Preminuo pater Albert Thielemeier

Danas, 9. studenog 2016. pater Albert je preminuo u bolnici u Neussu u Njemačkoj. Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo 2. studenog na dušni dan, gdje su ga potom hospitalizirali.

Autor: bportal | Datum objave: 09.11.2016
Preminuo pater Albert Thielemeier


 U ranim jutarnjim satima, u srijedu 9. studenog u 90. godini života i 56. godini svećeništva, u bolnici u njemačkome gradu Neussu preminuo je pater Albert Tielemeier, redovnik misionar Družbe Duha Svetoga, dugogodišnji svećenik na službi u župi sv. Antuna u Podvinju, bolnički kapelan u brodskoj Općoj bolnici, veliki humanitarac i počasni građanin grada Slavonskog Broda. Sprovodni obred bit će u četvrtak 17. studenog 2016. godine u Knechstedenu pokraj Kölna u njegovoj rodnoj Njemačkoj. Iz župe Podvinje najavili su organizaciju prijevoza na posljednji ispraćaj patera Alberta.

Pater Albert Thielemeier je rođen 31. srpnja godine 1927. godine u Westenholtzu kod Delbrückea u Njemačkoj. Nakon osnovne škole, izučio je za električara. Potom je ušao u Klasičnu gimnaziju Duha Svetoga u Menden/Sauerlandu koju su vodili pateri Spiritanci.

Odlučuje postati misionar te ulazi u jednogodišnji novicijat misijske Družbe Duha Svetoga. Nakon novicijata nastavlja studij filozofije i teologije na Teološkom fakultetu Spiritanaca u Knechtstedenu kod Neussa, a potom i na papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Godine 1960. Zaređen je za svećenika u Knechtstedenu. Nakon ređenja poglavari ga šalju na daljnji studij u Belgiju, na Katoličko sveučilište u Löwen. Po završetku tog studija postaje docentom filozofije na Teologiji u Knechtstedenu i u Frankfurtu.

Godine 1969. imenovan je provincijalom njemačke provincije misijske Družbe Duha Svetoga, a 1974. godine pozvan je na službu generalnog asistenta u Generalatu Kongregacije Duha Svetoga u Rimu. Kao redovnički poglavar redovito je u više navrata posjećivao svoju subraću misionare u raznim zemljama Afrike, Sjeverne te Južne Amerike.

Godine 1981. General Reda šalje, tada 54-godišnjega, patera Alberta u ondašnju Jugoslaviju. Njegova je zadaća bila raditi na misijskoj animaciji i duhovnim zvanjima. Pune 33 godine, od 1983. sve do 2016. pater Albert je na službi u Đakovačko-srijemskoj biskupiji, danas Đakovačko osječkoj nadbiskupiji: najprije dvije godine kao pastoralni suradnik u župi sv. Nikole u Sikirevcima, te kroz gotovo 30 godina (9 godina kao župnik, 16 godina kao župni vikar i 5 godina umirovljeništva) u župi sv. Antuna Padovanskog u Podvinju/Slavonski Brod.

Osam godina pater Albert je obavljao i službu bolničkog kapelana u Općoj bolnici 'Dr. Josip Benčević' u gradu Slavonskom Brodu. U duhovnoj skrbi kao bolnički kapelan s puno je ljubavi i gorljive zauzetosti za čovjeka u potrebi, pretakao vjeru u djela te podsjećao na svetost ljudskog života od začeća do naravne smrti. Riječima ohrabrenja, pozivanjem na praštanje i humanitarnu pomoć potrebitima tijekom Domovinskoga rata, svojom prisutnošću i molitvom davao je nadu napaćenom i ratom unesrećenom hrvatskome narodu. Svaki susret s njim nasluti Božju ljubav, a njegova redovnička i svećenička blagost i dobrota poticaj je za rast u vjeri i radosno življenje kršćanstva.

Tijekom svog boravka u Hrvatskoj pater Albert se uvelike trudio i na planu buđenja novih svećeničkih i redovničkih zvanja te podizanja odgovornosti svih vjernika za ostvarenje misijskog poslanja Crkve. Bio je i član Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske. Godine 2011. proglašen je počasnim građaninom grada Slavonskog Broda za 50 plodonosnih godina misništva služeći čovjeku i Crkvi.

Zadnje vijesti

Jeste li vidjeli Dražena Filkovića?

Počinje obnova mosta kod Ade

Domagoj i Tomislav hodaju Hrvatskom s ciljem zaštite životinja

NAJČITANIJE DANAS

Humanitarni koncert

Za studentske stipendije Zaklade Prsten zapjevali poznati glazbenici

FOTO GALERIJA

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“

Rekordnih 260 sudionika tradicionalne Tijelovske biciklijade

Brodsko-posavska županija u 'zlatnoj sredini' po povlačenju novca iz Programa ruralnog razvoja