Postavljeni vijenci na spomen ploču Mije Čorak Slavenske

Na godišnjicu rođenja Mije Čorak Slavenske (Brod na Savi, 20. veljače 1916. - Los Angeles 5. listopada 2002.), prve hrvatske  primabalerine, u srijedu, u osamnaest sati, postavljeni su vijenci na spomen ploču koja se nalazi na njenoj rodnoj kući u Stračevićevoj ulici br. 3.

Autor: Veljko Lukić | Datum objave: 20.02.2013
Vijenci su postavljeni u prisustvu članova plesne radionice Ilijane Lončar iz Požege, Studija za suvremeni i klasični ples "Brodski leptirići", Hrvoja Špicera, ravnatelja KKD Ivana Brlić Mažuranić i predstavnika Ogranka Matice hrvatske Slavonski Brod, dogradonačelnika Zorana Ivanovića i drugih. Osim nabrojanih i novinarskih ekipa, postavljanju vijenac nije prisustvovao, niti se slučajno zaustavio nitko od građana. U tom smislu sugeriramo organizatorima da ubuduće polaganje vijenaca kao javno sjećanje na veliku Miu Čorak Slavensku, prebace u dopodnevne sate, u doba gradske vreve i veće vidljivosti, kako se svečani čin ne bi odvijao u tami, pred malobrojnima i isključivo pozvanim akterima. 

Mia Čorak Slavenska svjetski popularna balerina, zavidne karijere i uspjeha, bila je zaboravljena i prešućivana sve do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća kad ju je Stribor Uzelac Schwendemann, brodski publicist i suvereni feljtonist-poznavatelj povijesti Slavonskog Broda, u svojim tekstovima , „otkrio“ za hrvatsku i brodsku javnost. Mia Čorak Slavenska rođena je od majke Hedvige Palme - Čorak i oca Milana Čorak, uglednog ljekarnika. Mia je rođena u vrijeme kada je ruski balet dao sve od sebe i gubio na popularnosti, te time stvorio priliku za otkrivanje novih putova. Već od svoje rane mladosti posvetila se plesu i baletu. Sa dvanaest godina nastupala je na plesnim solo večerima, dok je s trinaest bila solistica. Bila je prva hrvatska plesačica koja je nosila naslov primabalerina, kada je potpisala ugovor sa HNK za sezonu 1934/35. Za vrijeme trajanja Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine, sudjeluje na Plesnoj olimpijadi i postiže svoj najveći uspjeh do tada, osvajajući prvu nagradu. Krajem tridesetih odlazi iz Hrvatske i postiže veliku svjetsku popularnost i zavidnu karijeru. Mia Čorak Slavenska također je jedna od najznačajnijih umjetničkih ličnosti 20. stoljeća.

Prema Schwendemannu, neposredan povod da napusti ondašnju Jugoslaviju bilo je protivljenje i zabrana beogradskog dvora da kao Hrvatica nastupi samostalno, a u ime Jugoslavije, na izložbi u Parizu 1937. godine. Ona je ipak otišla i nastupila u svoje ime pred prepunom dvoranom. Već iduće, 1938. godine, odlazi u Sjedinjene države gdje niže uspjeh za uspjehom u svjetski poznatom Metropolitanu. Za njen uspjeh zaslužan je njen impresario Merkel.

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Četiri novooboljela od koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji

Antonio Sekulić vodi Olmissum do naslova prvaka

20-godišnjak i 22-godišnjak počinili 26 teških krađa, materijalna šteta iznad 200 tisuća kuna

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji