Preminuo Oliver Dragojević, glazbenik koji spaja generacije i čija glazba prelazi sve granice

Legendarni pjevač Oliver Dragojević preminuo je danas u 5 sati ujutro u 71. godini u KBC-u Split. Tužna je to vijest koja je jutros obišla Hrvatsku i svijet.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 29.07.2018


 Oliver je preminuo nakon borbe s karcinomom pluća koji mu je otkrven prije nešto manje od godinu dana. Obožavatelji su ga uživo na pozornici posljednji put gledali 16. listopada u splitskom HNK na koncertu 'Vjeruj u ljubav' kojeg je organizirala Županijska liga protiv raka.

Po objavi ove tužne vijesti, prijatelji, kolege i obožavatelji na društvenim mrežama počeli su s izrazima sućuti obtelji, riječima opisivali što im Oliver znači i, naravno objavama omiljenih im pjesama.

"Bio je pjevač koji je pjesmu donio na taj način da svi govore 'Oliverove pjesme'. Toliko je bio sugestivan da je mogao pjesmu posvojiti. To više nije bila moja pjesma, ili pjesma pokojnog Zdenka Runjića nego njegova" , rekao je Zlatan Stipišić Gibonni jutros o svom prijatelju i kolegi.

"Bio je jako jednostavan, nikad ništa nije komplicirao. Imao je osobinu koju nikad nisam sreo, a to je da mu ni jedna rečenica nije počinjala s 'ja'. Nikad nije rekao da je imao super koncert nego 'imali smo koncert, tamo je bilo super, publika je super pjevala'. Spomenuo bi i tko je bio gost ali nije stavljao sebe u prvi plan. Kao da je to bio koncert na kojemu je on bio inspicijent. Kao da nismo došli radi njega a u stvari smo svi tamo radi njega. Nema on ego, taštinu, to kod njega živi na nekoj drugoj adresi. Njegov opus je puno važniji nego što smo mu dali do znanja",  tužan je izjavio Gibonni, piše 24sata.hr.

Svako ima svoju omiljenu Oliverovu pjesmu, od Cesarice i Nadalice do Tko sam ja da ti sudim, Moj lipi anđele i desetine drugih. Pjesme su to uz koje su generacije odrastale, zaljubljivale se i živjele, puštale u posebnim prilikama, rano ujutro uz buđenje, kao prvi ples na vjenčanju. Ljubav je z središtu Olivereove glazbe, a njegova jedinstvena interpretacija dala je dušu i dubinu svakoj riječi i melodiji koje su postale evergrini i u njima će uživati brojne generacije. Zato danas ljudi diljem svijeta tuguju i dijele Oliverove pjesme jer one prelaze sve granice, a Oliver povezuje sve generacije. Ljubav o kojoj pjeva univerzalna je i zato prepoznatljiva svima, može doprijeti do svakog srca. I zato će živjeti vječno. Kao veliki čovjek i glazbenik.

Zadnje vijesti

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

Minimalni poraz s 3:2 odbojkaša Marsonije od Siska

Prvi potvrđeni slučaj koronavirusa U Wuhanu

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja