PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

Nedavno smo na našem portalu krenuli na Rastino putovanje prema zapadu, prema Maroku. Mnogo toga se dogodilo na tom putovanju, te su i te dogodovštine zaslužile biti prezentirane našoj brodskoj publici. Prošlim člankom opisali smo Rastin, Janov i Josipov boravak u Marrakechu. Ovog puta, dečki su se uputili prema Sahari...

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.10.2019
PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!


Po pustinji su se momački navozali. Doživjeli su Saharu po noći. Surova je... Jedva su vidjeli i primjećivali gdje se nalaze dine pijeska, te rupe na cesti. Bonus cjelokupnom doživljaju bili su potoci kiše koji su tekli preko ceste. Nevjerojatno, u Sahari je tri dana padala kiša, te ih je snašao potop (no, ne baš biblijskih razmjera). Uistinu su pogodili trenutak kada će u pustinju. Umjesto da potraže oazu, priroda je učinila svoje i spustila ogromne kapi, koje su natopile pustinju. 

Uputili su se u Merzougu. Selo podsjeća na Tatuin iz Star Warsa. Domaćin u smještaju ima isti glas, a i smijeh kao onaj vlasnik od Anakina. Svi oni koji su filmofili znat će o čemu je riječ. Inače, u Saharu su krenuli motorima. Onog trenutka kada više nije bilo moguće voziti, prešli su na quadove. Kada su im i oni postali otežavajuća okolnost, prešli su na deve. Noć u pustinji proveli su s Berberima, narodom koji živi u tome dijelu Sahare. Pokisli su, što je rijetkost. Naime, tamo kiša pada samo dva puta u godini. Ipak, drago im je što su se susreli i s takvom „nedaćom“. 
 
 
Zatim, upoznali su i lokalca Muhameda koji govori hrvatski jezik. Živio je 11 godina u našoj zemlji. Nevjerojatni susreti ponovno im pokazuju koliko je svijet malo mjesto. Zanimljivost vezana uz Muhameda jest da je bio kuhar u kulinarskom showu 'Kruške i Jabuke' na HRT-u.
 
 
Nakon ove avanture, krenuli su za Chefchaouen, glasoviti Plavi grad. Riječ je o starome gradu na sjeverozapadu Maroka koji je poznat po karakterističnoj španjolskoj i maurskoj arhitekturi, te kućama obojenim u mnoge nijanse plave boje.
 
 
 
No, svemu lijepom dođe kraj. No, ne onaj kraj koji bi finalizirao život. Došao je kraj ovog putovanja, koji ih je još više obogatio i proširio im vidike. Bio je to  dan rastanka Raste s njegovom bajkerskom braćom. Naime, Jan i Josip odlučili su svoju avanturu produljiti još deset dana. 
Iza Raste, pak,  ostalo je  petnaest dana prekrasne, riječima teško opisive avanture. Avanture u kojoj je upoznao neki sasvim drugi i drukčiji svijet. Kulturu, narod, ceste i životnu svakodnevicu zemlje na sjeverozapadu Afrike. 
 
 
Nadasve ga je oduševila mistična i poučna Sahara. Veli kako mi u Hrvatskoj ne možemo ni zamisliti način življenja kakvim žive narodi u pustinjskome dijelu Maroka. Rasta je ostvario svoju veliku želju. Pamtit će svaki trenutak i susret proživljen na afričkome tlu. Tijekom tog željenog puta imao je i snažnu podršku svih svojih pratitelja.  Veliko, od srca, zahvaljuje na silnoj energiji koja je njemu, Josipu i Janu osnaživala elan i želju istraživati, snimiti materijal za novi putopisno dokumentarni film.  Do tada, dok snimljeni materijal dobiva svoju konstrukciju, možemo uživati u Rastinim novim pustolovinama o kojima imamo priliku čitati na njegovoj Facebook stranici i Instagram profilu.
A, evo, iz prvog lica, kako su prolazili posljednji dani Rastinog povratka kući, dok smo ga mi željno iščekivali na premijeri filma. 
 
"Pomalo umoran od svih raznih gradova i kultura koje su iza mene pa lutanje po Julijskim Alpama dođe kao pravo osvježenje. Radujem se povratku kući i svojim bližnjima, a i premijeri filma koja je bliže nego ikad (pomalo već imam tremu). Istodobno sam tužan jer se ovo putovanje privodi kraju, no tako je to u životu, sve je prolazno. Siguran sam da iza ovoga slijedi još jedno zanimljivo poglavlje.  Vidimo se uskoro!" 
 
 
 
 

Tekst pripremila: Tajana Ćosić
 
 
 
 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Taekwon-do klub „In-Nae“ osvojio 24 medalje u Vinkovcima

"DAJEM TI SRCE za Martinu" ovog četvrtka u Sibinju

Derbi u Sibinju pripao Slavoncu iz Bukovlja

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Nikad glamurozniji, veći i spektakularniji Sajam vjenčanja Exclusive u Novoj Gradiški

FOTO GALERIJA

Održana večer Vojvođanskih Hrvata

Minimalna pobjeda Marsonije nad Slogom za ostanak na vodećoj poziciji

Tehnička škola predstavila projekt "Slavonika 5.0" vrijedan 80 milijuna kuna

Uz blagdan Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće

Osnovna škola iz Oriovca prvi put partner u dvogodišnjem međunarodnom KA2 projektu