Predstavljen je „Hrvatski tamburaški brevijar“ autora Mihaela Ferića

Dogodilo se na današnji dan 8. studenog

Autor: Brodportal | Datum objave: 08.11.2019
Predstavljen je „Hrvatski tamburaški brevijar“ autora Mihaela Ferića


 1736. u toranj crkve Sv. Trojstva postavljeno je zvono i na današnji dan počelo je zvoniti Zdravo Marijo ujutro, u podne i na večer.

1840. prema zapisu iz „Kronike franjevačkog samostana u Brodu“ uz kuću Mutafelić, pokraj Save, postavljen je kip sv. Ivana Nepomuka.

1873. u Vinkovcima je održana prva Glavna skupština Brodske imovne općine, unutar još uvijek postojeće Vojne krajine koja se prostirala uz Posavinu sve do hrvatskog grada Zemuna. 

1895. Röntgen je upravo na današnji dan otkrio posebnu vrstu elektromagnetskog zračenja, X-zrake (poslije nazvane rendgenske).

1918. u Sarajevu je preminuo nadbiskup Josip Stadler, hrvatski teolog i filozof, rođen u Brodu na Savi 21. siječnja 1843. godine. Od 1870. nadstojnik je u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, a četiri godine potom profesor je na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Godine 1881. imenovan je prvim vrhbosanskim nadbiskupom.  

1960. John F. Kennedy pobijedio Richarda Nixona na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama i to sa samo 0,1% glasova prednosti.

1991. napadi na Paški most tijekom Domovinskog rata.

1991. Jugoslavenska ratna mornarica sprovela pomorsku blokadu Hrvatske.

2000. Jedan od najvećih trgovačkih lanaca Billa, otvorila je na današnji dan svoje novo prodajno mjesto u Slavonskom Brodu u blizini željezničkog i autobusnog kolodvora i zaposlila je 118 ljudi. 

2010. Savjet ministara Europske unije ukinuo vize Bosni i Hercegovini i Albaniji.

2011. U 60 godini života preminuo Anđelko Željko Gabrić, diplomirani inženjer agronomije iz Slavonskog Broda, jedan od utemeljitelja HSS-a u Hrvatskoj. Sahranjen je u rodnim Šušnjevcima. 

2011. U Zagrebu i dan kasnije u Slavonskom Brodu predstavljen je „Hrvatski tamburaški brevijar“ autora Mihaela Ferića iz Slavonskog Broda. Monografija sadrži više od 1300 fotografija i preslika dokumenata sa šest kontinenata na gotovo 500 stranica i riječ je o do sada najopsežnijem djelu koje opisuje povijest tamburice i tamburaške glazbe na našim prostorima.

2015. Održani parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ ( Domoljubna koalicija) osvaja 59 mandata, SDP (koalicija Hrvatska raste) 56 mandata, MOST 19 mandata, IDS 3 mandata.

2016. Na izborima za predsjednika SAD, većinom je izabran Donald John Trump.

2017. Nakon duge i teške bolesti u 53. godini života preminuo Josip Weber, jedan od najvećih nogometaša koji je ponikao u Slavonskom Brodu. Nakon komemoracije na kojoj su o Josipu Veberu govorili Dubravko Galović, predsjednik Županijskog nogometnog saveza, Jurica Gizdić pisac knjiga o sportu, Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS, te Filips Dhondt, član uprave i predsjednik belgijskog kluba Cercle Bruggea, uslijedio je i posljednji ispraćaj pokojnika na gradskom groblju u Slavonskom Brodu. 

2017. Župani Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske županije potpisali su na današnji dan Društveni ugovor kojim započinje realizacija dugo iščekivanog projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje.

2018. Nakon 15 godina čekanja Sikirevčani dobili odluku da će se moći više od 500 domaćinstava besplatno priključiti na vodovodnu mrežu, a slavonskobrodski Vodovod dobit će tri zdenca (kapaciteta 200 litara vode u sekundi) kojima će biti vlasnik. Kraj je to višegodišnje agonije s vodocrpilištem u Sikirevcima.

Rođeni: hrvatski književnik i nakladnik Ivan Dončević (1909.), Kristijan Barnard, liječnik koji je prvi uspješno presadio srce (1922.), Alen Delon, glumac (1935.), hrvatski akademik Mirko Zelić (1936.), Dragoslav Šekularac, nogometaš (1937.), Blanka Vlašić, hrvatska atletičarka, skakačica vis (1983.). 

Umrli: John Milton, engleski književnik (1674.), Doc Holliday, američki kockar i revoleveraš (1887.), Jacqus Tati, francuski redatelj (1982.), Mordecai Kaplan (1983.), Vjačeslav Molotov, šef sovjetske diplomacije (1986.), Stjepan Krpan, prof, rođen u Gornjim Andrijevcima (1995.), Radmila Savičević, glumica (2001.),  Josip Weber, hrvatski i belgijski nogometaš (2017.).

Zadnje vijesti

Moto karavana "Zajedno u ratu, zajedno u miru" na putu do Vukovara ponovo stala i u Slavonskom Brodu

Predstavljen Zbornik radova pjesnika Brodsko-posavske županije

Nove mjere za afričku svinjsku kugu

VIJESTI

FOTO GALERIJA

Moto karavana "Zajedno u ratu, zajedno u miru" na putu do Vukovara ponovo stala i u Slavonskom Brodu

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Nikad glamurozniji, veći i spektakularniji Sajam vjenčanja Exclusive u Novoj Gradiški

FOTO GALERIJA

Održana večer Vojvođanskih Hrvata

Minimalna pobjeda Marsonije nad Slogom za ostanak na vodećoj poziciji

Tehnička škola predstavila projekt "Slavonika 5.0" vrijedan 80 milijuna kuna

Uz blagdan Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće

Osnovna škola iz Oriovca prvi put partner u dvogodišnjem međunarodnom KA2 projektu