Preminuo hrvatski glazbenik Oliver Dragojević

Dogodilo se na današnji dan 29. srpnja

Autor: Brodportal | Datum objave: 29.07.2020
Preminuo hrvatski glazbenik Oliver Dragojević
 1845. dogodio se pokolj u Zagrebu prilikom protumađaronskih prosvjeda.

1856. umro je Robert Schumann, njemački skladatelj.

1883. rođen je talijanski državnik Benito Mussolini.

1921. Adolf Hitler postao vođa NSDP-a.

1925. u Drvnoj industriji „Slavonija“ započeo štrajk preko 600 radnika za povećanje nadnica. Štrajk je trajao 40 dana i uspio je. 

1934. otvorena je velika Zanatska izložba u prostorijama prizemlja zgrade gimnazije. Izložba je organizirana u povodu 25-godišnjice postojanja Mjesne organizacije „Sveza hrvatskih obrtnika“ i trajala je sedam dana. U povodu izložbe snimljen je dokumentarni film o Brodu. 

1951. U Londonu održano prvo natjecanje za miss svijeta. Pobijedila je Kiki Hakansson, miss Švedske.

1958. Osnovana NASA, američka svemirska agencija.

1965. prvi američki padobranci došli u Vijetnam (101. padobranska divizija).

1987. dogovorena gradnja tunela ispod La Manchea (britanska premijerka Thatcher i francuski predsjednik Mitterand).

1990.  U kinu „Jadran“ održana Osnivačka skupština Demokratskog saveza Albanaca Hrvatske za Slavonski Brod. Usvojen je Statut i izabrano Predsjedništvo u kojem su: Hysen Zymi, Islam Arifi i Hysen Abdulahu. 

1995.  Mr. Luka Marijanović, profesor teologije u Đakovu blagoslovio je kapelu sv. Ilije u Garčinu. Kapela je  sagrađena trudom i darežljivošću vjernika, župljana garčinske župe.

2004. počela izgradnja športske dvorane  OŠ Ivan Goran Kovačić u Slavonskom Brodu. Radove vrijedne 5 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava izvodi „Projektgradnja“ iz Slavonskog Broda.

2018. Nakon kratke i teške bolesti preminuo hrvatski glazbenik Oliver Dragojević. Legendarni glazbenik preminuo je u 71. godini nakon teške borbe s opakom bolešću. Problemi sa zdravljem zadesili su ga u kolovozu 2017. godine, kada je ustanovljeno da pjevač boluje od karcinoma. Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag na domaćoj glazbenoj sceni, koja će ga zauvijek pamtiti kao velikana koji je svojim pjesmama obilježio živote mnogih. Oliver je rođen u Splitu 7. prosinca 1947. godine, a svoje djetinjstvo proveo je u Veloj Luci na Korčuli. U glazbu se zaljubio već u djetinjstvu, i to nakon što mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku. U estradne vode uplovio je 1963. godine kao pjevač i klavijaturist poznatog splitskog benda Batali. Četiri godine kasnije na nagovor Zdenka Runjića kao debitant se pojavio na Splitskom festivalu. Izveo je Runjićev "Picaferj", a izvedba mu tada nije osigurala prolazak u finale. Oliver se tada povlači s Prokurativa i priključuje se Dubrovačkim trubadurima, a ubrzo sudjeluje i u osnivanju popularne grupe More. 1994. godine povratkom na Splitski festival njegova karijera doživljava zamah. Tijekom više od pet desetljeća uspješnog rada Oliver je osvojio najprestižnije festivalske i diskografske nagrade. Bio je i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin.

Rođeni na današnji dan su: Dag Hammarskjöld generalni tajnik UN (1905), grčki skladatelj, Mikis Theodorakis (1925.), Jean Baudrillard, francuski filozof (1929.), hrvatski pjevač, Miroslav Škoro (1962.), Fernando Alonso, vozač formule 1 (1981).

Umrli na današnji dan su: Robert Schumann, njemački skladatelj (1856.), Vincent van Gogh, nizozemsko-flamanski slikar (1890.), Erich Kästner, njemački književnik (1974.), Luis Buñuel, španjolski redatelj (1983.), Mate Parlov, hrvatski športaš (2008.), Oliver Dragojević poznati pjevač (2018).

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Preminuo Vinko Kuzmić, izgubio bitku s teškom bolešću

Brođani na svečanom obilježavanju 25. obljetnice VRO Oluja u Kninu

Filip Bungić novoj napadačko pojačanje Marsonije

FOTO GALERIJA

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Kadeti Oriolika drugi, a juniori treći na Prvenstvu Hrvatske

Projekt Zaželi u Općini Klakar bliži se kraju nakon dvije godina nemjerljive pomoći starijim korisnicima

Članovi HKUU "Trenk" NG iznenadili nastupom na otoku Pagu