Predstavljena knjiga Magdalene Matijević "Između partizana i pristojnosti: život i doba Svetozara Rittinga"

Dio neistražene hrvatske povijesti i biografiju Svetozara Rittinga u knjigu pretočila znanstvenica Magdalena Matijević

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.10.2019


 Istraživanje povijesti neiscrpna je tema znanstvenika. Istraživanje hrvatske povijesti za mnoge od njih posebna je profesionalna poslastica jer dijelovi prošlosti i dalje vuku za sobom brojne kontraverze. Jedan dio njih rasvijetlila je znanstvenica Magdalena Matijević u svojoj najnovijoj knjizi.   "Između partizana i pristojnosti: život i doba Svetozara Rittinga" – knjiga intrigantnog i neobičnog naslova rasvjetljava nikad istražene povijesne činjenice o jednom čovjeku i dugom vremenskom razdoblju od 1873. do 1961. godine.  Ono što ga određuje je činjenica da je bio politički kontroverzan, ističe autorica: u doba kada je velik dio crkve u Hrvatska zauzeo prohrvatski stav, on je najboljim rješenjem smatrao Federativnu Jugoslaviju.

Iako obavijen velom kontroverze u kontekstu istraživanja hrvatske povijesti, autorica Magdalena Matijević u svom dugogodišnjem istraživanju bavila se isključivo činjenicama. A jedna od njih,napominje, je činjenica da je Ritting bio obrazovani intelektualac i svjetski putnik zaslužan za brojne pozitivne stvari koje su se događale u to vrijeme. 

Autorica ističe kako je Svetozar Ritting najkontroverzniji lik crkve u Hrvata novijeg doba. U doba Kraljevine Jugoslavije bio je sklon kući Karađorđevića, podržavao je dolakaz komunista na vlast,  nije imao stvarnu vlast, tvrdi, ali je imao političku moć. 

Niz je zanimljivosti vezanih za Rittingov život i djelovanje, a jedna od njih je i činjenica da je rođen i pučku školu završio u Slavonskom Brodu. Predstavljanje knjige u njegovom rodnom gradu organizirao je Hrvatski institut za povijest-Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje. Za kraj treba reći da je autorica Magdalena Matijević kako bi napisala ovu knjigu istraživala gotovo 10 godina, pročitala više od 800 knjiga, 1000 radova te na stotine novinskih članova, časopisa, i arhivskih fondova. Izdavanje knjige za nju nije i kraj istraživanja o ovom svećeniku i političaru, slijedeći korak, najavljuje, je izdavanje knjige u kojoj će objaviti Rittingovu korespodenciju koja će apsolutno objektivno također otkriti brojne nepoznate dijelove hrvatske povijesti. 

Zadnje vijesti

152 novooboljele osobe od Covid-19 u proteklih 24 sata, 2 osobe preminule

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Juniori i kadeti Broda vrlo dobri u prvom dijelu sezone

NAJČITANIJE DANAS

PRIPREME ZA KAPTOLAČKI FESTIVAL

Pristižu nove pjesme za Zlatni glas Zlatne doline 2022.

FOTO GALERIJA

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Održana Konferencija o budućnosti Europe na temu mladih i održive poljoprivrede

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Otvorena izložba „Kronika hrvatske gluposti“ Nika Titanika

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj