PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Prošli tjedan maštom smo ušetali u novo putovanje našeg Brođanina Domagoja Devića, poznatijeg kao Rasta. Rasta se s provjerenom ekipom, Josipom i Janom, ovo ljeto otisnuo na zapad, točnije na afrički kontinent - u Maroko. Donosimo vam nastavak priče o doživljajima ove ekipe iz te zemlje na sjeverozapadu Afrike, točnije iz Marakecha - poznatog turističkog odredišta u zapadnom Maroku. Trojac je potegnuo u Marrakech autocestom iz Casablance.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.10.2019
PRIČA IZ MAROKA, 2. dio:  Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude


Upoznali smo se u prošlom članku s kaotičnošću Casablance i izazovnim prometom. Dečki su se dobro oznojili tijekom izlaska iz takovog kaosa. Kako su se približavali Marrakechu, mijenjale su se klima i vegetacija, krajolik je postajao više pustinjski. Stigavši u Marrakech smjestili su se u  Medini, u starom dijelu grada. Smještaj su pronašli u riadu. 

Riad je tradicionalna marokanska kuća koja je šuplja u sredini, a najčešće je na više katova. Temperatura unutar riada puno je niža od vanjske, koja je oko 36-37 stupnjeva. Predvečer su Rasta, Josip i Jan razgledali grad, a najviše pažnje posvetili su gradskoj tržnici na kojoj se odvija cijeli večernji život. Ponovno su svoje nepce zadovoljili jedući tradicionalno i pokušavajući se 'stopiti' s lokalcima. Jan i Josip su kupili tradicionalne haljine, marame i kapicu pa su se donekle i asimilirali. Josipa su čak prozvali Mustafa. Rasta, pak, sa svojim plavim očima, nikako se nije mogao uklopiti.
 
 
Od voćnih egzotičnih delicija kušali su kaktus, a od mesnih gotovo sve. Jedino što je ostalo netaknuto bio je teleći mozak. Voljni su bili probati pečenog štakora, no nisu ga pronašli. Dan su pozdravili odlaskom na počinak. Josip i Jan u sobu u riadu, a Rasta se odlučio za šator na krovu tog istog riada. Jutro je Rasti počelo pomalo neočekivano. Probudio se s pogledom na polugolu djevojku  koju je fotografirao mladi gospodin u blizini njegovog šatora. Vjerojatno za potrebe objavljivanja na jednoj od društvenih mreža. Razne su preference, razni su ljudi i ono što žele. Nije se dugo zadržavao promatrati taj fotosession, već odlazi sa svojom ekipom u razgledanje grada. 
 
 
 
Razgledali su kraljevsku palaču koja se može vidjeti samo izvana. Marrakech je poznat kao jedan od četiri “kraljevska grada” Maroka. Po veličini je četvrti grad u državi, a ima nešto više od milijun stanovnika. Osnovao ga je Jusuf Ibn Tahfin, prvi kralj dinastije Almoravida, 1062. godine. 
 
 
Dečki su ponovno  otišli do tržnice kupiti suvenire za najdraže. Bio je to jedan udarac, kojim su ubijene dvije muhe. Naime, krenuli su i u istraživanje onog po čemu je Maroko nadaleko poznat – čajevi i začini.  Tržnica je najpoznatija upravo po raznim vrstama čajeva i svakojakim začinima. Najviše ih je oduševio berberski čaj i kristalići mente. Uz to kupili su još nekoliko mirisnih smola sličnih tamjanu i cedrovinu, mirisno drvce. 
 
 

Ručak je ponovno bio tradicionalan: janjetina, totalno drugačija od naše.  Vjerojatno zbog pripreme i uvjeta u kojima životinja odrasta. Dok su objedovali, pokraj njih potukle su se arapske žene s crnkinjama! Letjele su stolice, saksija od cvijeća, posezale su i za štapovima. Žene u Marrakechu definitivno su temperamentnije i opasnije od muškaraca. Rasta, Josip i Jan držali su se na distanci od svih. Večer su iskoristili  istraživanjem starog dijela grada, marokanske kuhinje i kulture. Bio je to posljednji dan u Marrakechu. Sutradan ih je čekao put prema pustinji. Plan je bio prijeći oko 600 kilometara, te do ponoći stići u Merzougu, grad s najvećim dinama u Sahari...SOUK - Another african way of living
 
Jedno od mjesta u Marrakechu na kojima su naši pustolovi bili je i znamenita gradska tržnica - souk, odmah u blizini glavnoga trga, na kojoj možete kupiti doslovno sve. Jedna je to od najvećih tržnica ovog dijela svijeta u kojima se nude razni poznati i nepoznati začini, predmeti i odjeća od kože, šarene tradicionalne svjetiljke i brojne rukotvorine i suveniri koji mogu biti super uspomena iz ovog živopisnog grada. Šetnja tržnicom u Marrakechu obično je prava akcija. Prodavači su toliko napadni i ne žele odustati dok nešto ne kupite kod njih. Marokanci uživaju u cjenkanju i ono je na neki način dio njihove kulture. „Bila  nam je prava uživancija istraživati marakešku tržnicu“, kaže Rasta, a detalje najbolje opisuju fotografije.
 

 
 
 
 
A sve avanture našeg Domagoja Devića Raste možete pratiti i putem društvenih mreža:
 
 
https://www.instagram.com/rasta.sunshine.adventurer/ 

Tekst pripremila: Tajana Ćosić
 
 
 
 

 

Zadnje vijesti

Prošli tjedan 374 prometna prekršaja, 17 prometnih prekršaja s 3 ozlijeđene osobe

4 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, dvije preminule osobe od Covid-19

Unatoč ograničenjima u radu, goste posluživali unutar ugostiteljskog objekta

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske