Pravoslavni vjernici slave Božić

Pravoslavni vjernici koji računaju vrijeme prema julijanskom kalendaru, danas su proslavili Božić, blagdan Kristova rođenja.

Autor: Franciska Kohon | Datum objave: 07.01.2018
Pravoslavni vjernici slave Božić


 Prema tradiciji, riječ je o najradosnijem velikom  pravoslavnom prazniku koji se slavi tri dana. Za oko 400 pravoslavnih obitelji, koliko ih živi na brodskom području, ovo je velik dan.

Božićno slavlje službeno je započelo na Badnji dan.  Vjernici su se okupili u dopola izgrađenoj crkvi Svetog Velikomučenika Georgija. Posebno veseli činjenica da se ovogodišnja svečana liturgija mogla održati na mjestu stare, a uskoro i nove crkve. Molitvu je predvodio slavonskobrodski paroh Ratko Gatarević. 

Pravoslavni vjernici Badnji dan obilježavaju tradicionalnim unošenjem badnjaka u kuću, ali i njegovim paljenjem koje simbolizira svetost i toplinu koja zbližava. Uz pjesmu, hrastove grane palile su se i ispred brodske pravoslavne crkve.  Slavilo se rođenje novog života, ali i nove crkve. 

Sutra je drugi dan Božića, takozvani Božji dan, kada se iz zahvalnosti što je rodila Spasitelja, prema pravoslavnoj tradiciji, slavi Bogorodica. 

Zadnje vijesti

VIDEO Završen očevid, pilot krivo procijenio visinu

Otkriveni i kazneno prijavljeni za tri kaznena djela

Počeli radovi na izgradnji kružnog toka

FOTO GALERIJA

VIDEO Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila ured u Brodsko-posavskoj županiji

Brojni vjernici hodočastili Gospi Brze Pomoći; svečano misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić

Na Korzu predstavljene slike iz 3D radionice Filipa Mrvelja

3. Dječja smotra folklora okupila 200-ak malih folkloraša

Obilježena 26. obljetnica pada Bosanskog Broda