Predstavljena knjiga Josipa Jurčevića Heroji Domovinskog rata - svjedočanstva

Projekcijom filma "Most" i predstavljanjem knjige Josipa Jurčevića Heroji hrvatskog domovinskog rata – svjedočanstva, sinoć je u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu počeo dvodnevni program obilježavanja 25. obljetnice dva najponosnija i najteža dana u novijoj povijesti grada. Riječ je o knjizi u kojoj autor prenosi svjedočanstva o stradanjiima 19 heroja Domovinskog rata iz cijele Hrvatske, koji predstavljaju i brojne druge heroje, nepravedno zaboravljene i prešućene.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 03.05.2017
 Slavonski Brod sjeća se i svojih heroja, prije 25 godina. Naime,  2. i 3. svibnja 1992. u bombardiranju Slavonskog Broda poginulo je 16 ljudi, 60 ih je teško ranjeno. Tragedija koju Brođani i Brođanke nikada neće zaboraviti toga kobnog dana dogodila se u naselju Jelas. Na jednu od kuća pala je tzv. „krmača“ od čije je eksplozije poginulo šestero djece.Tijekom Domovinskog rata i trajanja agresije na Hrvatsku život je izgubilo 402 djece, a u Slavonskom Brodu samo tijekom 1992. godine njih 27-ero.

Njima u spomen danas će biti odana počast polaganjem vijenaca kod spomenika Djevojčica na Plavom polju, kao i kod spomenika za svu poginulu djecu u Domovinskom ratu na Trgu sv. Trojstva. Komemorativni program počet će u 15.30 sati polaganjem vijenaca pred 'Kućom smrti' na Jelasu, mjestu najvećeg stradanja civila. 

 

Zadnje vijesti

Most kod Slavonskog i Bosanskog Broda opet otvoren

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji