Predstavljena monografija "Stanislav Geza Milošić"

Pedeset je godina od Hrvatskoga proljeća.

Autor: Brodportal | Datum objave: 22.12.2021


 Razdoblje je to reforme u hrvatskoj politici, društvu i kulturu, posebno obilježeno traženjem nacionalnog identiteta. Njegovi su nositelji 1971. godine bili mahom intelektualci, znanstvenici i studenti. 50. obljetnica Hrvatskoga proljeća obilježena je i u Slavonskom Brodu, i to predstavljanjem monografije "Stanislav Geza Milošić".

Kako ističu nakladnici – Brodski kulturni krug Pannoniae Gloria, Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu, Đakovački kulturni krug i Posavska Hrvatska – upravo kroz rad i djelovanje Stanislava Geze Milošića, novinara i publicista, najbolje će se prikazati događanja u Slavonskom Brodu prije pedeset godina.

Monografija obuhvaća i njegove tekstove nastale za vrijeme političke emigracije. Jedan od razloga zbog kojih se upravo o njemu raspravlja na obilježavanju 50. obljetnice Hrvatskoga proljeća, ističu, Gezina je dosljednost. Pisao je za časopise koji su bili vjerni socijalističkim uvjerenjima.

No iako ne odustaju od ideje Jugoslavije, zagovaraju veća prava i slobode hrvatskoga naroda. Na kraju ovoga izdanja objavljenja su i sjećanja na Gezu. A osnovna poruka usmjerena je mladima, kojima je 1971. tek stranica u udžbeniku iz povijesti. I to s ciljem i željom da razumiju što se u to vrijeme uistinu događalo.

 

Zadnje vijesti

9 novooboljelih osoba od Covid-19 u proteklih 24 sata

Od danas građanima na raspolaganju još jedno parkiralište u gradu uz naplatu

Nezakonito isplatili više milijuna kuna s računa trgovačkih društava i oštetili državni proračun

FOTO GALERIJA

Završeni infrastrukturni radovi na obnovi zapadnog dijela Sjevernog kavalira

Osnovan Stručni savjet ogranka Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju

Dovršena istočna tribina na novim terenima ŠRC „Klasije“

Vanesa Tot i Gabrijel Veočić najbolji sportaši Slavonskog Broda, ekipe odbojkaši Marsonije i košarkašice Broda na Savi

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima