Poznati sportaši iz Šumeća i Zbjega

Mjesto Šumeće u Općini Bebrina ima svoj Nogometni klub Šokadiju, međutim, iz tog mjesta porijeklo vuče nekoliko sportaša koji su imali lijepe karijere.

Autor: Josip Šebalj | Datum objave: 09.03.2018


 Naravno da je zastupljen najviše nogomet, dok je Ivan Didović – Manda legendardni nogometaš ondašnjeg BSK-a (danas Marsonije) uspješno igrao sedamdesetih godina. Didović je igrao stopera ili kako se u ono vrijeme ta pozicija zvala centarhalf te se pamte njegovi golovi koje je redovito postizao iz slobodnih udaraca.

Također stopera igra i Dajan Šimac koji je rođen 1982. godine te iza sebe ima nastupe u klubovima iz Njemačke (Kaiserslautern, Greuter Furth, Wehen, FSV Frankfurt), Mađarske (Debrecen), Turske (Denizlispor), Srbije (Jagodina) i Hrvatske (Sesvete,  Stupnik, Samobor, Ravnice). Šimac je igrao i za mladu reprezentaciju Hrvatske. 

Kristijan Dobraš je rođen iste godine (1982) kao i Šimac te je svoju nogometnu karijeru gradio u Austriji u kojoj je igrao za Rapid iz Beča, Grodig, Wiener Neustadt, Sturm iz Graza te Rheindorf iz Alltacha.

Mlađi od Šimca i Dobraša je također stoper Saša Mus (rođen 1986. godine) koji danas radi kao trener mlađih uzrasta u Orioliku iz Oriovca, dok je svoju nogometnu karijeru počeo u Marsoniji. Kansije je igrao za Sesvete, Oirolik, GOŠK iz Gabele (BiH), Zvijezdu iz Gradačca (BiH), SC Weiz (Austrija), Beijing Baxy (Kina) i Happy Valley iz Hong Konga.

Osim nogometaša Šumeće ima i jednog tenisača i to Franka Dančevića (rođen 1984. godine) koji nastupa za Kanadu, dok porijeklo vuče iz mjesta koje se nalazi na jugozapadu Brodsko – posavske županije.

Iz susjednog mjesta Zbjega dolazi nogometna obitelj Cesarec. Slavko je bio uspješan u slavonskobrodskom BSK-u, dok je njegov sin napravio lijepu karijeru prije svega u Grčkoj. Danijel Cesarec je počeo u Marsoniji te je igrao za Bijelo – crne i u Prvoj HNL da bi se nakon toga otisnuo u Češku u kojoj je na nastupao za Spartu iz Praga i Pribram. Nakon toga odlazi u Grčku u kojoj je bio 8 godina nastupajući za: Akratitos iz Atene, pa Egaleo koji je također iz Atene, dok se najviše i to 3 godine zadržao u Asterasu iz Tripolisa u kojem je bio i najbolji strijelac prvenstva Grčke. Tada je bio i na širem popisu za seniorsku reprezentaciju Hrvatske, dok je u mladoj prošao kroz sve selekcije. Nakon Asterasa Cesarec odlazi u Aris iz Soluna koji mu je bio posljednji grčki klub nakon kojeg je prešao u Maccabi Haifu iz Izraela. Slijedi povratak u Prvu HNL u: Osijek, Rijeku i Slaven Belupo koji mu je posljednji klub u karijeri budući je zbog ozljede morao prekinuti s aktivnim igranjem.

Zadnje vijesti

49 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Brodska bolnica domaćin Hrvatskog tečaja medicinskog odgovora na veliku nesreću

Mjesec je borbe protiv raka dojke i podsjetnik da se ne odgađaju preventivni pregledi

FOTO GALERIJA

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice

Proslavljena 50. obljetnica posvete župne crkve Krista Kralja u Slavonskom Brodu

13. Pečenkijada na Poloju okupila 65 ekipa