Potpisana Bolonjska deklaracija

Na današnji datum godine 1999. Potpisana je Bolonjska deklaracija, kojom se usklađuje sustav visokog obrazovanja u Hrvatskoj, a odnosi se na reformu sustava visokog obrazovanja u Europi.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 19.06.2019
Potpisana Bolonjska deklaracija
1862. Kongres SAD zabranio ropstvo na teritoriji SAD-a.

1885. U New York stiglo Kip slobode, poklon Francuske.
 
1918. Tadašnji gradonačelnik Broda, brijač i veleposjednik Stjepan Benčević, obratio se javno građanima Broda, da potpisuju što masovnije osmi ratni zajam, jer je, kako je naglasio „ratni zajam najsigurnije uložen novac“. 
 
1940. „Društvo braće hrvatskog zmaja“ iz Zagreba izabralo je na današnji dan u svoje redove Brođanina Josipa Koprivčevića koji je tada bio predsjednik Senata Upravnog suda u Sarajevu. Uveden je u članstvo po predviđenom ceremonijalu i dodijeljena mu je titula „Zmaj od Bosne“. 
 
1949. u Zagrebu je umro Vladimir Nazor, jedan od najplodnijih pisaca hrvatske književnosti. Nazor je rođen 30. svibnja 1876. u Postirama na otoku Braču. U ratu Nazor je predsjednik Izvršnoga odbora ZAVNOH-a, a nakon rata i prvi predsjednik hrvatskoga Sabora.
 
1953. Julius i Ethel Rosenberg bili su bračni par osuđen za atomsku špijunažu u doba Hladnog rata. Smaknuti su na današnji dan u Sing-Singu. 
 
1961. Kuvajt proglasio nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.
 
1966. košarkaši brodskog Radničkog osvojili su na turniru u Vinkovcima titulu prvaka Hrvatske, a potom su se u kvalifikacijama plasirali u Prvu saveznu košarkašku ligu. 
 
1982. umro je u 71. godini života Stjepan Bosanac, prvi direktor škole koja danas nosi ime Antuna Mihanovića. Također je bio direktor Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ i Učiteljske škole „Franjo Marinić“. 
 
1999. Potpisana je Bolonjska deklaracija, kojom se usklađuje sustav visokog obrazovanja u Hrvatskoj, a odnosi se na reformu sustava visokog obrazovanja u Europi. 
 
2003. Parlament Turske usvojio paket reformi na planu ljudskih prava, posljednji u nizu zakona koji bi trebali povećati izglede Turske za ulazak u Europsku uniju.
 
Rođeni: francuski filozof, matematičar i fizičar, Blaise Pascal (1623.), Edgar Degas, francuski slikar (1834.), Josip Račić, hrvatski slikar (1908.), hrvatski nogometni trener, Otto Barić (1933.), Miomir Žužul, hrvatski političar (1955.), hrvatska glumica, Dubravka Ostojić (1961.), Dirk Nowitzki, njemački košarkaš (1978.). 
 
Umrli: Josip Račić, hrvatski slikar (1908.), J. M. Barrie, škotski književnik (1937.), Vladimir Nazor, hrvatski književnik (1949.), Marjan Kozina, slovenski skladatelj (1966.), Dalibor Brozović, hrvatski jezikoslovac, akademik i političar (2009.).
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Mobbing - sveprisutni problem današnjice

Obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, Dan Općine Sibinje i Dan škole

Natječaj za davanje u zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

Obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, Dan Općine Sibinje i Dan škole

Tot, Hucaljuk, nogometašice Viktorije i boksači Radničkog najbolji u Brodu

Žrtva trčanja 21,5 kilometar neznatna u odnosu na živote hrabrih seljaka koji su se borili za istinu

Održan Valentino kup 2020.

Humanitarni koncert za potrebe sibinjske osnovne škole uz natupe KUD-ova i Opće Opasnosti