Predstavljeno idejno rješenje zgrade Katoličke osnovne škole u Slavonskom Brodu

U nadbiskupijskom ordinarijatu u Đakovu danas, 27. lipnja, javnosti je predstavljeno idejno rješenje zgrade Katoličke osnovne škole u Slavonskom Brodu, koja bi se u tom gradu trebala početi graditi na proljeće slijedeće godine! Investitor je Đakovačko osječka nadbiskupija i bit će to prva katolička osnovna škola na području Nadbiskupije.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.06.2022


 Idejno rješenje školske zgrade predstavili su na konferenciji za medije vlč. dr. sc. Pavao Mikulčić, povjerenik Nadbiskupije za osnivanje i gradnju katoličkih škola; Vedran Pedišić i Erick Velasco Farrera, autori idejnog rješenja i stručni suradnik na projektu Tomislav Ljubek. 

Osnivanje katoličke osnovne škole u Slavonskom Brodu proces je koji traje već neko vrijeme, a njezina gradnja predviđena je na gotovo 14 tisuća kvadrata zemljištu u vlasništvu Grada, u ulici Anastasa Popovića u naselju Zrinski Frankopan. 
 
"Na pozivni natječaj Nadbiskupije pristiglo je pet ponuda, a devetočlani stručni odbor (preč. Mato Gašparović, brodski župnici preč. dr. Tomislav Ćurić i vlč. Florijan Kvetek, dipl. inženjeri građevine Josip Damjanović i Anto Marinić, dipl. inženjerka arhitekture Jelena Kapraljović, prof. dr. sc. Marinko Stojkov i prof. dr. sc Josip Jukić, i vlč. dr. sc. Pavao Mikulčić kao predsjednik Odbora) odabrao je najbolje idejno rješenje – i to ono zagrebačke tvrtke 'Sangrad', rad autorskog tima Vedran Pedišić, Erick Velasco Farrera i Gordana Gregurić Miočić. Zgrada buduće katoličke škole u Slavonskom Brodu moći će primiti 400 učenika u 16 razrednih odjela, imat će 19 učionica, blagovaonu, dvodijelnu sportsku dvoranu i bit će posebno prilagođena za učenike s poteškoćama", kazao je vlč. Mikulčić, te ovaj projekt nazvao svojevrsnim darom stanovnicima Slavonskog Broda i okolice.
 
"Čvrsto vjerujemo da će katolička osnovna škola podići razinu kvalitete osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja u ovome gradu, a tome će zasigurno pomoći i ova velebna zgrada koju danas predstavljamo javnosti", dodao je vlč. Mikulčić. 
 
Bruto površina škole je 6372 kvadrata, a 4540 kvadrata je prostor same školske zgrade, koja ima tip atrijske škole, organizirane oko središnjeg dvorišta sa sadržajima prilagođenim djeci i mladima buduće generacije, dodao je Vedran Pedišić. Osim toga, prema projektnom rješenju, školska bi zgrada trebala biti energetski neovisna i samoodrživa zahvaljujući zelenoj arhitekturi i elektrani uz korištenje obnovljivih izvora energije. U Nadbiskupiji su definirali svoje načelne rokove, no ipak, svjesni su da zbog niza okolnosti na još puno toga, pa i na početak izgradnje, još treba pričekati. Na upit novinara, koliko dugo, odgovor je - u najboljem slučaju, na proljeće 2023. godine gradnja bi mogla početi...
 
"S obzirom na specifični karakter katoličkih škola kao i na njihov odgojno obrazovni projekt koji svoje utemeljenje nalazi u osobi Isusa Krista, katoličke škole svoj veliki naglasak stavljaju na odgojni savez odnosno partnerstvo svih dionika odgojno obrazovnog procesa, kao i na zajedništvo s Crkvenom i lokalnom zajednicom." istaknuo je vlč. Mikulčić.  
 
U duhu tog zajedništva roditelja, učenika, nastavnika, Crkve i lokalne zajednice, vođeni snagom vjere i Božjom providnošću, u Nadbiskupiji ne sumnjaju da će buduća Katolička osnovna škola u Slavonskom Brodu biti uspješno mjesto odgoja i obrazovanja za nove naraštaje.

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“