Preminuo Josip Broz Tito

Dogodilo se na današnji dan 4. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 04.05.2019
Preminuo Josip Broz Tito
 1814. Francuski car stigao na otok Elbu čime je započelo njegovo zatočeništvo.

1820. u povodu uvođenja u dužnost Slobodne kraljevske općine Brod, o trošku grada, priređen je ručak za preko 200 uzvanika u blagovaonici franjevačkog samostana. Navodno se slavilo tri dana, toliko su Brođani bili sretni što im je vraćen nekadašnji status slobodnog vojnog komuniteta izgubljen 1807. godine kada je Brod proglašen selom i administrativno podređen Podvinju. 

1900. umro je u Zgrebu hrvatski književnik Hugo Badalić rođen 18. rujna 1851. godine u Brodu na Savi. 

1900. Rođen Antun Augustinčić, hrvatski kipar. 

1904. Sjedinjene Američke Države započele su gradnju Panamskog kanala, koji je uz Sueski kanal jedna od najvažnijih svjetskih pomorskih ruta.

1947. Akademski slikar Julije Tomić umro je na današnji dan. Pored slikanja pisao je kritike i sakupljao građu za monografije. Bio je profesor crtanja na brodskoj gimnaziji i u Brodu je objavio svoju poznatu grafičku mapu „Iz naših dana“.

1953. Američki romanopisac Ernest Hemingway, dobio Pulitzerovu nagradu za svoj roman „Starac i more“.

1979. Margaret Thatcher, postala je prva premijerka Velike Britanije. Zbog svoje tvrde retorike poznata je i kao „Čelična dama“. Thatcher je bila po zanimanju odvjetnica i kemičarka.

1980. umro je u Ljubljani Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ. Umro je samo 3 dana prije svog 88. rođendana. Sahranjen je u beogradskoj Kući cvijeća .

1995. U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Okučane je posjetio ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade RH Mate Granić s preko 40 veleposlanika akreditiranih u Zagrebu. Cilj posjeta bio je da veleposlanici posjete mjesta – Jasenovac, Novi Varoš, Okučane i sami u razgovoru s hrvatskim Srbima i sa zatočenicima bez prisustva predstavnika hrvatskih političara svojim vladama sami daju izvješće.

2001. SAD glasovanjem izbačene iz Komisije za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima, što je prvi put u povijesti te međunarodne organizacije.

2004. Hrvatska ratificirala Sporazum o raspodjeli sredstava i dugova bivše SFRJ.

Rođeni: Antun Augustinčić, hrvatski kipar (1900.), hrvatski slikar, grafičar i dizajner Edo Murtić (1921.), Nenad Brixy, hrvatski novinar i književnik (1924.), Audrey Hepburn, američka glumica (1929.), Miljan Miljanić, nogometni trener (1930.),  Zvonimir Kamenar, hrvatski kipar (1939.), hrvatski filmski redatelj, Matija Kluković (1982.).

Umrli: Mirko Bogović, hrvatski književnik (1893.), Hugo Badalić, pjesnik (1900.), Goce Delčev, makedonski revolucionar (1903.), Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ (1980.), Branko Belan, hrvatski filmski redatelj (1986.), Sesto Bruskantini, talijanski operni pjevač (2012.).

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja