Predizborna slutnja

Tko će kome, ako ne svoj svome?! Ali tko je čiji ovih dana teško je prosuditi. Možda će se to najbolje vidjeti tijekom sljedećih dana nakon izbora.

Autor: Ivana Šimac | Datum objave: 06.11.2015


Nije li to paradoks, glasovanje za novu Vlast bit će obavljeno prije nego uopće znamo kome je od političkih igrača bliska (barem trenutna) politička ideologija? Ukoliko Branimir Glavaš sa svojim lokalnim HDSSB-om svoje mandate „pokloni“ lijevom centru što je vrlo izgledno, bit će to urušavanje osnovnih vrijednosti kojima su isti podlijegali u samom početku nastajanja. Ali tko nije reći će mnogi. I ne bili daleko od istine jer mandati se danas 'dilaju' kao i svaka druga navlakuša, bila to moć, novac, zadovoljština ili neki drugi kratkometražni domet.

U V. Izbornoj jedinici kojoj pripada i Slavonski Brod imamo neke političke ikone vrijedne spomena. Time želim reći imamo dosta svojih Brođana koji se nalaze na opozotnim listama, što je znak političke ambicioznosti i diferencijacije, koja je poželjna i legitimna u demokratskim društvima. Iako već ustaljeno jak HDZ ima nekoliko vodećih kandidata koji su prepoznati u svojoj lokalnoj zajednici i kao takvi bi prema preferencijalnom glasovanju mogli odnijeti i sedam saborskih mandata, dok bi koalicija Hrvatska raste mogla odnijeti pet ili šest mandata. HDSSB sigurno osvaja jedan mandat, ali kome će on pripasti teško je isčitati kroz sivu politiku donedavnih partnera Bore Grubišića. Donedavnih partnera, jer i tu je veza pukla kada se najaktivniji saborski zastupnik nije našao na listi HDSSB-a za V. Izbornu jedinicu. Prema informacijama koje su oko ovoga, gotovo političkog presedana unutar jednog lokaliteta, dolazile na kapaljku, gospodin Grubišić je mjesto prepustio mlađima. Ali nisu li svi? A opet tako nisu.

Gradski SDP nikada nije dolazio do prevelikog izražaja, čak ni kada je ministar Jakovina postao...ministar jel'.  Nema tu neke velike političke volje. Nema jačine dometa, nema niti feedbacka. Jedina uspješnica Broda i SDP-a je kada na kavi netko spomene Dragovana. Ali on nije na listi V. Izborne jedinice. Nema brige, Jakovina je drugi nositelj liste, pa ono... prikupit će barem  postotak biračkog tijela u visini vrijednosti vlastitog mandata.

Petar Bašić, dostojan je protivnik ispred Koalicije rada i solidarnosti poznatoj i kao „Bandićeva koalicija“, jer zašto se ne bi tako zvala kada sve gdje se pojavi Bandić postane Bandićevo. Mislim u žargonu, ne i doslovnom svojatanju. Bašić, Brođo, filozof u izražavanju i izrazito umiljata lica koje 'ne može lagati' (to još ne znamo), nekako je prema vlastitom dojmu vrlo dobar izbor za, ako ništa drugo, rušenje postotka glasova SDP-u u Brodu. Iako se ne bih zarekla da tu neće biti i inače štovatelja desnih politika.

MOST nezavisnih lista je sam po sebi stekao veliku popularnost u kratkome roku duž Hrvatske, ali obzirom da Drago Prgomet kao jedan od glavnih predvodnika MOST-a nezavisnih lista, koji to postaje nakon napuštanja HDZ-a, ima jako uporište u Slavonskom Brodu koje vuče i privatne spone, očekivala sam puno jače djelovanje i pokušaj konsolidacije na istoku države. Ipak nekolicina lijepih i mladih ljudi tek su glasnici možebitnog proljeća koje se MOST-u u Slavoniji i Baranji doći kada i nama, dakle nakon izbora. Naravno, pod uvjetom da ne odu stopama Laburista, OrAH-a i tek ćemo tomu suditi Živoga Zida.

Najgora opcija sigurno je ostati kod kuće i ne reći svoje mišljenje, čak i ako ono izgleda kao veliki X preko cijeloga listića. Važno je pokazati volju da kao građani ove države iskorištavamo jedno od zapravo malobrojnih ustavnih ljudskih prava koje još uvijek imamo. Glasajte prema želji, volji, svjetonadzoru ili ideologiji ako ju imate. Samo nemojte baš u prevelikoj vjeri. Jer u redu je vjerovati da će biti bolje, ali u redu je i vjerovati da to neće biti tako brzo.

Zadnje vijesti

VIDEO Anketa županijskog Zavoda za javno zdravstvo pokazala loše znanje mladih o marihuani

Dio vjerovnika dužan je otpisati do 10 tisuća kuna duga građanima

Veliki uspjek Novakovića: Ostvario plasman u dinale Mediteranskih igara!

NAJČITANIJE DANAS

U Tvrđavi Brod

Sve je spremno za sutrašnji open-air spektakl Dine Merlina

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“