Predstavljen film 'Stella Maris slavonskih žitnih polja'

Građani Slavonskog Broda danas su premijerno mogli pogledati dokumentarno-znanstveno-obrazovni film "Stella Maris slavonskih žitnih polja".

Autor: BrodPortal | Datum objave: 01.06.2013
Riječ je o zadnjem dijelu projekta digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. On se bavi crkvenom poviješću, povijesnim znamenitostima marijanskih svetišta, knjigama i stihovima koji su svoje nadahnuće posvetili Mariji. Inicijativu je pokrenula dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek iz Zavoda za povijest književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Istraživanja na području duhovne književnosti nastavila je filmskim projektom i to snimanjem filmova. Do sada je nastalo 7 filmova. Ovaj posljednji uključio je i lokacije, sakralne spomenike, pismenu ostavštinu i ljude koji su posvećeni Mariji i s našeg područja. Uz brojna svetišta poput onoga gospe brze pomoći u Sl. Brodu autorica projekta bogatu marijansku baštinu otkriva i u brodskom Franjevačkom samostanu.

Da se u brodskom Franjevačkom samostanu s posebnom se pobožnošću štuje lik Marije svjedoče brojne slike, poput one Presvetog Trojstva koje kruni Mariju, zatim oltara Marije pomoćnice te kipovi Žalosne Gospe i Gospe Lurdske. U samostanu se i blagdani posvećeni Mariji posebno slave.

Autorica projekta uz pomoć Alojzija Prosolija, producenta filmskog projekta obradila je dobar dio hrvatskog prostora gledano kroz bogatstvo mariološke baštine. Njezina je misija proučiti bogatu mariološku baštinu koja je duboko ukorijenjena u povijest i duh hrvatskog naroda. O tome, ističe autorica najbolje govore priče Vukovaraca koji su čak i svoje živote riskirali kako bi spasili sakralnu baštinu, slike i crkvene umjetnine. Autorica zato tvrdi, mariološka baština kralješnica je duhovnog identiteta Hrvata.

{youtube}y3tHNJptRTg|480|360{/youtube}

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U Davoru radovi na projektima teku nesmetano unatoč situaciji s koronavirusom

Građani se odlučili na dragovoljnu predaju oružja i pozvali policiju

Učenici medicinske škole povodom Svjetskog dana zdravlja dali podršku svim zdravstvenim djelatnicima

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji