Preminio dr. Ante Starčević, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti

Dogodilo se na današnji dan 28. veljače

Autor: Brodportal | Datum objave: 28.02.2020
Preminio dr. Ante Starčević, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti
 1883. Brodsko dobrovoljno vatrogasno društvo osnovalo je svoju limenu glazbu.

1896. umro je dr. Ante Starčević, utemeljitelj Stranke prava i jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti. Umro je u zgradi koja se naziva Starčevićev dom i nalazi se u blizini zagrebačkog Glavnog kolodvora. Umro je u 73. godini života. Pokopan je uz crkvu sv. Mirka u Šestinama. To je učinjeno prema njegovoj volji, jer navodno nije želio biti pokopan na Mirogoju, nego na seljačkom, narodnom groblju. Danas se često naziva Ocem Domovine. 

1918. Građanska škola u Brodu, koja postoji još od 1871. godine, pretvorena je u „privatnu malu realnu gimnaziju“. Obuka se održavala u staroj pučkoj školi u Gundulićevoj ulici, gdje je zgrada Građanske škole, a zgrada na Korzu služila je kao vojna bolnica. Kada je rat u jesen 1918. prestao, preseljena je Realna gimnazija u zgradu Građanske škole. Veliki broj mladeži nagrnuo je u gimnaziju, pa je staroj zgradi 1922. godine nadozidan još jedan kat. 

1927. počeo je štrajk vinogradarskih radnika i vincilira u Brodskom brdu tempiran na početak rezidbe. 

1943. u Novoj Gradiški pod predsjedavanjem Ivice Štefanovića održana je redovita godišnja skupština mjesne Stočarske zadruge koja je imala 72 člana.  

1953. znanstvenici Watson i Crick objavili da su otkrili strukturu DNK.

1986. Nepoznata osoba u Stokholmu ubila je švedskog premijera Olofa Palmea. Jedan od najpopularnijih europskih političara u to vrijeme ubijen je na ulici dok se sa suprugom vraćao kući s kinopredstave.  Atentator nije otkriven. 

1989. prvi sastanak HDZ-a u Društvu književnika u Zagrebu.

1994. Američki piloti u provedbi operacije NATO-a „Deny Flight“ iznad BiH obaraju čak četiri srpska aviona tipa Jastreb.

2012.  U sklopu trgovačkog  centra City Colosseum u Slavonskom brodu otvoren  CineStar, prvi multipleks u Brodsko-posavskoj županiji. Brođani mogu uživati u potpunosti digitaliziranom kinu s 4 dvorane ukupnog kapaciteta 503 sjedala i platnom veličine 100 metara kvadratnih. Godišnje će se u CineStaru prikazivati 150 novih filmskih naslova, a osim u filmovima posjetitelji će moći uživati i u alternativnim sadržajima poput prijenosa koncerata, opera, baleta i sportskih događanja.

2013. Papa Benedikt XVI odstupio s dužnosti poglavara Katoličke crkve.

Rođeni na današnji dan su: francuski književnik Michael de Montaigne (1533.), Frano Meneghello Dinčić, hrvatski kipar i medaljer (1900.), Adam Končić, hrvatski glumac (1977), Mirza Džomba, hrvatski rukometaš (1977), Ivo Karlović hrvatski tenisač (1979.), slovenski skijaš skakač Primož Peterka (1979.), Jelena Janković srbijanska tenisačica (1985.). 

Umrli na današnji dan su: Ante Starčević, hrvatski političar (1936, Jozo Matošić, hrvatski nogometaš (1999.), Jane Russell, američka glumica (2011).

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja