Potpisani ugovori za čak 79 stipendija studenata Veleučilišta u Slavonskom Brodu

Danas je u amfiteatru SŠ M.A.Reljković održano svečano potpisivanja ugovora o dodjeli stipendija studentima Veleučilišta u Slavonskom Brodu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 22.01.2020


 Tako su potpisani ugovor za stipendije Veleučilišta u Slavonskom Brodu redovitim studentima stručnih studija za akademsku godinu 2019./2020. i za izvrsne studente i studente slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. Potpisani su ugovori i za stipendije Ministarstva poljoprivrede za studente iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema.

"Izuzetno nam je drago da možemo mi kao Veleučilište dodijeliti jedan dio stipendija našim studentima, a za drugi dio smo posrednici između Ministarstva poljoprivrede i samih studenata. To je i novost ove godine, u stipendiranje se uključilo i Ministarstvo poljoprivrede koje je odlučilo stipendirati sve studente, redovite i izvanredne iz područja biotehničkih znanosti s područja Slavonije, Baranje i Srijema, što znači da naši studenti poljoprivrednih studija, bilinogojstva te ekološke poljoprivrede i ruralnog razvoja su u kategoriji koja se stipendira, tu imamo 74 studenta koji će danas svečano potpisati ugovore i u idućih par dana dobiti željno iščekivanu stipendiju. Ovim putem pozdravljamo odluku Ministarstva poljoprivrede koje je prepoznalo to kao jednu od mjera za ublažavanje negativnih trendova u Slavoniji,  kako demografskih, tako i gospodarskih. Ugovor s Ministarstvom smo potpisali na četiri godine, i iduće tri godine očekujemo istu ovu manifestaciju. Drago nam je vidjeti da je tržište stipendija nikad bogatije jer kad uzmemo da Ministarstvo znanosti i obrazovanja dijeli 13800  stipendija, gradovi, županije, općine, visoka učilišta, evo i Ministarstvo poljoprivrede, stvarno je situacija iz perspektive studenata za dobiti stipendiju odlična", rekao je Krunoslav Mirosavljević, dekan Veleučilišta u Slavonskom Brodu.

Stipendije za izvrsne studente dodijeljene su Ani Blažević s Društvenog odjela i Igor Kiter s Tehničkog odjela Veleučilišta. Tri stipendije za studente slabijeg socijalno-ekonomskog statusa dodijeljene su Dominiku Balenoviću s Tehničkog, Mariji Anić s Društvenog te Stjepanu Benkusu s Poljoprivrednog odjela.

"Stipendija mi znači puno jer pokazuje da se naš trud ipak isplati", rekla je Ana Blažević, studentica 3. godine menadžmenta koja ima prosjek ocjena 4,6.

"Znači puno, znači za mogući upis diplomskog studija i veliki je motiv u daljnjem studiranju. Studije i nije toliko težak ako dobro raspodjelim vrijeme, sve se da napraviti", dodaje Igor Kiter, student 3. godine proizvodnog strojarstva s prosjekom 4,52.

Prva je ovo godina da stipendije idu svim studentima poljoprivrednog smjera.

"Odluka ministarstva mi je odlična, olakšat će mi studiranje, kupit ću si novi laptop koji će mi pomoći s pisanjem završnog rada", kaže Valentina Bitunjac, studentica 2. godine specijalističkog stručnog studija ekološka poljoprivreda i ruralni razvoj.

"Stipendija je poljoprivrednog smisla i puno znači studentima pogotovo onima kojima su potrebni dodatni izvori primanja i koji se samofinanciraju, ovo je jako dobra stvar", kaže Željko Perković, student diplomskog stručnog studija ekološka poljoprivreda i ruralni razvoj.

Bila je ovo i prilika za javnost upoznati s novim projektom Veleučilišta za koji su sredstva dobili iz fondova Europske unije. Naime, u utorak 14. siječnja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Fond za zaštitu okoliša i energetike svečano su dodijelili ugovor Veleučilištu u Slavonskom Brodu za projekt pod nazivom "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji", u vrijednosti od 2.997.198,45 kn, koji je sufinanciran u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru natječaja "Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama".

Projekt traje 24 mjeseca, a provodi se u razdoblju od 6. siječnja 2020. do 6. siječnja 2022. godine.

Projekt provodi Veleučilište u Slavonskom Brodu s partnerima Institutom Ruđer Bošković i Institutom za fiziku iz Zagreba.

"Sukladno klimatskim promjenama i novim agrometeorološkim uvjetima koji se očekuju sukladno znanstvenim istraživanjima, osnovni cilj projekta je napraviti dokument prilagodbe povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima, odnosno klimatskim promjenama koje se očekuju. Da bi se to napravilo, napravit će se primijenjeno istraživanje u suradnji s našim partnerima, konkretno na povrtnim kulturama zelene salate i paprike koje će se stavili u stresnu situaciju i onda sukladno tim dobivenim rezultatima napraviti preporuke svim sudionicima koji su povezani s ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom", rekao je Hrvoje Sivrić, prodekan za razvoj i stručni rad.

Već je i održan prvi partnerski sastanka na kojem se razgovaralo o izradi metodologije primijenjenog istraživanja, projektnim aktivnostima, njihovoj dinamici te ciljanoj skupini.

"Mi smo iznimno ponosni što smo dobili novi europski projekt u području primijenjenih istraživanje, jednako tako što imamo za partnera Institut Ruđer Bošković, najveći i najznačajniji Hrvatski institut te Institut za fiziku iz Zagreba  gdje smo na ovaj način povezali fundamentalne znanosti i primijenjena istraživanja koja Veleučilište provodi. Vjerujemo da će projekt imati dobar odjek u poljoprivrednoj javnosti kad ga uspješno završimo za dvije godine i to je samo nastavak niza napora koje Veleučilište radi u privlačenju europskih sredstava", dodaje dekan Mirosavljević.

S europskim projektima planiraju na Veleučilištu u Slavonskom Brodu planiraju nastaviti i ubuduće.

Zadnje vijesti

U Slavonskom Brodu odigrana predstava "Kad svijeće dogore"

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Građani, ne držite pin uz bankovne kartice

FOTO GALERIJA

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Obilježen Dan grada Slavonskog Broda

Motorijada opravdala očekivanja više od 4 tisuće bikera i 15 tisuća posjetitelja

Otvorena izložba Vedrana Ružića: Simfonija betona i željeza