Posljednja vožnja „Ćire“ uskotračnog vlaka

Dogodilo se na današnji dan 31. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 31.05.2020
Posljednja vožnja „Ćire“ uskotračnog vlaka
 1731.  Zagreb je zahvatio veliki požar, pa su izgorjela i Kamenita vrata. Pretražujući zgarište nakon požara građani su pronašli neoštećenu sliku Majke Božje usred pepela. Od kad se dogodilo to čudesno spasenje iz vatre, stanovnici Zagreba na poseban način štuju tu sliku. Izgradili su joj oltar unutar obnovljenih Kamenitih vrata i sve do danas ostao je običaj da se prolaznici poklone i prekriže pred slikom.

1848. na prvim izborima za narodni Sabor Hrvatske, koje je raspisao ban Josip Jelačić, za zastupnike iz Broda izabrani su hrvatski pjesnik Mato Topalović i ugledni brodski trgovac Antun Muravić. Oni su u ime građana Broda podnijeli peticiju u Saboru u kojoj se traži ukidanje odluke o zabrani gradnje od čvrstog materijala na prostoru oko brodske Tvrđave i time priječi urbanizaciju i modernizaciju Broda. Vojska je, međutim, skinula ovu zabranu tek 1873. godine.

1854.  umro Vatroslav Lisinski, najdarovitiji skladatelj ilirskog pokreta i prvi hrvatski profesionalni glazbenik, autor prve hrvatske opere Ljubav i zloba.

1889. Eiffelov toranj je željezni toranj sagrađen na Champ de Mars (Marsova polja) pokraj rijeke Seine u Parizu. Nazvan po svom dizajneru, inženjeru Alexandreu Gustavu Eiffelu, vrhunska je turistička atrakcija. Predstavljen je javnosti 31. ožujka 1889. godine, a otvoren za posjetitelje u svibnju 1889.

1891. Počela gradnja Transsibirske pruge, koja je duga više od 9000 km i spaja Moskvu s Vladivostokom.

1892. olujni vrtlog koji se kretao brzinom od oko 350 km na sat i u Novskoj pokosio šumu sa 150 000 stabala, na željezničkom kolodvoru podigao je stojeću kompoziciju teretnog vlaka i bacio je preko telegrafskih žica, zahvatio je, nešto oslabljen, i brodsku okolicu i napravio ogromnu štetu.  

1896. u brze vlakove koji su tada prolazili kroz Brod uvedeni su luksuzi vagon-restorani. 

1903. Američki automobilistički koncern Ford Motor Company osnovao je Henry Ford u gradu Detroitu.

1907. Eduard Slavoljub Penkala patentirao je prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom.

1912. Titanik putnički brod nakon sudara s ledenom santom potonuo u Atlantskom oceanu. Titanik se smatrao nepotopivim brodom jer je imamo najnapredniju tehnologiju.1925. rođen je Branko Živković, liječnik i pjesnik. U Novu Gradišku dolazi 1959 i osniva ginekološko-porodni odjel i dispanzer za žene u gradskoj bolnici. Preminuo je u Zagrebu 26. ožujka 1991. 

1968. u Brodu je na poziv Limene glazbe „Željezničar“ gostovao veliki Blech Orkestar pariških željezničara „LaRenaissance“ i održao koncert na stadionu Klasije. 

1969. iz Dervente je na svom posljednjem putovanju, na željeznički kolodvor u Bosanskom Brodu stigao uskotračni vlak s devet putnika i kondukterom. Posljednju vožnju popularnog „Ćire“ vukla je lokomotiva broj 73-020 kojom je upravljao strojovodža Ciril Branjac. Uskotračna pruga Slavonski Brod – Derventa uspostavljena je 1913. godine. 

1994. U Bosni i Hercegovini za prvog predsjednika Muslimansko-hrvatske  federacije izabran Hrvat Krešimir Zubak.

1999. Prvi put se proslavio Dan grada Zagreba na dan Majke Božje od Kamenitih vrata, koju je kardinal Franjo Kuharić i javno proglasio zaštitnicom grada Zagreba.

2010. kod Rastušja i Podcrkavlja, zbog obilnih kiša, poplavljena je državna cesta D53 Slavonski Brod - Našice. Istodobno je na autocesti Sredanci - Zagreb zatvoren ulaz Slavonski Brod - istok te se na tom dijelu autoceste vozilo jednim trakom. 

2011. Ratko Mladić izručen Haškom sudu za zločine  počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

2019. Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ i akrobatska grupa Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske RAF „Red Arrows“ izveli su pozdravni prelet iznad zadarskog kanala u sklopu drugog posjeta „Red Arrowsa“ „Krilima Oluje“.

2019. Velikan hrvatske glazbe skladatelj Đelo Jusić umro je u 81. godini u Zagrebu. Đelo Jusić najpoznatiji je po brojnim velikim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe. Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav Dubrovačke trubadure. 

Rođeni na današnji dan su: austrijski skladatelj, Joseph Hayden (1809.), hrvatski orguljaš i skladatelj, Vatroslav Kolander (1848.), Ljuba Tadić, glumac (1929),  Clint Eastwood (1930),  Rada Đurućin, glumica (1934),  Werner Reiner Fassbinder, njemački glumac i redatelj (1946.), američka glumica i model, Brooke Shields (1965.), Tony Cetinski, hrvatski pjevač (1969.), Tena Jelić Gajski, hrvatska glumica (1979.), austrijska alpska skijašica, Marlies  Schild (1981.), 

Umrli na današnji dan su: Vatroslav Lisinski, hrvatski skladatelji (1854), Branko Jelić, hrvatski domoljub (1972), Dragan Laković, glumac (1990),  Davor Dujmović „Perhan“, glumac (1999), Petar Mladenov, predsjednik Bugarske (2000), Đelo Jusić, hrvatski skladatelj (2019). 

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja