Postavljen kamen temeljac za crkvu Sv. Trojstva

Dogodilo se na današnji dan 12. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 12.08.2017
Postavljen kamen temeljac za crkvu Sv. Trojstva


 Kamen temeljac za gradnju velike crkve Sv. Trojstva postavljen je 12. kolovoza 1727. Kamen je postavio tadašnji zapovjednik brodske tvrđave u izgradnji barun JohanTrenk. Franjevci su na lokaciji koja se nalazila nešto istočnije imali drvenu crkvu i samostan koje je 1691. godine dao sagraditi Augustin Jarić.

1899. godine rođena je u Brodu na Savi Zdenka Brlić kći Ivane Brlić Mažuranić i Vatroslava Brlića, kasnije udana za dr. Zvonka Benčevića. Stekla je velike zasluge u radu na obiteljskoj knjižnici i arhivu kao i u odboru manifestacije U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić. UMrla je 28. veljače 1984. godine i sahranjena je u Slavonskom Brodu. 

1943. godine u brodskom i novogradiškom kraju služene su mise zadušnice za pokojnog Stjepana Radića, glasovitog hrvatskog političara i utemeljitelja Hrvatske republikanske seljačke stranke, stradalog od posljedica atentatu u Narodnoj skupštini u Beogradu 1928. godine. 

1944. godine rođen je u Donjim Andrijevcima Krunoslav Seletković, profesor, glazbenik i glazbeni pedagog. Završio je Glazbenu akademiju - teorijski odjel i apsolvirao odjel za klavir. Bavi se glazbenom pedagogoijom, dirigiranjem, skladanjem, aranžiranjem i vođenjem ansambla. Od 1986. do 1996. bio je ravnatelj Glazbene škole „Josip Kašman“ i direktor Narodnog sveučilišta na Malom Lošinju, potom je profesor na Glazbenoj školi „Ivan Zajc“. Na hrvatskom festivalu tamburaške glazbe 2006. godine nagrađen je Zlatnom plaketom za kompoziciju „Fantazija“. 

Ostali događaji:

Posljednja egipatska kraljica, Kleopatra VII. Philopator, 30. godine pr.n.e. počinila je samoubojstvo, prema predaji dopustivši da ju ugrize zmija otrovnica.

Križarska vojska pod zapovjedništvom Godfreya od Bouillona 1099. godine u bitci kod antičke luke Ascalona (Aškelon) pobijedila je fatimidske snage predvođene vezirom Al-AfdalomShahanshahom, a to se smatra zadnjom bitkom, odnosno krajem Prvog križarskog rata.

Druga mohačka bitka ili haršanjska bitka, bitka je koja se 1687. godine odigrala na Szársomlyu odnosno na obroncima Viljanske planine (brda Haršanja) između snaga Svete lige i Osmanskog carstva.

Asaph Hall otkrio je 1877. godine Marsov mjesec Deimos („užas“).

1927. godine najviši vrh Mount Blanca (CourMajour) kršten je imenom Benita Mussolinija.

1941. godine umro je posljednji aristokrat u Velikoj Britaniji za kojeg je ikada kreirana titula markiza. Zvao se Freeman Freeman-Thomas, a za njega je 1936. godine kreirana titula markiza od Willingdona (MarquessofWillingdon).

Američki predsjednik John F. Kennedy imao je starijeg brata Josepha koji je poginuo na današnji dan1944. godine u junačkoj zrakoplovnoj misiji u Drugom svjetskom ratu. 

1946. godine Britanska je vlada naredila zaustavljanje useljavanja u Palestinu, a preostale Židove koji su željeli imigrirati internirala je na Cipar.

1953. godine detonirao je SSSR svoju prvu termonuklearnu bombu.

NASA je 1960. godine u Zemljinu orbitu postavila prvi telekomunikacijski satelit nazvan Echo 1A.

Događaj koji je u irskoj i britanskoj novijoj povijesti poznat pod nazivom „bitka kod Bogsidea“ odigrao se 1969. godine u sjevernoirskom gradu Derryju. Radilo se o velikom, trodnevnom uličnom sukobu između stanovnika Derryja okupljenih u DerryCitizensDefenceAssociation i Royal Ulster Constabularyja - RUC (sjevernoirske policije koja je djelovala od 1922. do 2001.).

1978. godine Japan i Kina sklopili su sporazum o miru i prijateljstvu koji je normalizirao odnose dugogodišnjih neprijatelja.

Američka tvrtka IBM 1980. na tržište je 1981. godine pustila IBM - Personal Computer (PC), prvo iz danas standardne serije osobnih računala koje je zbog svoje otvorene arhitekture pokrenulo cijelu industriju kompatibilnih strojeva, a zbog svoje dostupnosti je do danas jedno od najraširenijih računalnih hardwarea.

1985. godine dogodila se najveća pojedinačna zrakoplovna nesreća u svjetskoj povijesti. Golemi Boeing 747 težak preko 330 tona zaletio se u jednu planinu u gorskom predjelu Japana.

1990. godine otkriven je najveći i najsačuvaniji do sada pronađeni kostur Tyrannosaurusarexa.

U nesreći koja se u Barentsovu moru kod Murmanska dogodila 2000. godine potonula je ruska nuklearna podmornica (K-141) Kursk.

Rođeni na današnji dan su: Matija Petar Katančić, književnik i prevoditelj, autor prvog tiskanog prijevoda Biblije na hrvatski (1750.), austrijski fizičar, ErwinSchrödinger (1887.), Cecil B. De Mille, američki filmski redatelj i producent (1881.), hrvatski književnik i športski radnik iz Bačke, LJudevitVujkovićLamić - Moco (1907.), MarkKnopfler, britanski gitarist, rock pjevač i skladatelj (1949.), hrvatska glumica, Marija Krpan (1954.), Pete Sampras, američki tenisač (1971.), hrvatska tenisačica, Iva Majoli (1977.), Marin Skender, hrvatski nogometni vratar (1979.), hrvatski pjevač, Luka NIžetić (1983.). 

Umrli na današnji dan su: Kleopatra VII Philopator, kraljica Egipta (30. pr. Kr.), Ludovik II., car Svetog Rimskog Carstva (875.), William Blake, engleski književnik, slikar i grafičar (1827.),Fran Šbül slovenski pjesnik i katolički svećenik u Mađarskoj (1864.),Janoš Kardoš slovenski pisac, pjesnik, prevoditelj, učitelj, politični vladar i evangelički svećenik u Mađarskoj (1873.), Leoš Janáček, češki skladatelj (1928.), Thomas Mann, njemački književnik i nobelovac, autor romana Smrt u Veneciji (1955.), Mato Hanžeković, hrvatski književnik (1955.), Smiljan Zvonar, hrvatski teolog, svećenik, redovnik i politički zatvorenik (1960.), Henry Fonda, američki glumac (1982.).

Citat dana: „Cilj rata nije poginuti za svoju domovinu, već natjerati drugog gada da pogine za svoju.“ ~ George S. Patton

Blagdani i spomendani:

Međunarodni dan mladih

Zadnje vijesti

U Selni rođen novinar i publicist Ilija Maoduš

U pucnjavi u Slavonskoj ulici ozlijeđena jedna osoba

Prijavi se i postani nogometni sudac

FOTO GALERIJA

Osmomjesečni Leon jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindroma; spasonosna skupa operacija čeka ga u Americi!

Postavljen transparent zahvale Mariju Mandžukiću na vrhu najviše zgrade u Slavonskom Brodu!

Nagrađeni naj restoran, terasa, bar, balkon, pretkućnica, stiže CMC Festival rocka

Uspješan sportski vikend za kajakaše i kanuiste Marsonije

Svečano blagoslovljeno novo sjedište i pastoralni centar Župe blaženog Alojzja Stepinca