Pregled 2015. i planovi za 2016.

Kraj stare i početak nove godine u Kajak kanu klub „Marsonia“ obilježili su radovi na uređenju klupskih prostorija.

Autor: bportal | Datum objave: 17.01.2016
Velikim zalaganjem članova (uprave) Kluba i roditelja sportaša osigurani su uvjeti za ugodniji, sigurniji i kvalitetniji boravak u Klubu koji će tako početak nove sezone dočekati „u novom ruhu“. Treninzi u Klubu su redoviti, a na gradskim bazenima se dva puta tjedno održava trening plivanja.

Pregled rezultata u 2015. – DP, Kup RH i regate

Za Kajak kanu klub „Marsonia“ 2015. je bila bogata aktivnostima, osobito na sportskom planu gdje su postignuti veoma dobri ekipni i izvrsni pojedinačni rezultati.

Na Državnom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama na dugim stazama u Zagrebu, 28. ožujka 2015., natjecatelji Marsonije osvojili su 1 zlatnu, 4 srebrne i 3 brončane medalje te 3. mjesto ekipno u kategorijama juniora i seniora. U konkurenciji juniora titulu državnog prvaka za 2015. godinu u kategoriji C-2 osvojili su Petar Starčević i Marko Frančeski. Na Državnom prvenstvu na MV na kratkim stazama u Zagrebu (31. srpnja – 2. kolovoza 2015) Klub je nastupio u pomlađenom sastavu te su ekipni rezultati, očekivano, bili nešto slabiji u odnosu na prethodne godine. Ekipa juniora zauzela je 2. mjesto, ekipa seniora 4., a ekipa kadeta 5. mjesto u ukupnom (ekipnom) poretku. Pojedinačni su pak rezultati bili izvrsni – sportaši Marsonije osvojili su ukupno 50 medalja, od čega 14 zlatnih, 20 srebrnih i 16 brončanih. Zanimljivo je da su sva zlata pripala kanuistima – Petar Starčević (junior) osvojio je čak 11, a Štefo Lutz (senior) čak 5 zlatnih medalja. Vanesa Tot najuspješnija je kajakašica i kanuistica Kluba te jedina osvajačica medalja za Klub na prošlogodišnjem državnom prvenstvu. Iako tada tek mlađa juniorka (16 godina), osvojila je 3 srebra u juniorskoj kategoriji.

Kup Republike Hrvatske u kajaku i kanuu na MV organiziran je kroz četiri kola natjecanja na kojima su sportaši Marsonije postigli sljedeće rezultate: 
1. Rab, 16. svibnja 2015. – 3 zlatne, 7 srebrnih i 3 brončane medalje;
2. Zagreb (jezero Jarun), 31. 5. 2015. – 7 zlatnih, 1 srebrna i 4 brončane medalje;
3. Sibinj (jezero Petnja), 4. srpnja 2015. – 8 zlatnih, 6 srebrnih i 3 zlatne medalje;
4. Prelog, 12. srpnja 2015. – 8 zlatnih, 3 srebrne i 4 brončane medalje. 
Nakon sva četiri kola proglašeni su ukupni pojedinačni pobjednici Kupa RH. Za KKK „Marsonia“ osvojena su 4 prva mjesta (Domagoj Babić, Marko Frančeski, Mario Zitterbart i Zitterbart-Frančeski), 12 drugih i 4 treća mjesta.

KKK „Marsonia“ nastupio je na čak 9 regata u tuzemstvu i inozemstvu ostvarivši odlične rezultate – 91 medalja (42 zlata, 23 srebra i 26 bronci). U svibnju je, u sklopu programa obilježavanja Dana Brodsko-posavske županije i Dana Grada Slavonskoga Broda, Klub organizirao tradicionalnu Međunarodnu regatu „SLAVONSKI BROD 2015.“ koja je upisana i u svjetski kalendar kajakaško-kanuističkih natjecanja što Brod čini jedinim gradom u Hrvatskoj u kojemu se održava tako važno natjecanje.

Na svim natjecanjima u 2015. osvojeno je ukupno 7 pehara od čega 3 pehara za 2. mjesto i 4 pehara za 3. mjesto. U pojedinačnoj konkurenciji na svim natjecanjima osvojeno je ukupno 226 medalja od čega 87 zlatnih, 76 srebrnih i 63 brončane. Na temelju postignutih rezultata i odredbi Pravilnika o kategorizaciji sportaša HOO-a, kategorizaciju imaju šestorica sportaša (Štefo Lutz, Petar Starčević, Mario Zitterbart, Marko Frančeski, Niko Martić i Gabriel Babić) i jedna sportašica Kluba (Vanesa Tot).
Zapaženi nastupi Vanese Tot u sastavu reprezentacije

Kanuistica Vanesa Tot imala je tri veoma zapažena nastupa u sastavu hrvatske kajak-kanu reprezentacije. Nastupila je na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Milanu (Italija, 19. – 23. kolovoza 2015.), u pratnji trenera Igora Krajine, kao prva kanuistica u povijesti našega grada i županije, te prva kanuistica u jednokleku i prva kanuistica juniorka u povijesti naše države; ondje je ostvarila ulazak u C finale (C-1 200m) te zauzela 26. mjesto u ukupnom poretku (među 42 najbolje kajakašice, uglavnom seniorke, svijeta). Na Europskom juniorskom prvenstvu u Bascovu (Rumunjska, 17. – 20. rujna 2015.), Vanesa je, u utrci kanua jednokleka na 500m, ostvarila plasman u A finale te zauzela 9. mjesto u ukupnom poretku u Europi – bilo je to prvo žensko A finale u kanuu u povijesti naše države. Na Turniru olimpijskih nada u Poljskoj (24. – 27. rujna 2015.), gdje su nastupila još tri sportaša Marsonije (kajakaš Dominik Princip te kanuisti Marko Frančeski i Mario Zitterbart), ova izvrsna kanuistica izborila je čak 3 (od moguća 3) A finala te zauzela 6. mjesto u ukupnom poretku. Tijekom boravka u Poljskoj Vanesi je kupljen novi čamac.

Škola kajaka

U Klubu bilježe porast zainteresiranih za bavljenje ovim sportom (kako djece, tako i odraslih). Škola kajaka odvijala se tijekom cijele godine. Pod stručnim vodstvom trenera Zdenka Jambrešića, čak 79 polaznika iz mjeseca u mjesec vježbalo je tehniku zaveslaja na ergometrima te tehniku veslanja i ravnotežu na vodi; kondiciju su stjecali na vodi, u teretani te trčeći na sportskom stadionu i rekreativnoj stazi do Poloja. Tijekom ljetnih mjeseci, radi promocije kajak-kanu sporta, organizirano je besplatno demo veslanje u cilju prihvata novih polaznika škole kajaka kod kojega je obavezno provjereno znanje plivanja. Školu je pohađalo 45 polaznika od kojih se većina zainteresirala za ovaj sport i nastavila s daljnjim treninzima.

Kontinuirano stručno usavršavanje trenera i aktivnosti u Klubu

Klub je u 2015. sudjelovao u svim akcijama koje su organizirale Zajednice tehničke kulture Grada i Županije; aktivnosti su Kluba predstavljene i na prošlogodišnjem Katarinskom sajmu. Na prijedlog dopredsjednika Kluba Borisa Hrečkovskog, u Klubu je organizirano interaktivno predavanje prve pomoći (Branka Bardak, dr. med.) i praktična vježba uporabe automatskoga vanjskog defibrilatora (Valentin Župan, viši medicinski tehničar). Treneri Zdenko Jambrešić i Igor Krajina sudjelovali su na 4. međunarodnom stručno-znanstvenom seminaru za kajakaške i rafting trenere, instruktore i suce u Kraljevici u prosincu 2015., a trener Ivan Erceg pridružio im se na nedavno održanom seminaru u Zagrebu tijekom kojega je dr. Jens Kahl, direktor za sportsku pripremu Njemačke kajakaške federacije, kajakaškim trenerima prenio svoja znanja o planiranju i programiranju treninga u godišnjem i četverogodišnjem ciklusu te iskustva rada s njemačkom reprezentacijom.

Od ove godine Klub ima svoju Facebook stranicu koja se redovito ažurira i na kojoj se objavljuju sve obavijesti vezane uz rad Kluba i sportske uspjehe natjecatelja. Kvalitetna suradnja s medijima i sustavno izvještavanje javnosti o radu Kluba nedvojbeno su doprinijeli popularizaciji ovoga lijepog i nadasve zdravog sporta u našem gradu, te će se i u godinama koje slijede raditi na održavanju i poboljšanju istih.

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"