Pravoslavni vjernici slave Uskrs

Pravoslavni kršćani širom svijeta slave Uskrs kojim završava i sedmotjedni post.

Autor: Brodportal | Datum objave: 28.04.2019
Pravoslavni vjernici slave Uskrs


 Mitropolit zagrebačko- ljubljanski Porfirije Perić uputio je čestitku vjernicima koji će u nedjelju proslaviti Uskrs prema julijanskom kalendaru.

"Braćo i sestre, bezobalni valovi radosti i ljubavi danas zapljuskuju naše duše jer je Sin Božji uskrsnuo iz mrtvih, time je pobijedio smrt i time je naš život učinio smislenim, više nema besmisla među nama jer smrt je pobijeđena i život trijumfira", rekao je Perić, a prenosi HRT.

"I pored toga svakodnevno smo suočeni s nevoljama i iskušenjima - terorizmom, siromaštvom... Zagrlimo jedni druge, oprostimo jedni drugima, i tako počnimo preobražavati svoj život", poručio je.

Pravoslavni kršćani širom svijeta i u Hrvatskoj u nedjelju slave Uskrs kojim završava i sedmotjedni post, a vjernici Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj će ga svečano proslaviti, među ostalim, u hramu Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu.

Tijekom nedjeljne liturgije u svim crkvama čita se uskrsna poslanica srpskog patrijarha Irineja, a vjernici potom taj najveći i najstariji kršćanski blagdan slave u krugu obitelji.Kristovo uskrsnuće obilježavaju srpska, ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci.

Na Uskrs se u crkvama blagoslivlja hrana - kuhana jaja te tradicionalna jela pasha i kuliš. Jaja se bojaju u crveno, boju Isusove krvi na križu. Pasha je ruski specijalitet od sira i riže. Kuliš je pak tradicionalni ruski kolač koji se mijesi uoči najvećega kršćanskog blagdana. Komadić tog kolača na uskrsno jutro, vjeruje se, donosi sreću i napredak.

Zadnje vijesti

Nesreća na A3 kod Lužana: Na radnika pao reklamni pano i usmrtio ga?

Uz mlade folkloraše ponovo se igralo "kolo na dva štuka"

U Vrpolju održana 1. smotra folklora "Mi smo društvo još od davni' dana".

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Uz mlade folkloraše ponovo se igralo "kolo na dva štuka"

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina