Predstavljena lista HDZ-a za petu izbornu jedinicu koju predvodi Zdravko Marić

Na Slalašu Savus u Bukovlju održano je predstavljanje liste Hrvatske demokratske zajednice u 5. izbornoj jedinici.

Autor: Brodportal | Datum objave: 19.06.2020
Predstavljena lista HDZ-a za petu izbornu jedinicu koju predvodi Zdravko Marić


 "Nas četrnaest stoji ispred vas kao najjača lista u petoj izbornoj jedinici kako bi vam prenijeli glavne poruke i kažemo čime ćemo se baviti kako bi unaprijedili život i osigurala bolja budućnost kako našem kraju u Slavoniji tako i cijeloj Hrvatskoj", rekao je na početku govora nositelj liste HDZ-a za V. izbornu jedinici Zdravko Marić.

Marić je istaknuo kako je lista HDZ-a unatoč brojnim izazovima ispunili na ono što su se obvezali prije četiri godine kada je također bio nositelj liste HDZ-a na parlamentarnim izborima.

"Kroz jačanje fiskalne decentralizacije slavonskim županijama, gradovima i općinama se izravno u ne malom broju slučajeva proračuni i udvostručili u tri godine, čime su ojačane njihove pozicije za financiranje i provođenje raznih komunalnih i infrastrukturnih projekata za jaču i bolju apsorpciju europskih sredstava. Prva reforma ove Vlade bila je porezna reforma, željeli smo kroz porezni sustav olakšati uvjete poslovanja, olakšati poreznim obveznicima i svim građanima te na taj način stimulirati povećanje plaća. Smanjili smo porez na dobit, na dohodak, porez na dodanu vrijednost, ukupno smo gospodarstvo i građane rasteretili za 9 milijardi kuna", istaknuo je Marić koji je u Vladi Andreja Plenkovića ministar financija. Marić istaknuo da je u mandatu ove Vlade prosječna neto plaća porasla za 1100 kuna te da trenutno iznosi 6700 kuna te da je cilj u idućem povećanje na 7600 kuna. Osvrnuo se i na zadnje mjesece obilježene epidemijom koronavirusa koja je osim utjecaja na zdravstvo imala i na gospodarstvo.

"Nitko nije mogao pretpostaviti niti razmjere ovakve krize koja je zadesila nas i cijeli svijet. Pokazalo se i pokazuje se da gospodarski najrazvijenije zemlje nisu pronašle i ne pronalaze odgovor na krizu uzrokovanu koronavirusom. Za razliku od njih Hrvatska od prvog dana aktivno i uspješno krizom. Glavni cilj je očuvanje zdravlja i ljudskih života, brojke i podaci govore sami za sebe. S druge strane bili smo svjesni da će određene mjere koje smo stavili u funkciju kako bi zaštitili građane, njihovo zdravlje i živote, imati određene reperkusije na gospodarstvo. Ni tu nismo ostali skrštenih ruku već smo u kratkom roku osmislili i stavili u funkciju čitav niz mjera koje su značile osiguranje likvidnosti funkcioniranja ukupnog društva i gospodarstva, ne samo javnih financije, nego i očuvanje radnih mjesta", rekao je Marić.

Dodao je kako je vrijeme ispred nas puno izazova.

"Zato nam ne trebaju nikakvi eksperimenti, treba nam tim, treba nam stranka, trebaju nam pojedinci, treba nam Andrej Plenković, ljudi koji su se pokazali i dokazali da znaju na koji način i kako upravljati kriznim situacijama, ali i isto tako u dobrim vremenima voditi Hrvatsku u pravom smjeru", kazao je Marić i dodao kako će nastaviti raditi za Slavoniju kako bi ponovo bila odredište za osnivanje obitelji i mjesto traženja osobnog boljitka.

Okupljenima se obratio i drugi na listi Mario Banožić iz Vinkovaca, aktualni ministar državne imovine.

"Cilj mog djelovanje je promicanje nacionalnih interesa, tradicijskih vrijednosti, univerzalnih humanističkih vrijednosti i svega onog što je u fokusu Slavonije. Da nije bilo Vlade Andreja Plenkovića i Hrvatske demokratske zajednice nikada se ne bi promijenila situacija u posljednje četiri godine. Znamo da je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem razlog zašto je Vlada uspjela ugovoriti 12 milijardi kuna za pet slavonskih županija, a u petoj izbornoj jedinici oživio sektor graditeljstva, energetski i društveni sektor", istaknuo je Banožić.

Ministar rada i mirovinskog sustava, Pleterničanin Josip Aladrović istaknuo je rekordno nisku nezaposlenost u Hrvatskoj u zadnje četiri godine.

"Hrvatska demokratska zajednica uvijek je bila uz Slavoniju i pokazivala koliko joj je Slavonija bitna i strateška odrednica Hrvatske, a i Slavonija je pokazala koliko cijeni doprinos Hrvatske demokratske zajednice. Ne treba napomenuti koliko je toga ova Vlada učinila za Hrvatsku i Slavoniju. Dovoljno je napomenuti trenutno rekordno niskoj stopi nezaposlenosti, da smo na rekordno visokoj stopi zaposlenosti, da su svi pokazatelji ekonomski pozitivni i da smo u ovim kriznim vremenima uspjeli očuvati radna mjesta, ekonomiju i život u Hrvatskoj. Ponudili smo sigurnost, jamčili smo sigurnost i sigurnost smo postigli. Ono što jamčimo za budućnost izborom Hrvatske demokratske zajednice na ovim izborima je sigurna budućnost i sigurna Hrvatska. Zato očekujemo glas za Hrvatsku demokratsku zajednicu i za pobjedničku listu u petoj izbornoj jedinci", rekao je Aladrović.

Po treći puta na listi HDZ-a u petoj izbornoj jedinici se predsjednik ŽO HDZ-a Brodsko-posavske županije Pero Ćosić.

"Kao saborski zastupnik sukladno svojim uvjerenjima, interesima i struci pratio sam teme koje se tiču graditeljstva, zaštite okoliša, gospodarstva, prometa i infrastrukture. Zalagao sam se i za rješavanje problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i okolici, pitanju izgradnje osnovne škole za djecu s poteškoćama u razvoju, modernizaciju željeznice, vračanju značaja riječnoj plovidbi našim unutarnjim plovnim putevima, razvoju poduzetništva te pomoći metaloprerađivačkoj industriji odnosno našem Đuri Đakoviću", istaknuo je Ćosić.

Župan Danijel Marušić istaknuo je pozitivne učinke koje koje Vlada Andreja Plenkovića imala na regionalne i lokalne jedinice samouprave.

"Spojila je urede državne uprave i županije radi funkcionalnosti i time su naše županije ojačane. Povećanjem udjela poreza na dohodak s 12 na 17 posto svim općinama, gradovima i županijama povećani su izvorni proračuni. Za primjer Brodsko-posavskoj županiji proračun je povećan za 47 milijuna kuna. Korištenje naših europskih sredstava s 5 posto došlo je na preko 90 posto. Iz svih tih razloga naša županija je danas jedno veliko gradilište, obnavljamo sve bolničke zgrade u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu, samo u bolnicama su ulaganja po 80 milijuna kuna, obnovili smo osnovne i srednje škole i nastavljamo ih obnavljati, a Slavonski Brod je sveučilišni grad. Osnažujemo našu poljoprivredu završavajući projekt navodnjavanja Orubice vrijedan 43 milijuna kuna, osnažujemo naše gospodarstvo ulaganjem u Luku Slavonski Brod s preko 130 milijuna kuna, sjetimo se i Đure Đakovića i 300 milijuna kuna koje je ova Vlada osigurala", istaknuo je Marušić.

Biti glas Slavonije u Hrvatskom saboru obećala je i načelnica Općine Vrpolje Ankica Zmaić.

"Kao žena, kao majka, kao supruga zalagat ću se za obiteljske, tradicionalne, domoljubne i katoličke vrijednosti. Zalagat ću se za poboljšanje rada obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i razvoj ruralnog turizma. Slavonija je srce poljoprivrede, a poljoprivreda hrana za sve nas. Bit ću vaš glas, glas iz naroda, slavonski glas, glas šokadije, glas sigurne Hrvatske", rekla je Zmaić.

Nastavak rada za boljitak županije najavila i aktualna saborska zastupnica i predsjednica Zajednice žena Brodsko-posavske županije Ljubica Makrimčuk.

"U dva mandata u saboru trudila sam se biti na raspolaganju svim svojim Slavoncima i Slavonkama, sugrađanima i sugrađankama.  Ponosna sam što smo u mandatu ove Vlade povećali socijalne, rodiljne i roditeljske naknade, omogućili rješavanje stambenih pitanja mladih obitelji, izgradili smo ili obnovili oko 500 dječjih vrtića. Nismo zaboravili ni Hrvate izvan domovine, ponosna sam što smo donijeli Deklaraciju u Hrvatima u Bosni i Hercegovini", istaknula je Maksimčuk.

Okupljenima su se obratili i kandidati na listi iz druge dvije županije, Marijana Balić, Mladen Karlić, Nikola Mažar, Josip Šarić i Stevo Culej iz Vukovarsko-srijemske te Darko Puljašić, Nikola Mažar i Anamarija Blažević iz Požeško-slavonske županije.

Zadnje vijesti

Tri od četiri osobe razmišljaju o prekvalifikaciji, uglavnom u smjeru informacijskih tehnologija

Turistički rezultati sve bolji, gostima nudimo autentičan doživljaj

Jelić u vožnji gradom ugostio ministra Marića

VIJESTI

Istraživanje portala Moj posao

Tri od četiri osobe razmišljaju o prekvalifikaciji, uglavnom u smjeru informacijskih tehnologija

FOTO GALERIJA

Ana Lujić putnik na Europsko prvenstvo

Otkrivene brončane ploče s imenima Ane Titlić i Kornelije Kvesić

Više od 200 sportaša iz 14 klubova na međunarodnoj regati KKK Marsonia

Mazatori odlični organizatori Prvenstva Hrvatske u supersprint duatlonu, Dejan Radanac i Ines Jozić najbolji među Brođanima

"Pred noć u Slavonskom Brodu pod "palicom" Jozefine Birindžić