Prezentacija klastera Slavonija u mađarskom Pečuhu

Potaknuti sve većim brojem mađarskih turista u Slavoniji i Baranji, a s ciljem predstavljanja Slavonije kao turističke destinacije koja nudi bogatu turističku ponudu, prirodnu i kulturnu baštinu te enogastronomiju istočne Hrvatske, u srijedu, 19. lipnja u organizaciji klastera Slavonija održana je prezentacija u Hrvatskom domu koji se nalazi u samom srcu Pečuha.

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.06.2019
Prezentacija klastera Slavonija u mađarskom Pečuhu


 Pozdravne govore održali su Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko - baranjske županije; Ivana Herceg, direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Mađarskoj; Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj i Drago Horvat, generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu, koji su prisutnima poželjeli dobrodošlicu te time otvorili program prezentacije Slavonije u Pečuhu. 

 
Sudionicima je predstavljena „Virtualna šetnja Slavonijom“, nakon čega je uslijedila panel rasprava na temu „Slavonija za svakoga“. Sudionici panela bili su Renata Forjan, Park prirode Kopački rit, Baranja, Maja Jurlina, UNESCO Geopark Papuk; Igor Marač, Luks Bike Adventure, Požega; Ivan Bogović, Eko-etno salaš Savus, Slavonski Brod i Mirela Hutinec, Muzej vučedolske kulture Vukovar. 
 
Kroz prezentaciju i zanimljivi panel Slavonija se kao klaster po prvi puta predstavila u Pečuhu, uz domaćinstvo Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, te je prezentirana kao područje dodira različitih kultura koji su tijekom povijesti ostavili vidljive tragove u arhitekturi, gastronomiji i običajima. Od ranih civilizacija do vojnih utvrda, dvoraca i veličanstvenih sakralnih objekata do bogate nošnje, zanimljivih manifestacija i restorana čija tradicionalna jela održavaju mirise i okuse prostora, Slavonija je idealna za odmor različitih dobnih skupina i afiniteta. Za sve koji uživaju u obilaženju vinskih podruma, ljubitelj su ukusne hrane po tradicionalnim receptima, u Slavoniji ćete pronaći brojne vinske rute, kvalitetne restorane i smještaj u autentičnom ambijentu obnovljenih sela. Nedirnuta priroda bogata šumama i vodama omogućila je razvoj lovnog i ribolovnog turizma te planinarenja. Ovo područje je posljednjih godina postala izuzetno atraktivna destinacija za cikloturizam, pješačenje i ostale oblike adrenalinskog turizma, a ne smijemo zaboraviti konjogojstvo i jahanje kao nezaobilazni dio tradicije.
 
Upravo je mirisima i okusima Slavonije zaokružena ova priča kroz vođenu vinsku degustaciju slavonskih vina „Od graševine do frankovke“, pod vodstvom Zoltana Gyorffya.
 
Drugi dio programa se nastavio u poslijepodnevnim satima trgu „Jókai tér“ gdje su Turističke zajednice klastera Slavonija: Osječko – baranjska, Brodsko – posavska, Požeško – slavonska, Virovitičko – podravska i Vukovarsko – srijemska sukladno dogovorenim zajedničkim aktivnostima predstavile turističku ponudu klastera mađarskom tržištu.
 
Posjetiteljima su predstavljene slavonske turističke regije čiji su predstavnici dijelili promotivne materijale na zanimljivo uređenim štandovima, postavljenim na romantičnom trgu „Jókai tér“. Prirodna ljepota UNESCO Geoparka Papuk i močvare Kopački rit, mistika Vučedola – izvora indoeuropske civilizacije, šetnja slavonskim tvrđavama i dvorcima, vožnja dravskim, savskim i dunavskim obalama samo je dio ponude koja se prezentirala tog dana. Izlagači su se zaigrali s mirisima i okusima Slavonije kroz uparivanje poznatog slavonskog kulena s Iločkim tramincem, kutjevačkom graševinom, erdutskim roseom, baranjskim crvenim vinom te vinom cabernet sauvignon i graševinom iz Oriovca a sve to uz tradicionalne šokačke gajde, ali i moderne zvukove osječkog DJ-a, koji su zabavljali prisutne.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pobjeda kuglača Zanatlije nad Šećeranom VIRO

Imenovana nova uprava Đuro Đaković Specijalnih vozila

Djeci ni u kojem slučaju ne davati petarde i drugu pirotehniku

FOTO GALERIJA

Održan prvi ronilački tečaj za hitna spašavanja u Slavonskom Brodu

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno