Povećana financijska sredstva za nove natječaje u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo dodatnih 650 milijuna kuna za poljoprivredne proizvođače. Pomaže se svinjogojstvu, povrtlarstvu, voćarstvu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.05.2020


 Nakon niza mjera koje je poduzelo Ministarstvo poljoprivrede u ublažavanju posljedica koronavirusa koje nisu zaobišle ni poljoprivrednike, Ministarstvo je omogućilo novi paket financijske pomoći. Riječ je o dodatnih 650 milijuna kuna koja će proizvođačima biti na raspolaganju kroz tri natječaja, a pomoći će se sektorima u kojima je naša samodostatnost u proizvodnji hrane najniža.

Znatan dio odlazi u sektor svinjogojstva.  Pri čemu iz Ministarstva očekuju povećanje broja rasplodnih grla za 20 000 što bi u konačnici doprinijelo povećanju proizvodnje svinja od 400 000 tovljenika godišnje. Uz svinjogojstvo, pomaže se i proizvodnji povrća.

Planira se financiranje novih 50 hektara površina pod plasteničkom i stakleničkom proizvodnjom. Dobre vijesti i za voćarstvo. Novim sredstvima pomaže se i ovaj sektor poljoprivredne proizvodnje.

Ovim sredstvima cilj je pomoći sektore u kojima Hrvatska bilježi nižu samodostatnost. Navedena sredstva dodjeljuju se kroz tri nova natječaja, a u ovoj godini biti će ih ukupno 27 kroz koje je stavljeno na raspolaganje 2,2 milijarde kuna. 13 natječaja već je objavljeno. 

Dio europskog novca podupire i sektor tovnog govedarstva za koje je osigurano dodatnih 150 milijuna kuna za izgradnju 150 farmi tovne junadi, a sa 240 milijuna kuna potiče se pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na ruralnim područjima.

Zadnje vijesti

U Požegi započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

24 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji

I dalje mali broj posvojenja u odnosu na broj djece bez odgovarajuće skrbi

NAJČITANIJE DANAS

Nagrada Ambasador elektroničke glazbe

Među nominiranima su dva DJ-a i jedno glazbeno izdanje iz Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

Najveća općina u Brodsko posavskoj županiji obilježava svoj dan

Radio92fm i Društvo multiple skleroze dobili vrijednu donaciju Zaklade Novo sutra

Jutro zimske idile u Slavonskom Brodu

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta "Kuće sretnih ciglica“

S radom počeo dislocirani centar "Kuće sretnih ciglica" u Novoj Gradiški