Posvuduše, uglednici i frajeri

Jesu li Brođani i Brođanke posvuduše koje vole prešetavati Korzom i odavati sliku idiličnog života?

Autor: Daniela Kuzmić | Datum objave: 03.03.2013


Svatko od nas vodi neki svoj društveni život i kreće se na mjestima koja mu nabolje odgovaraju i na kojima se najugodnije osjeća. Od svih tih izbora i opredjeljenja ima nešto što je većini naših građana poveznica koju neki čak i pokušavaju izbjeći, ali baš i ne uspijevaju. Sigurna sam da vam se rijetko dogodi da prošetate Korzom, a ne vidite niti jedno poznato lice ili nikoga pretjerano zanimljivoga vašem oku.

Ako sjednete u jedan od „špica“ kafića imate čast promatrati ljubavne parove kako se drže za rukice i guguću jedno drugome na uho...poznate ugledne Brođane koji su čoporativno izveli cijelu obitelj (četiri generacije) u šetnju ili power girls koje su došle pokazati nove „Pradine“ štikle kupljene u Milanu (pijaci u Italiji). Sigurno vam neće promaknuti ni ona četiri „frajera“ u Lakost majicama i Tomi Hilfinger tenisicama, što siluju onu šalicu kave zadnja tri sata, a ne smiju naručiti još i Senzaciju, jer imaju samo deset kuna. Naravno, nije grijeh ne imati, grijeh je željeti da drugi vjeruju kako si ti „tatin sin“, a tata ti je glavni baja na Jelasu, iako uz svu tu silnu lovu najsigurnije je da ćeš do tog istog Jelasa ići pješke. No, nije to najgore od svega, ako se pak zateknete na Krozu nedjeljom poslije Svete Mise...e to je već nešto, idila kakva se rijetko viđa, jer se tada svi vole, smješkaju i cvjetaju. Ako imate hrabrosti, probajte im zavidjeti. Tako je to, valjda, došlo vrijeme (traje već godinama, ali u našem gradu kao da se obnavlja svakog proljeća) snobizma i pomodarstva i svima je to tako grozno, a i svi smo barem malim dijelom dio toga. Volimo se pokazati, biti zamijećeni i baš tada biti tamo gdje su baš svi. Za onu drugu stranu našega grada i građana, čak i ne morate predaleko otići, svega ulicu ili dvije dalje od brodske „špice“. E tamo već druga slika, drugo lice stvarnosti, bez lažnih fasada i želje za pogledima. Od vas se skriva tata od frendice s ljubavnicom, mama od frenda s eminentnim gospodinom koji joj je upravo dao poklon u Gucci vrećici i mlađahni dečko od tamo neke cure sa „Snježanom Mehun“. Kako god bilo, meka za priče, novele i romane. Uvijek se u ovom našem gradu možemo nagledati svega i svačega, nešto će nas nasmijati, nešto rastužiti, a ponešto ostaviti bez teksta. To je valjda „čar“ manje sredine u kojoj se jako teško sakriti od pogleda i očiju znatiželjnika koji jedva čekaju nove gradske priče.

Kao i svagdje, ima nas svakakvih, neki gotovo žude da se o njima priča i svojim ponašanjem su već godinama na meti tračeva, ali isto tako budimo suosjećajni prema normalnim ljudima koji znaju bezrazložno biti na pijedestalu sramote. Kada na jednom mjestu, kao što je naše Korzo, vidiš toliko licemjerja, lažnjaka, kvazi dama i frajera, s razlogom nam može doći žao. Izgubiš volju i za kavom koju si naručila od zgodnog konobara i druženjem s prijateljima, jer je oko tebe „hiljada luđaka i hiljada kretena“, a baš ti koji to sve promatraš si drugačiji i jedini normalan. Vjerojatno, svatko od nas ima takvo mišljenje, pa ne znam onda ni sama kome se zgražamo i kome se podsmjehujemo. Kako god...jedne prilike mi je brat rekao da živi za trenutak da potjera sve „krkane“ s Korza i popije sam samcat svoju kavu u miru...još se i danas smijem njegovoj ideji, ali kako vrijeme odmiče mislim da neće biti sam, jer ću mu se i ja pridružiti.

„Nije ljubav sve što vidiš, zato pazi kome zavidiš!“

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Od danas građanima na raspolaganju još jedno parkiralište u gradu uz naplatu

Nezakonito isplatili više milijuna kuna s računa trgovačkih društava i oštetili državni proračun

"Cilj nam je postati najmoderniji regionalni obrazovni centar na području Slavonije i Baranje"

FOTO GALERIJA

Završeni infrastrukturni radovi na obnovi zapadnog dijela Sjevernog kavalira

Osnovan Stručni savjet ogranka Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju

Dovršena istočna tribina na novim terenima ŠRC „Klasije“

Vanesa Tot i Gabrijel Veočić najbolji sportaši Slavonskog Broda, ekipe odbojkaši Marsonije i košarkašice Broda na Savi

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima