Predstavljena prva cjelovita biografije Ivane Brlić Mažuranić u jednoj knjizi

Prvi puta cjelovitu biografiju života Ivane Brlić Mažuranić napisala i objavila Dubravka Zima. Prva promocija održana u Slavonskom Brodu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.02.2020
 Nazivaju je hrvatskim Andersenom, a njezina su djela prevedena na gotovo sve svjetske jezike. Bila je prva žena članica Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, a četiri je puta bila predložena za Nobelovu nagradu. Riječ je naravno o Ivani Brlić Mažuranić koja je i dio povijesti našeg grada. O njoj se puno pisalo no rijetki su se usudili napisati njezinu cjelovitu biografiju. Znanstvenica i profesorica na Hrvatskim studijima Dubravka Zima je i to u svojoj najnovijoj knjizi pod nazivom "Praksa svijeta – Biografija Ivane Brlić Mažuranić".

Znamo je kao najveću hrvatsku književnicu za djecu. Kao uglednu građanku Slavonskog Broda. No tko je bila Ivana Brlić Mažuranić, kako je živjela, razmišljala, čemu se radovala? Intimu jedinstvene ličnosti u hrvatskoj književnosti i povijesti javnosti otkriva Dubravka Zima u svojoj najnovijoj knjizi.  Rođena u Ogulinu, djetinjstvo i dio mladosti provela je u Zagrebu, a udajom u 18. godini dolazi u Slavonski Brod. Podatke znamo no dvojbe oko toga je li zavoljela Sl. Brod knjiga također otkriva kroz njezine intimne zapise. 

Dubravka Zima na više od 400 stranica donosi priču o Ivaninom osobnom liku no i ženskoj figuri u građanskom društvu s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Zanimljvi detalji otkrivaju društvene i političke okolnosti no i činjenicu da je Ivana bila doista žena ispred svog vremena. Pa je tako bila prva žena koja se odvažila voziti bicikl po gradu. 

Kako se u to vrijeme za žene znalo reći da imaju preopsežan um za žensko tijelo, Ivana je čini se demantirala svaki dan. Knjiga donosi niz novih do sada neobjavljenih informacija o Ivaninu životu no i stvaralaštvu. 

Promociju knjige organizirala je slavonskobrodska podružnica Hrvatskog instituta za povijest u suradnji s Gradskom knjižnicom. I to je bilo ujedno i prvo predstavljanje ovoga izdanja, upravo u gradu u kojemu su nastale gotovo sve najpoznatije Ivanine priče i u kojemu je, kako potvrđuje i ova knjiga, provela ispunjen i sretan građanski život.

Zadnje vijesti

Građani Slavonskog Broda i okolnih općina bez pitke vode

Prestanak obvezne vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima od 31. ožujka 2020.

Mladi brodski inovator Roko Lukenda u 3D printeru izrađuje zaštitne vizire za glavu

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji