Prijevoz putnika čamcem preko Save

Dogodilo se na današnji dan 8. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 08.08.2017
Prijevoz putnika čamcem preko Save


 1830. godine pala je kiša nakon 46 dana suše i velikih vrućina. Gotovo čitav urod je uništen, uključujući i vinogradarski. Kroničar franjevačkog samostana je zabilježio također, da su zbog takovog vremena mnogi Brođani bili izloženi raznim bolestima i umirali.

1855. godine za načelnika Broda postavljen je major 10. brodske pukovnije Josip Plavšić. On je na tom mjestu zamijenio kapetana Antona Friedricha. 

1864. godine kroničar franjevačkog samostana u Brodu zabilježio je „neuobičajenu studen“. U Zagreb je tog dana pao snijeg „visok stopu“. 

1909. godine Ferijalni klub „Marsonija“ pozvao je putem lokalnog lista Posavska Hrvatska napredno brodsko đaštvo da doprinese osnivanju pučke knjižnice i čitaonice u Brodu. 

1915. godine rođen je u Podvinju Ivan Buković Ćiro. Bio je lijevo orijentirani metalski radnik koji je u tijeku Drugog svjetskog rata imao važne političke funkcije u komunističkoj partiji na području Broda i Slavonije. Nakon rata bio je predsjednik Poljoprivredne komore Jugoslavije i Privredne komore Hrvatske, član hrvatske vlade i poslanik u Saveznoj skupštini u Beogradu. Umro je u svibnju 1989. godine. 

Na današnji dan 1928. godine umro je hrvatski političar Stjepan Radić. Njegova je smrt bila posljedica komplikacija nastalih pri atentatu u beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928. godine. Naime, u Stjepana Radića pucao je iz revolvera srpski zastupnik Puniša Račić, koji je tom prilikom ubio Đuru Basarićeka i Pavla Radića (nećaka Stjepana Radića). Stjepan Radić ukupno je nakon atentata poživio još oko 50 dana. Njegovo zdravstveno stanje nakon ranjavanja dodatno je bilo otežano i zbog dijabetesa od kojeg je bolovao. Umro je na današnji dan u Zagrebu, u 58. godini života. Povodom njegovog pokopa skupio se izrazito velik broj ljudi u Zagrebu, a sahranjen je na Mirogoju.

Osmog kolovoza 1928. godine čamdžija Ibro Lisak dobio je dozvolu da čamcem na vesla prevozi putnike iz Slavonskog u Bosanki Brod. Linija je uspostavljena od improviziranog pristaništa na Savi ispod glavnog gradskog trga do suprotne bosanske obale i pristaništa koje se nalazilo ispod Lisakove kuće. Dnevno preveslavajući Savu i pedesetak puta Lisak je održava ovu liniju preko 40 godina i za mnoge generacije Brođana bio je zaštitni znak Save u oba Broda.  

1940. godine u Slavonskom Brodu mjesna organizacija HSS-a organizirala je u svojim prostorijama u Ulici Ante Starčevića 53 (preko puta zgrade ondašnjeg Gradskog poglavarstva) svečanu zadušnicu na spomen blagopokojnog Stjepana Radića. U programu je sudjelovao zbor Hrvatskog pjevačkog društva Davor. 

Hrvatski košarkaši osvojili su 1992. srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni.

1992. godine Brod je napadnut iz zrakoplova bombama i raketama tipa Mawerick. Na Mikrorajonu srušena je gotovo cijela ulica, a kuća obitelji Opačak je sravnjena sa zemljom. Rakete su pogodile i nogometni stadion i školsko igralište u Podvinju. Poginulo je šestero ljudi, a 30 ranjeno. Na Bosanski Brod bačeno je desetak bombi „krmača“. Raketiran je i bombardiran most, koji je već od ranije dosta oštećen. Četiri „krmače“ namijene mostu pale su na lijevu obalu i jako oštetile naselja u blizini mosta. 

Ostali događaji:

 • U Verdunu su 847. godine franački vladari  car Lotar I., kralj Ludvig Njemački i kralj Karlo II. Ćelavi, sklopili ugovor o podjeli franačke države na tri dijela: zapadni, srednji i istočni dio.
 • Prvi teleskop po konstrukciji istovjetan dalekozoru načinio je Galileo Galilei početkom 17. stoljeća: 1609. godine na današnji dan i predstavio ga venecijanskom Senatu.
 • 1843. godine Južna Afrika postala britanska kolonija.
 • 1909. umrla je sv. Marija MacKillop, jedina katolička svetica u dosadašnjoj povijesti Australije.
 • Engleska priznaje neovisnost Afganistana Rawalpindinskim mirom 1919. godine.
 • 1942. godine poznati animirani film Walta Disney-a „Bambi“ po prvi puta se prikazuje u kinima.
 • 1945. godine objavio je Staljinov SSSR rat carskom Japanu.
 • 1946. godine poletio je najveći bombarder do tada napravljen – moćni B-36 s nadimkom „Peacemaker“ (Mirotvorac).
 • 1973. godine otet je znameniti južnokorejski državnik Kim Dae-jung, kasniji nobelovac i predsjednik.
 • 1974. godine umro je jedan od najpoznatijih nacista, dugogodišnji vođa organizacije Hitlerjugend (Hitlerova mladež) – Baldur von Schirach.
 • 1979. SSSR pokreće invaziju na Afganistan nakon sukoba koji su započeli državnim udarom; prvo Sardara Muhameda Dauda 1973., a kasnije komunističke Afganistanske Demokratske Narodne Stranke u Saur revoluciji u travnju 1978.
 • Ruske trupe počele su 1988. godine povlačenje iz Afganistana nakon sedam godina okupacije.
 • Irak je 1990. okupirao i anektirao Kuvajt što je bio povod za Zaljevski rat.
 • 1991. godine srušio se najviši toranj na svijetu (radio jarbol u Varšavi).
Rođeni na današnji dan su: Horikawa, japanski car (1079.), njemački slikar, GodfreyKneller (1646.), Francis Hutcheson, irski filozof (1694.), švedski političar, Carl FredrikPechlin (1720.), Esther Morris, sufražetkinja i prva sutkinja u SAD-u (1814.), srpski književnik, Jovan Skerlić (1877.), Emiliano Zapata, meksički revolucionar (1879.), američki glumac, Dustin Hoffman (1937.), TheEdge, glazbenik (1961.), hrvatska glumica, Sanja Vejnović (1961.), Rashard Lewis, američki košarkaš (1979.), švicarski tenisač, Roger Federer (1981.), Danilo Gallinari, talijanski košarkaš (1988.). 
 
Umrli na današnji dan su: Marko Ulpije Trajan, rimski imperator (117.), Oswald von Wolkenstein, austrijski skladatelj (1445.), Girolamo Fracastoro, talijanski fizičar (1553.), Alonso Sánchez Coello, španjolski slikar (1588.), Konstantinas Sirvydas, litavski pisac i leksikograf (1631.), Carl Heinrich Graun, njemački skladatelj (1759.), Carl Peter Thunberg, švedski naturalist (1828.), Ilarion Ruvarac, srpski povjesničar i svećenik (1905.), Stjepan Radić, hrvatski političar (1928.), Janko Polić Kamov, hrvatski književnik (1910.), Edgar Douglas Adrian, britanski liječnik i nobelovac (1977.).
 
Citat dana: „Da je šutnja snaga, a govorenje slabost, vidi se po tome što starci i djeca vole da pričaju.“ ~ Ivo Andrić
 
Blagdani i spomendani:
Švedska - Imendan kraljice Silvije, dan službenog stijega
Zadnje vijesti

U Selni rođen novinar i publicist Ilija Maoduš

U pucnjavi u Slavonskoj ulici ozlijeđena jedna osoba

Prijavi se i postani nogometni sudac

FOTO GALERIJA

Osmomjesečni Leon jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindroma; spasonosna skupa operacija čeka ga u Americi!

Postavljen transparent zahvale Mariju Mandžukiću na vrhu najviše zgrade u Slavonskom Brodu!

Nagrađeni naj restoran, terasa, bar, balkon, pretkućnica, stiže CMC Festival rocka

Uspješan sportski vikend za kajakaše i kanuiste Marsonije

Svečano blagoslovljeno novo sjedište i pastoralni centar Župe blaženog Alojzja Stepinca