Preci su nam isto bili dosadni?

Teško je živjeti u ovoj našoj maloj zemlji. Jednako kako je teško živjeti (ili barem preživljavati) teško je i naći inspiraciju za pisanje.

Autor: Ivana Šimac | Datum objave: 26.04.2015


Vrte se tako iste poštapalice, iste kritike i ista mišljenja po tipkovnicama brojnih profesionalnih i manje profesionalnih kolumnista/ica. Vrte se iste teme za svakim stolom pri ispijanju jedne od redovitih dnevnih kava. S jedne strane mala smo zemlja, pa je možda i normalno da jedni drugima gledamo u dvorišta, a s druge strane kao osoba koja prati društvena zbivanja, primjećujem da smo prilično dosadan narod. E pa evo jedna kolumna o dosadnim Hrvatima.

Osobno radim dosta. Nekada i više od 12 sati dnevno. Nemam djece, nemam psa, nemam mačku. Jer mislim si, i sama nekada znam zaboraviti jesti, pa kako bi tek njima bilo. Hvala Bogu nakon dugo rovarenja po raznim redakcijama, dobila sam posao koji – IMA SLOBODNE VIKENDE. Wuhuuu! Još napravim ples pobjede kada to kažem naglas, jer kada u novinarskom poslu znate da imate svaki, ali svaki vikend slobodan, dođe vam isto kao da ... hmmm...kao da ste recimo postigli nešto. Nakon što sam napisala malu odu svojim neradnim vikendima, red je da vam i kažem kako ih provodim.

Recimo ovaj baš što je na izmaku dok pišem kolumnu, bio je vrlo nepovoljan za moj krevet. Jadan se sav udubio. Jednako je tako bio nepogodan za moj štednjak, jer i kada sam na  kratko napustila krevet i stavila pauzu na filmu  rednog broja 4568849, otišla sam si nešto napraviti za jesti. Vrlo produktivno, posebno jer je vani bilo 24 stupnja.

Ipak, ja se osjećam kao dio veće zajednice. Upravo takva, lijena kada to mogu biti, ja sam reprezentativni uzorak 'hrvatstva'. Dobro da, Hrvat je i mladi gospodin koji je srećom preživio potres u Nepalu, a pokušao se popeti na Mount Everest, ali on je podložan trendovima – onima što su došli iz Californie, gdje su svi preplanuli i nešto pretjerano forsiraju aktivnost. Moš' misliti. Mi  Hrvati nismo takvi, mi smo jako dosadni.

Pa će tako jedna prosječna hrvatska obitelj vikend opcije suziti na: 1. Vožnja biciklom koji kilometar (s tim da su bicikli kupljeni na 45 rata), 2.Šetnjica uz kej, korzo, rivu (ovisno što vam je dostupno) ili 3. Kavu u nekom shopping centru gdje se ništa ne kupuje, ali imaju super igraonice za djecu pa ono...vuče na odmor za dušu.

Nema tu ništa loše, samo...naporni su nam ti što nameću neki aktivan život, pa se kao malo zanesemo jer i MI IMAMO VOLJE! MI TO ISTO MOŽEMO! Give it up for active living! You can do it!!! Kad ono, nije krv voda, jbg bolje nama uz sapunjare i omiljenu dekicu.

Nema tu ništa sramotno, što ima veze, takvi smo kakvi smo, opet bolje i to nego ko' Japanci znati samo za rad. Ajde, odnio vrag prišu.

I Britanci su dosadni, a opet ste vidjeli princa Harrya kako zna partijati po Hvaru?! E, to je nešto što nama fali. Neka nama pet televizija po kućanstvu, neka nama naših kava i špica, neka nama nebrojeno neradnih dana, ali još kada bismo u istima znali uživati, a ne zagledati da li netko provodi neradne dane bolje nego ja – e onda bismo bili nacija za romane pisati.

Ovako svi su nešto rezervirani, svi furaju neki finjak i uzornost (dosadnooo), a doma gledaju Žikinu dinastiju i misle si zašto ja ne mogu biti ko' Žika. Da nam je danas više Žiki i Šojića ne bi nam smetalo što nam premijer ima ljubavnicu, što vladini predstavnici u slobodno vrijeme plešu po stolovima ili što imamo prvu damu koja je muško. Sve bi nam to bilo smješno, dio nacionalnog spektakla jednog vrlo zanimljivog naroda. Možda bi onda i na granicama mogli naplaćivati ulaz u cirkus, umjesto da stalno povećavamo cijenu goriva.

Eto ideje za razmisliti, ako ništa barem za nasmijati se za početak novog radnog tjedna.

Ajde Hrvatice i Hrvati manje ozbiljno, osmjeh na lice jer ionako gore ne može.

Zadnje vijesti

Copernicus: Pomoć alergičarima kako počinje sezona peludi

"Ograničite slavlja svete Krizme i Prve pričesti na najužu obitelj i kumove!"

21 nova pozitivna osoba u Brodsko-posavskoj županiji

FOTO GALERIJA

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

Obilježena 29. obljetnica 103. brigade HVO Derventa

Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji

Otvorena izložba povodom 100 godina metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu

Užasne scene kod Okučana: "Dio ljudi je ispao iz kamiona, ostale su prignječile teške role papira"