Pravoslavni vjernici slave Uskrs

Pravoslavni kršćani širom svijeta slave Uskrs kojim završava i sedmotjedni post.

Autor: Brodportal | Datum objave: 28.04.2019
Pravoslavni vjernici slave Uskrs


 Mitropolit zagrebačko- ljubljanski Porfirije Perić uputio je čestitku vjernicima koji će u nedjelju proslaviti Uskrs prema julijanskom kalendaru.

"Braćo i sestre, bezobalni valovi radosti i ljubavi danas zapljuskuju naše duše jer je Sin Božji uskrsnuo iz mrtvih, time je pobijedio smrt i time je naš život učinio smislenim, više nema besmisla među nama jer smrt je pobijeđena i život trijumfira", rekao je Perić, a prenosi HRT.

"I pored toga svakodnevno smo suočeni s nevoljama i iskušenjima - terorizmom, siromaštvom... Zagrlimo jedni druge, oprostimo jedni drugima, i tako počnimo preobražavati svoj život", poručio je.

Pravoslavni kršćani širom svijeta i u Hrvatskoj u nedjelju slave Uskrs kojim završava i sedmotjedni post, a vjernici Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj će ga svečano proslaviti, među ostalim, u hramu Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu.

Tijekom nedjeljne liturgije u svim crkvama čita se uskrsna poslanica srpskog patrijarha Irineja, a vjernici potom taj najveći i najstariji kršćanski blagdan slave u krugu obitelji.Kristovo uskrsnuće obilježavaju srpska, ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci.

Na Uskrs se u crkvama blagoslivlja hrana - kuhana jaja te tradicionalna jela pasha i kuliš. Jaja se bojaju u crveno, boju Isusove krvi na križu. Pasha je ruski specijalitet od sira i riže. Kuliš je pak tradicionalni ruski kolač koji se mijesi uoči najvećega kršćanskog blagdana. Komadić tog kolača na uskrsno jutro, vjeruje se, donosi sreću i napredak.

Zadnje vijesti

Tvornica za preradu vode u Brodu

Preokret Brođana i prva pobjeda u Superligi

Pucnjava u Slavonskom Brodu: Muškarac pucao u maloljetnika

FOTO GALERIJA

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...