Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Danas je održano javno potpisivanje ugovora s izabranim izvođačem radova za projekt Izgradnje i rekonstrukcije novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.05.2020
 Javno potpisivanje ugovora odvijalo se u prostorijama starog Autobusnog kolodvora gdje je gradonačelnik Mirko Duspara svim prisutnima predstavio projekt iskazujući zadovoljstvo konačnim početkom realizacije:

"Napokon smo dočekali početak izgradnje i rekonstrukcije autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu. Rekonstrukcijom i izgradnjom novog autobusnog kolodvora dobit će se funkcionalan, moderan i kvalitetan prostor izgrađen s najmodernijim materijalima i zadovoljavanjem najviših ekoloških standarda. Prilikom planiranja ovoga projekta nastojali smo biti što više racionalniji, primjereniji trenutku. Nastojali smo poštivati navike ljudi i ubrzanost kretanja na kolodvorima bez prevelikog čekanja na peronima. Grad će napokon dobiti autobusni kolodvor kakav i priliči urbanim sredinama kao što je Slavonski Brod.", rekao je Duspara.

Projektom je predviđena izgradnja nove zgrade, rekonstrukcija prometnih površina u sklopu kolodvora i hortikulturno uređenje okoliša. Ukupna površina zahvata koji se uređuje je cca 5.800,00 m2. Zatvoreni dio nove prizemne zgrade autobusnog kolodvora činit će tri paviljona s neophodnim sadržajem (prodaja karata, čekaonica, garderoba, osnovni uredski prostori, sanitarni prostori) te pratećim sadržajima potrebnim za funkcioniranje autobusnog kolodvora (pekara, kiosk, Caffe bar i sl.). Površina zatvorenih prostora je ukupno 400 m².

Uređuje se ukupno 2.500,00 m2 pješačkih površina (platoi, rampe, peroni te ostali zajednički otvoreni prostor). Arhitektonski izričaj tog prostora bit će moderno opločenje i dekorativne betonske površine. Prostor oko kolodvorske zgrade i perone natkriva nadstrešnica površine 3.200,00 m2. Rekonstruira se i 2.500,00 m2 prometnih površina, što uključuje površine za kretanje i parkiranje autobusa, TAXI stajalište i parkiralište. Ostatak površine zahvata se hortikulturno uređuje sadnjom trave, drveća i ukrasnog bilja. Zelena površina pokrivat će oko 370,00 m2.

Predviđena je izgradnja objekta koji zadovoljava uvjete gotovo nulenergetskih objekata. Novi kolodvor grijat će se i hladiti visokoučinkovitim dizalicama topline, a imat će i ventilaciju s povratom topline. Na istočnim, zapadnim i sjevernim fasadama paviljona većim dijelom predviđene su staklene stijene. Zapadno od zgrade je djelomično ozelenjeni trg na kojemu se  predviđa parking za bicikle.

Novoprojektirani kolodvor svojim kapacitetima zadovoljavat će sve potrebe građana i autobusnih prijevoznika koji prometuju kolodvorom (predviđeno 15 perona). Novi autobusni kolodvor u cijelosti će biti prilagođen osobama s invaliditetom i osobama sa smanjenom pokretljivošću. Također je predviđena izgradnja ultra brze punionice električnih vozila, odnosno autobusa.

Radove na projektu Izgradnje i rekonstrukcije Autobusnog kolodvora izvodit će tvrtka GIC GRADNJE d.o.o. iz Zagreba, a ugovorena vrijednost radova je 21.736.624,33 kn bez PDV-a odnosno 27.170.780,41 kn s PDV-om.

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja