PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

Nedavno smo na našem portalu krenuli na Rastino putovanje prema zapadu, prema Maroku. Mnogo toga se dogodilo na tom putovanju, te su i te dogodovštine zaslužile biti prezentirane našoj brodskoj publici. Prošlim člankom opisali smo Rastin, Janov i Josipov boravak u Marrakechu. Ovog puta, dečki su se uputili prema Sahari...

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.10.2019
PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!
Po pustinji su se momački navozali. Doživjeli su Saharu po noći. Surova je... Jedva su vidjeli i primjećivali gdje se nalaze dine pijeska, te rupe na cesti. Bonus cjelokupnom doživljaju bili su potoci kiše koji su tekli preko ceste. Nevjerojatno, u Sahari je tri dana padala kiša, te ih je snašao potop (no, ne baš biblijskih razmjera). Uistinu su pogodili trenutak kada će u pustinju. Umjesto da potraže oazu, priroda je učinila svoje i spustila ogromne kapi, koje su natopile pustinju. 

Uputili su se u Merzougu. Selo podsjeća na Tatuin iz Star Warsa. Domaćin u smještaju ima isti glas, a i smijeh kao onaj vlasnik od Anakina. Svi oni koji su filmofili znat će o čemu je riječ. Inače, u Saharu su krenuli motorima. Onog trenutka kada više nije bilo moguće voziti, prešli su na quadove. Kada su im i oni postali otežavajuća okolnost, prešli su na deve. Noć u pustinji proveli su s Berberima, narodom koji živi u tome dijelu Sahare. Pokisli su, što je rijetkost. Naime, tamo kiša pada samo dva puta u godini. Ipak, drago im je što su se susreli i s takvom „nedaćom“. 
 
 
Zatim, upoznali su i lokalca Muhameda koji govori hrvatski jezik. Živio je 11 godina u našoj zemlji. Nevjerojatni susreti ponovno im pokazuju koliko je svijet malo mjesto. Zanimljivost vezana uz Muhameda jest da je bio kuhar u kulinarskom showu 'Kruške i Jabuke' na HRT-u.
 
 
Nakon ove avanture, krenuli su za Chefchaouen, glasoviti Plavi grad. Riječ je o starome gradu na sjeverozapadu Maroka koji je poznat po karakterističnoj španjolskoj i maurskoj arhitekturi, te kućama obojenim u mnoge nijanse plave boje.
 
 
 
No, svemu lijepom dođe kraj. No, ne onaj kraj koji bi finalizirao život. Došao je kraj ovog putovanja, koji ih je još više obogatio i proširio im vidike. Bio je to  dan rastanka Raste s njegovom bajkerskom braćom. Naime, Jan i Josip odlučili su svoju avanturu produljiti još deset dana. 
Iza Raste, pak,  ostalo je  petnaest dana prekrasne, riječima teško opisive avanture. Avanture u kojoj je upoznao neki sasvim drugi i drukčiji svijet. Kulturu, narod, ceste i životnu svakodnevicu zemlje na sjeverozapadu Afrike. 
 
 
Nadasve ga je oduševila mistična i poučna Sahara. Veli kako mi u Hrvatskoj ne možemo ni zamisliti način življenja kakvim žive narodi u pustinjskome dijelu Maroka. Rasta je ostvario svoju veliku želju. Pamtit će svaki trenutak i susret proživljen na afričkome tlu. Tijekom tog željenog puta imao je i snažnu podršku svih svojih pratitelja.  Veliko, od srca, zahvaljuje na silnoj energiji koja je njemu, Josipu i Janu osnaživala elan i želju istraživati, snimiti materijal za novi putopisno dokumentarni film.  Do tada, dok snimljeni materijal dobiva svoju konstrukciju, možemo uživati u Rastinim novim pustolovinama o kojima imamo priliku čitati na njegovoj Facebook stranici i Instagram profilu.
A, evo, iz prvog lica, kako su prolazili posljednji dani Rastinog povratka kući, dok smo ga mi željno iščekivali na premijeri filma. 
 
"Pomalo umoran od svih raznih gradova i kultura koje su iza mene pa lutanje po Julijskim Alpama dođe kao pravo osvježenje. Radujem se povratku kući i svojim bližnjima, a i premijeri filma koja je bliže nego ikad (pomalo već imam tremu). Istodobno sam tužan jer se ovo putovanje privodi kraju, no tako je to u životu, sve je prolazno. Siguran sam da iza ovoga slijedi još jedno zanimljivo poglavlje.  Vidimo se uskoro!" 
 
 
 
 

Tekst pripremila: Tajana Ćosić
 
 
 
 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Brodsko-posavska županija bez novooboljelih osoba od Covid-19

U Budainka Koloniji zadovoljni sa sezonom u 1. ŽNL

FOTO GALERIJA

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić

Otvorena izložba „Izbor radova iz kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda“