Premijer Plenković: spojit ćemo Slavonski Brod s vodocrpilištem Sikirevci u roku od 15 dana i umanjiti naknadu za trošak vode

Zbog situacije s vodom, bez koje je više od sto tisuća ljudi, na sjednicu Stožera civilne zaštite u Slavonskom Brodu stigao je i premijer Plenković s ministrima Čorićem, Krstičevićem, Tolušićem i Kujundžićem.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 31.03.2018


"Pogledajte, moje dijete pije flaširanu vodu. Pije li vaše dijete u Zagrebu tako vodu? Ne pije. Svi vi koji primate plaću od nas morate raditi za nas, molim vas, pomozite, jer ovo nisu istine, obratila se u suzama premijeru Plenkoviću majka iz Slavonskog Broda s malim djetetom na rukama, dočekavši ga ispred zgrade Gradske uprave gdje je stigao na sastanak Stožera civilne zaštite.

"Na sjednici je zaključeno, na temelju stručnih analiza, da se građanima ne preporučuje konzumacija vode ni za piće niti za kuhanje. Analize vode će se nastaviti i u Osijeku i u Zagrebu u Zavodu za javno zdravstvo. Voda iz slavina može se koristiti za osobnu higijenu, tuširanje i kupanje, dok traje ova situacija. Hrvatska vojska će dostaviti još šest ili sedam cisterni, robne zalihe su naručile dodatne velike količine vode u bocama i sustavno ih dostavljati građanima Slavonskog Broda i općina dokle god bude potrebno. Mi ćemo s naše strane učiniti sve da se vrlo brzo realizira spajanje Slavonskog Broda na sustav vodocrpilišta u Sikirevcima. Ministarstvo zaštite okoliša dat će potrebne dozvole, kreže se ubrzano s radovima, već u utorak, riječ je o 150 metara za spajanje i time bi se trebalo osigurati trajno alternativno rješenje vodoopskrbe, a sve bi trebalo biti gotovo u roku 10 do 15 dana - kazao je premijer. 

Kazao je kako se produktovod mora dovesti u funkciju i pročistiti te da tek treba utvrditi je li njegovo puknuće izvor onečišćenja vode. "Temeljni ciljevi sada su da se riješi ova aktuna situacija sa zagađenom vodom, ali i zagađenje zraka u Slavonskom Brodu. Molim građane za strpljenje. Žao nam je da se ovo dogodilo baš pred Uskrs, nadamo se da će se uspjeti sa strpljenjem iznjedriti ova situacija" kazao je Plenković i dodao kako sve treba temeljito istražiti kako bi se točno utvrdio uzrok zagađenja. 

Kako doznajemo, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara podnio je kaznenu prijavu protiv tvrtke Crodux koja provodi ispitivanja na produktovodu a koji je prije tri dana puknuo i istekla je velika količina nafte.

'Smanjit će se naknada za korištenje vode stanovnicima Slavonskog Broda'

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je kako će Hrvatske vode od utorka krenuti u spajanje vodovoda Slavonskog Broda s vodocrpilištem u Sikirevcima te je najavio umanjenje naknade za korištenje vode stanovnicima na ovome području. 

Pomoć Brođanima u vodi stiže sa svih strana Lijepe Naše: Osijek, Požega, Pakrac, Zagreb - svi zovu gradonačelnika i župana i šalju pomoć prijateljskom - hrvatskome gradu, SLAVONSKOM Brodu.

Nakon završetka sastanka, pred zgradom Gradske uprave premijera su ponovno dočekale majke s dječicom, tražeći konkretne odgovore:

 Zbog nastale ekološke katastrofe i onečišćenja vode u Slavonskom Brodu i okolici gradonačelnika Mirka Dusparu osobno je kontaktirala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je iskazala svoju punu podršku u što skorijem rješavanju situacije u kojoj su se našli stanovnici Slavonskog Broda i okolice, priopćili su iz Grada, javlja Dnevnik.hr

 

Zadnje vijesti

Biskup Janjić u rodnim Vidovicama proslavio zlatni jubilej

Još jedan 'genijalac' pokušao ishoditi novu vozačku dozvolu, iako mu je stara oduzeta u Italiji

Prošle godine u Brodsko-posavskoj županiji 230 razvoda

FOTO GALERIJA

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu

Zaljubljeni jedno u drugo i u Slavonski Brod, održali australsko vjenčanje kraj Save