PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...

Uskoro će biti mjesec dana otkako je u slavonskobrodskom Centru mladih premijerno prikazan putopisno dokumentarni film „Idemo na istok bez Gorana Milića“. Film o kojem smo vas podrobno i iscrpno izvještavali, kako biste se mogli upoznati s onim što su mnogi od vas imali prilike i vidjeti tijekom premijere. Oni koji su nazočili ovom događaju, mogli su dočekati jednog od glavnih protagonista u ovom projektu, Domagoja Devića. Domagoj je ušetao na premijeru ravno s putovanja, ovog puta sa zapada. Naime, 30. kolovoza ove godine, Domagoj, poznatiji kao Rasta, otisnuo se iz Slavonskog Broda prema Maroku, prema još jednoj motorističkoj avanturi. Na put je ponovno krenuo s provjerenom ekipom, prijateljima Josipom i Janom iz Mostara. Pa, evo prvoga dijela priče iz Maroka...

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.10.2019
PRIČA IZ MAROKA, 1. dio:  Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...


 Putovati prema Maroku nije jednostavno. Potrebno je proći dijelove nešto zapadnije Europe. Kroz Sloveniju, ovaj trojac stigao je do Padove. Razgledavajući čari Padove, uputili su se Sirmione, grad i općinu u pokrajini Brescia, u Lombardiji, na obalama jezera Lago di Garda i Peschiera del Garda u pokrajini Verona. Povijesno središte nalazi se na malom poluotoku koji dijeli donji dio jezera Garda. Nakon istraživanja djelića Italije, umorno, ali s ushitom Rasta, Josip i Jan uputili su se prema Maroku. Put iz Italije prema Maroku proveli su na trajektu. Dečki su noći izdržali na treskavom brodu, iznad strojarnice. Bila je to valovita avantura koja je odmah na početku obojila ovo putovanje prema šarolikoj Africi. Nakon plovidbe, mogao je početi dugo očekivani san koji se upravo ostvarivao.

Novi kontinent, nova kultura, nova iskustva. 

U ranojutarnjim satima, Josip, Rasta i Jan, stigli su u luku u Tangeru. Trebalo je riješiti tekuće i krucijalne stvari, poput papirologije, kupnje mobilne kartice i pretvorbu europskih novčića u marokansku valutu. Stigavši u Asilah, krenuli su u potragu za smještajem. Pronašli su apartman i garažu u susjedstvu. Odspavali su svega četiri sata, te potom krenuli prema Casablanci preko Rabata, glavnog grada Maroka. Rabat izgleda suvremeno, razvijeno i uredno. Sve se održava, travnjaci, ceste.... Primijetili su kako je grad pun vojnika i policije, vjerojatno poradi održavanja discipline Marokanaca koji su skloni kaosu.
 
 
Tome su bili svjedoci i u Casablanci koja ima najluđi promet koji su ikada vidjeli. Promet je kaotičan, ne poštuju se prometna pravila, te se učestalo lupaju o branike. Nitko na to  ne obraća pažnju, već se svi nastavljaju voziti dalje. Upravo je izbjegavanje takvih vozača, ovom trojcu  bio najveći izazov.
 
 
Stigavši u Casablancu, smjestili su se u istoimenom hotelu, te krenuli u razgled grada. Posjetili su džamiju Hassan II., drugu  po veličini džamiju u svijetu nakon Masdžid al-Harama u Meki. Završena je 1993., a projektirao ju je francuski arhitekt Michel Pinseau. Džamija je nazvana po marokanskom kralju Hasanu II. Proporcije džamije su 200 x 100 metara, a sagrađena je neposredno pored mora. Minaret je visok 210 metara i najviši je u svijetu. U džamiji se nalazi škola za studiranje Kurana, hamam, velika knjižnica, muzej o povijesti Maroka i prostorija za konferencije. U dvorani za molitve može stati 20 000 osoba.

 
Nakon razgleda džamije i provođenja vremena na obali Atlanskog oceana koja nije niti slična našoj (naime, dosta je prljava i valovita) odlaze na drugi obrok. Da, dobro ste pročitali. Na putu su  jeli svega dva puta dnevno. Doručak i večera. Svoj drugi obrok, ručak obavili su u tradicionalnom restoranu Sqala. Nepca su zadovoljili  tradicionalnom marokanskom hranom Tajine od govedine, ribljim delicijama, škampama, četerovrsnim kebazima, janjećim shankom u slatkom marokanskom umaku, te na kraju s nekoliko vrsta tradicionalnih marokanskih deserata. Pečat je stavljen s nekoliko koktela od tropskog voća. Večer su proveli šetajući gradom, promatrajući njegove zanimljivosti.

 
 U Casablanci se sve odvija na ulici. Promet i ljudi su vrlo kaotični. Svi su u pokretu i stalno se nešto događa. Casablanca je grad koji živi na staroj slavi (film), a danas izgleda kao da je vrijeme u njemu stalo prije 30 i više godina. Velika je razlika između sirotinje i bogatih. To se primijeti u istoj ulici, od kuće do kuće. Od teške bijede koja živi u neljudskim uvjetima do bogatih građana koji žive sasvim drugi život. Večer su završili ispijajući čaj od mente po kojem su Marokanci poznati. Lijep način upoznavanja Afrike.
 
 Ovaj trojac ponovno je skupio toliko zajedničkih iskustava. Ovog puta afričkih. Danas smo „odsvirali“ uvertiru u ono što ćete moći pročitati u novom članku, kojim ćemo tek otkriti pravi avanturistički duh zaljubljenika u motocikle i putovanja. 
 
A, ako se pitate što su dečki jeli u Maroku, njihovu preporuku nekoliko specijaliteta koje trebate kušati, donosimo u nastavku s podnaslovom: 
 
African way of living
 
Tipičan ručak počinje nizom toplih i hladnih salata, nakon čega slijedi nacionalna jela tagine ili dwaz. Kruh se jede uz svaki obrok. Nakon toga obično dolazi meso: janjetina ili piletina. Šalicom slatkog čaj od mente se obično završava obrok. Marokanci jedu koristeći se vilicom, nožem i žlicom ili rukama koriste kruh kao pomagalo, ovisno o posluženom jelu. Potrošnja svinjetine i alkohola nije uobičajena zbog vjerskih ograničenja. U domaćim ambijentima, svi se poslužuju iz iste zdjele i nije običaj da svatko ima svoj tanjur.
 
 
 
 
 
A sve avanture našeg Domagoja Devića Raste možete pratiti i putem društvenih mreža:

https://web.facebook.com/RastaSunshineAdventurer/

https://www.instagram.com/rasta.sunshine.adventurer/

Tekst pripremila: Tajana Ćosić
 
 
 
 

Zadnje vijesti

Još pet novih slučajeva zaraze virusom COVID19

Karlo Kokanović novo pojačanje u brodskoj 'Marsi'!

Na ambroziju je alergično 10 posto naših ljudi; što savjetuju stručnjaci?

FOTO GALERIJA

Zadnji dan manifestacije Dani Slavonca u Brodskom Stupniku za sve ljubitelje nogometa

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Gradsko kupalište na Savi i ove godine mnogima rješenje za potrebno osvježenje od ljetnih vrućina