Predstavljen projekt Muzej osobne povijesti Roma

Predstavljen projekt Muzej osobne povijesti Roma, 16 mladih Romkinja i Roma istražit će povijest pripadnika romske nacionalne manjine.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 17.03.2018


 Često na marginama društva i gotovo u potpunosti isključeni iz udžbenika povijesti, romska povijest većinom je verbalna, a rijetko kada zabilježena i zapisana. To bi trebao promijeniti projekt Muzej osobne povijesti Roma koji će educirati 16 mladih Romkinja i Roma u razvijanju kretivnih vještina s ciljem bilježenja osobnih priča iz povijesti Roma.

Rezultat projekta bit će dvije putujuće izložbe u Osijeku i Rijeci te virtualni muzej kao mjesto trajne pohrane prikupljenog materijala.

Partner neprofitnoj organizaciji Fade in je Romsko kulturno-umjetničko društvo Darda. Projekt traje 18 mjeseci a sudjeluju mladi od 15 do 25 godina iz Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije. Tako će sudjelovati mladi Romi i iz Slavonskog Broda.

Edukacije će voditi redatelj Miroslav Sikavica, producentica Morana Komljenović i scenaristica Martina Globočnik, a održavat će se u Dardi.

Projekt je prepoznat i od strane Europskog socijalnog fonda kao model održivog pristupa mladih kulturnim sadržajima te osvještavanja identiteta Roma.

Zadnje vijesti

Više požara i više posla za pripadnike Javne vatrogasne postrojbe

Brodski ronici organiziraju tečaj ronjenja

Podjela bodova u derbiju kola u Podcrkavlju

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu