Potraga za sezonskim poslovima počela ranije nego prethodnih godina

Sezonski poslovi slamka spasa za gotovo polovicu građana koji ljetne mjesece provode na jednoj od turističkih destinacija. Potraga ali i ponuda sezonskih poslova započela još krajem prethodne godine, vrijeme će pokazati da li je to odraz krize gospodarstva, povećanje nezaposlenosti ili nagovještaj uspješne turističke sezone.

Autor: Maja Medunović | Datum objave: 17.02.2013


Turističke kampanje su ove godine započele ranije nego obično, a s njom i potraga za sezonskim poslovima. Portal MojPosao je proveo anketno istraživanje i došao do podatka kako se gotovo polovica građana (46%) nalazi u utrci za poslom u turizmu. Prema mišljenjima nekih ispitanika najbolje vrijeme za traženje sezonskih poslova je upravo sada. Radna mjesta se trebaju rezervirati najkasnije u veljači kako bi si osigurali mjesto za rad od travnja.

Najtraženiji prema riječima ispitanika su poslovi spasioca,radnika na brodu, konobara, kuhara, spremačice, recepcionara, turističkog animatora iako mnogi od njih ističu kako bi prihvatili bilo kakav posao na sezoni. 21% ispitanika ističe kako im poslovi na sezoni nisu atraktivni i traže posao u struci iz razloga što ne mogu napustiti svoje obitelji ili su samohrani roditelji. Oko 16% ispitanika je nešto optimističnije i još nemaju u planu slati zamolbe za sezonske poslove jer se nadaju pronalasku posla u struci. Ispitanici ističu da ukoliko do lipnja ne pronađu posao će pokušati pronaći nešto od sezonskih poslova.

Najmanji broj ispitanika  oko 6% smatra kako nema smisla slati zamolbe za sezonske poslove i da je za dobivanje istog potrebna veza i poznanstvo. Tako obeshrabreni ne žele niti čak pokušati i poslati zamolbu.

Iako je godina na samom početku poslodavci ne gube vrijeme i žele se dobro pripremiti za nadolazeću turističku sezonu. Ponuda poslova je u tijeku, a neki su već održali  razgovore za posao kao i audicije gdje eliminacijskom metodom žele pronaći što stručnije sezonsko osoblje. Zabilježen je i porast u ponudi poslova koji se mogu pronaći na portalima MojPosao, Posao.hr  i HZZ-u. 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Predstavnici županijskih savjeta mladih kod predsjednika Milanovića

Policija kod 26-godišnjaka pronašla 77 grama marihuane

Ukrala bankovnu karticu pa lažno prijavila da je i njoj ukradena

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske