Predstavljena studija kampa na slavonskobrodskom izletištu Poloj

Dogodilo se na današnji dan 9. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 09.03.2019
Predstavljena studija kampa na slavonskobrodskom izletištu Poloj
 1845. brodski Magistrat daje na znanje kako je oštro zabranjeno „pušiti duvan na sokaku“ i kako će onaj koga policija uhvati biti „kaštigovan“.

1869. U Vinkovcima rođen Ferdo Šišić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Cijeli svoj život posvetio je znanosti, istraživanju i proučavanju političke povijesti hrvatskog naroda u svim razdobljima do kraja Prvog svjetskog rata 
1892. rodio se u Brodu slikar Vladimir Filakovac. Nakon rata radi u Zagrebu i Sisku, a od 1948. godine postaje redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Umro je u Zagrebu 22. studenog 1972. godine. 
1895. brodski slikar i dekorater Josip Muravić otvorio je svoju slikarsku radionicu u Ulici Franje Josipa 58. 
1940. umro je ugledni brodski postolarski obrtnik Josip Dotterman, vlasnik bivšeg kompleksa starih zgrada preko puta kina u Starčevićevoj ulici koje su – iako pod zaštitom kao spomenici starog Broda – srušene, a na njihovom mjestu je sagrađen Poslovni centar „Hlapić“. Poslovni centar dobiva to ime nimalo slučajno. Naime, navodno je upravo Josip Dotterman bio inspiracija Ivani Brlić Mažuranić za lik majstora Mrkonje u „Šegrtu Hlapiću“. Josip Dotterman živio je 60 godina u Brodu i bio je neko vrijeme u Gradskom zastupstvu. Član je, utemeljitelj i mecena mnogih kulturnih i sportskih društava, a kao marljiv i štedljiv radnik stekao je i priličan imetak. 
1949. Rođena Vesna Bosanac, hrvatska liječnica, specijalistica pedijatrije, ravnateljica Opće bolnice Vukovar. Kao ravnateljica vukovarske bolnice u najtežim ratnim trenucima grada Vukovara postala je simbolom herojstva, građanske hrabrosti i humanosti.
1959. Današnji dan smatra se službenim rođendanom Barbie lutke, jer je toga dana ona prvi puta predstavljena svijetu na Američkom međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku.
1991. Održane su prve velike demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića u Beogradu. Okupljenim demonstrantima obratili su se vođe oporbe - Zoran Đinđić, Vuk Drašković, Milan Paroški, Vojislav Koštunica, Dragoljub Mićunović i drugi. Na ulice Beograda izašli su čak i tenkovi JNA.
2000. umro je Ivo Rović - slavni „Mister Morgen“, u riječkoj bolnici u 78. godini života, nakon duge i sjajne karijere. On i njegova dugogodišnja supruga nisu imali djece, pa je Robić tri dana pred smrt u bolesničkoj postelji sastavio oporuku kojom je ostavio kuću u Ičićima pokraj Opatije Katoličkoj crkvi koju je preuredila u kapelu sv. Ivana od Boga, sveca čiji se dan slavio na dan prije Robićeve smrti.
2002. Ponovno otvoren tunel Mont Blanc u Alpama, nakon velikog požara u njemu 1999. kada je poginulo 39. osoba.
2013. U gradskoj je vijećnici Slavonskog Broda predstavljena idejna studija i marketing plan za kamp u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Poloj. Kamp bi trebao imati 173 smještajne jedinice, a montažne kućice bit će postavljene na pontonske splavi ili stupove. Planira se ostvarivanje 32 do 36 tisuća noćenja godišnje.
Rođeni na današnji dan su: njemački general Josias von Heeringen (1850.), Josip Margitaj, hrvatski pisac i učitelj (1854.), hrvatski povjesničar Ferdo Šišić (1869.), Jurij Gagarin, ruski astronaut (1934.), američki šahist Robert «Bobby» Fischer (1943.), Zdravko Zima, književni kritičar, novinar i esejist (1949.), hrvatski političar Branko Vukelić (1958.), Mirjana Lučić, hrvatska tenisačica (1982.).
Umrli na današnji dan su: Menachem Begin, bivši premijer Izraela (1992.), Charles Bukowski, američki književnik (1994.), Ivo Robić, glazbenik (2000.), Rikard Žic, hrvatski slikar (2000.), Liliana Budicin Manestar, hrvatska sopranistica (2000.), John Profumo, engleski političar (2006.), Lucija Rudan, hrvatska pjesnikinja Doris Haddock (2010.).
 

Zadnje vijesti

Zdravko Mamić iz Brlog Predstavlja objavio spot za novu pjesmu "Ulicama grada"

Međužupanijsko natjecanje u vožnji motornog vozila održano u brodskoj Industrijsko-obrtničkoj školi

Mohamed Mo Cherif ostaje u Marsi

VIJESTI

VIDEO

Međužupanijsko natjecanje u vožnji motornog vozila održano u brodskoj Industrijsko-obrtničkoj školi

FOTO GALERIJA

Žrtva trčanja 21,5 kilometar neznatna u odnosu na živote hrabrih seljaka koji su se borili za istinu

Održan Valentino kup 2020.

Humanitarni koncert za potrebe sibinjske osnovne škole uz natupe KUD-ova i Opće Opasnosti

Šezdesetak jahača na 8. pokladnom jahanju u Općini Oriovac

Prisegnuo 27. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju