Pravoslavni vjernici danas slave Uskrs

Kršćani istočnog obreda, koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru, danas slave Uskrs. Zbog pandemije koronavirusa, vjernici su pozvani da Uskrs provedu u krugu svoje najbliže obitelji.

Autor: Brodportal | Datum objave: 02.05.2021
Pravoslavni vjernici danas slave Uskrs


 Podsjetimo, na Uskrs se u crkvama blagoslivlja hrana – kuhana jaja te tradicionalna jela pasha i kuliš. Jaja se boje u crveno, boju Isusove krvi na križu. Pasha je ruski specijalitet od sira i riže. Kuliš je pak tradicionalni ruski kolač koji se mijesi uoči najvećega kršćanskog blagdana. Komadić tog kolača na uskrsno jutro, vjeruje se, donosi sreću i napredak.

– Na taj dan se u pravoslavne hramove unose mlade vrbove grančice koje se nakon liturgije i posvećenja dijele narodu i djeci te se obavlja trokratni ophod oko hrama. Grančice vrbe se odnose kućama i stavljaju pored ikona i kandila.

Na dan Uskrsa s hramova zvone sva zvona javljajući tako dolazak velikog praznika, vjerni narod odlazi u crkvu, i pričešćuje se na uskrsnoj liturgiji. Na posvećenje se nose i farbana jaja. „Poslije liturgije, narod se međusobno pozdravlja riječima „Hristos Vaskrse!“ i „Vaistinu Vaskrse!“ i taj pozdrav traje sve do Spasovdana. I kod kuća se ukućani pozdravljaju tim pozdravom . Domaćin onda pali svijeću u kući, uzima kadionicu i tamjan te okadi sve ukućane , otpjevaju vaskršnji tropar ili pročitaju molitvu „oče naš“ i sjedaju za svečanu trpezu, proslavljajući praznik Vaskrsa – kaže novogradiški paroh Ognjen Tendžerić za Radio NG.

 

Proslava najvećeg kršćanskog blagdana, u pravoslavnoj zajednici, i ove je godine drugačija. Tradicionalna liturgija, održana je, uz manji broj. Posljedice epidemije koronavirusom, osjetile su sve vjerske zajednice. No slavlje Isusovog uskrsnuće nije izostalo, samo je premješteno u okrilje domova vjernika, gdje nije nedostajalo tradicije.  Jer crkva, nisu samo običaji, ili liturgija, već upravo vijernici. 

Zadnje vijesti

Zašto je vlak iskočio iz tračnica?

Popis punktova za cijepljenje do kraja tjedna

Crni petak za Dubrovnik i Osijek

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske