Predstavljena nova izdanja Scrinie Slavonice i Priloga za povijest Broda i okolice

Kretanje stanovništva jugoistočne Baranje od 16. do početka 20. stoljeća, Barokni parterni vrt dvorca Eltz u Vukovaru, Ivan Krapac – biskup dobrotvor i graditelj Sjemeništa tek su dio tema, istraživanja i priča objavljenih u 17. broju časopisa „Scrinia Slavonica”.

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.02.2018


Scrinia Slavonica znanstveni je časopis koji od 2001. godine izdaje slavonskobrodska Podružnica za povijest. Riječ je o godišnjaku specijaliziranom upravo za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, a cilj mu je konstituirati regionalnu slavonsku povijest. No još važniji cilj je veliki doprinos istrživanju prostora, događaja, ljudi koji su obilježili povijest ovoga dijela Hrvatske.

Brodska podružnica u Gradskoj knijžnici predstavila je i 3. Knjigu Priloga za povijest Broda i okolice. Prva knjiga izdana je 2013. godine i od tada izlaze svake dvije godine. Ukupno 11 priča koje će ljubitelje povijesti zaintrigirati neke i iznenaditi.

Prilozi za povijest Broda i okolice prvi puta na znanstveno relevantan način pišu o povijesti brodskog kraja. Scrinia Slavonica od 2005. indeksirana je u međunarodnoj internetskoj bazi podataka Historical Abstracts kao i međunarodnoj internetskoj biblioteci za humanističke i društvene znanosti. A cijeloviti članci u elektroničkom obliku mogu se besplatno čitati na Portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske.

Zadnje vijesti

Više požara i više posla za pripadnike Javne vatrogasne postrojbe

Brodski ronici organiziraju tečaj ronjenja

Podjela bodova u derbiju kola u Podcrkavlju

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu