Predstavljena nova izdanja Scrinie Slavonice i Priloga za povijest Broda i okolice

Kretanje stanovništva jugoistočne Baranje od 16. do početka 20. stoljeća, Barokni parterni vrt dvorca Eltz u Vukovaru, Ivan Krapac – biskup dobrotvor i graditelj Sjemeništa tek su dio tema, istraživanja i priča objavljenih u 17. broju časopisa „Scrinia Slavonica”.

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.02.2018
Scrinia Slavonica znanstveni je časopis koji od 2001. godine izdaje slavonskobrodska Podružnica za povijest. Riječ je o godišnjaku specijaliziranom upravo za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, a cilj mu je konstituirati regionalnu slavonsku povijest. No još važniji cilj je veliki doprinos istrživanju prostora, događaja, ljudi koji su obilježili povijest ovoga dijela Hrvatske.

Brodska podružnica u Gradskoj knijžnici predstavila je i 3. Knjigu Priloga za povijest Broda i okolice. Prva knjiga izdana je 2013. godine i od tada izlaze svake dvije godine. Ukupno 11 priča koje će ljubitelje povijesti zaintrigirati neke i iznenaditi.

Prilozi za povijest Broda i okolice prvi puta na znanstveno relevantan način pišu o povijesti brodskog kraja. Scrinia Slavonica od 2005. indeksirana je u međunarodnoj internetskoj bazi podataka Historical Abstracts kao i međunarodnoj internetskoj biblioteci za humanističke i društvene znanosti. A cijeloviti članci u elektroničkom obliku mogu se besplatno čitati na Portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske.

Zadnje vijesti

Na svetkovinu Pedesetnice svečano u župama u Slavonskom Brodu i u Šumeću

Biskup Ćurić: 'Bez Duha Svetoga, Bog je daleko; samo s Duhom, Krist je živ i djelotvoran među nama!

Mlada Brođanka Ena Chiara Teglović upisuje studij kretivnog pisanja i filma u Engleskoj

FOTO GALERIJA

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić