Predstavljen projekt Muzej osobne povijesti Roma

Predstavljen projekt Muzej osobne povijesti Roma, 16 mladih Romkinja i Roma istražit će povijest pripadnika romske nacionalne manjine.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 17.03.2018
 Često na marginama društva i gotovo u potpunosti isključeni iz udžbenika povijesti, romska povijest većinom je verbalna, a rijetko kada zabilježena i zapisana. To bi trebao promijeniti projekt Muzej osobne povijesti Roma koji će educirati 16 mladih Romkinja i Roma u razvijanju kretivnih vještina s ciljem bilježenja osobnih priča iz povijesti Roma.

Rezultat projekta bit će dvije putujuće izložbe u Osijeku i Rijeci te virtualni muzej kao mjesto trajne pohrane prikupljenog materijala.

Partner neprofitnoj organizaciji Fade in je Romsko kulturno-umjetničko društvo Darda. Projekt traje 18 mjeseci a sudjeluju mladi od 15 do 25 godina iz Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije. Tako će sudjelovati mladi Romi i iz Slavonskog Broda.

Edukacije će voditi redatelj Miroslav Sikavica, producentica Morana Komljenović i scenaristica Martina Globočnik, a održavat će se u Dardi.

Projekt je prepoznat i od strane Europskog socijalnog fonda kao model održivog pristupa mladih kulturnim sadržajima te osvještavanja identiteta Roma.

Zadnje vijesti

U Savi pronađeno tijelo utopljenika

U Zagrebu predstavljena nova web platforma Slavonia.Travel

HZJZ objavio nove upute za dječje vrtiće i škole

FOTO GALERIJA

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu