Priča o Slavoniji, ljubavi, praštanju, odlascima i "osamdesetima"

Gradska knjižnica Nove Gradiške organizirala je u srijedu (30. svibnja) promociju jednog posebnog zavičajnog, a svevremenskog i sveljudskog romana znakovita naslova DRUGI PERON, ČETVRTI KOLOSIJEK. To je roman o Slavoniji, o ljubavi, praštanju, odlascima i 'osamdesetima', autorice Mirele Španjol Marković, rođene Novogradiščanke.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 31.05.2018


 Slavonija osamdesetih. S drugog perona, četvrtog kolosijeka iz malog grada polaze vlakovi kojima studenti kreću prema doživljajima, iskustvima i akademskim titulama koje obećava Zagreb. Trideset godina poslije, osvojene su katedre američkih sveučilišta i pronađeni odgovori na sva životna pitanja osim na jedno – tko smo i što nas je formiralo?  

Između smijeha i suza, roman Drugi peron, četvrti kolosijek Mirele Španjol Marković prati veliku, životnu i ljubavnu priču tri naraštaja slavonskih žena kroz promjene u proteklih pola stoljeća. Bakina ruralno-obrtnička obitelj škrtih je osjećaja, ali vjerna tradiciji i kohezivnim obiteljskim ritualima. Druga je generacija slobodnih i nekonvencionalnih kćeri odraslih u obilju i školovanih u gradu, koje zasnivaju obitelji i dovode zetove izdaleka, iako svjesne svoje neprilagođenosti. Njihove kćeri sazrijevaju osamdesetih godina i istražuju nove granice slobode -prizivaju duhove, piju kontracepcijske pilule, upisuju studije u inozemstvu i nastoje pobjeći od obiteljske patologije, ne sluteći skori rat.

Ukratko - ovo je roman "Drugi peron, četvrti kolosijek", prvi iskorak Mirele Španjol Marković u književnost (beletristiku), a koji odražava njen poriv za umjetničkim izrazom. Za sebe Mirela kaže da je po vokaciji vječna učiteljica i vječiti učenik. Kao vrhunska pripovjedačica, superiorno vlada složenom pričom s mnoštvom upečatljivih likova, demonstrirajući svakom rečenicom kako je svjesna i početka i završetka romana u kojem preispituje kakve su tragove na dušama ostavili osjećaji i običaji desetljeća pregaženog promjena u godinama koje su uslijedile.

Mirela Španjol Marković rođena je u Novog Gradiški 1965. Završila je studij germanistike i fonetike u Zagrebu 80-ih godina, a nakon fakulteta boravila je na Fakultetu nove filologije u Tübingenu, smjer retorika kao gost- docent. Vodeća je hrvatska poslovna konzultantica. Direktorica je i vlasnica tvrtke Ciceron komunikacije, specijalizirane za treninge iz područja retorike, komunikacije i leadershipa (te vođenja i upravljanja). Autorica je prvog hrvatskog priručnika za retoriku „Moć uvjeravanja“, bestsellera koja je prodan u više od 8000 primjeraka.
 
Od 2012. certificirani je life i businesscoach. Dobitnica je nagrade GrandPRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću za doprinos struci 2017. Jedna je od prvih blogera u Hrvatskoj – već 11 godina piše blogove o komunikaciji pod nazivom „Retoričke priče“, u kojima analizira fenomenologiju govornog diskursa u javnom govoru.

U ožujku 2017., kao prethodnica njenom prvom romanu „Drugi peron četvrti kolosijek“, izašla je u Večernjem listu u konkurenciji za nagradu Kiklop, njena kratka priča „Najbolji student".

U predstavljanju romana, uz autoricu Mirelu Španjol Marković, sudjelovale su i  urednica Sandra Pocrnić Mlakar, Mirelina bivša profesorica i razrednica, Vjekoslava Bagarić, profesor Ivan Slišurić, te Adela Franceković. Brojna publika, među kojom su se našla poznata lica novogradiške scene, ali i gradonačelnik Vinko Grgić, te njegova zamjenica Ivana Trupina s oduševljenjem su slušali o romanu koji velikim djelom opisuje novogradiški kraj. 
 

Zadnje vijesti

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Otvorena izložba povodom 50 godina od prvog održanog kongresa Roma u Londonu

Odjel pedijatrije dobio još jednu vrijednu donaciju

FOTO GALERIJA

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“

Marsonija predstavila dresove za novu sezonu

Župan Danijel Marušić i predsjednik skupštine Pero Ćosić na svečanom otvaranju Pelješkog mosta