Popularni čovjek Lujo

Kad je 1939. godine umro Ljudevit – Lujo Stančić, „Brodska riječ“ je donijela nekrolog: „Nestalo je među živima staroga Brođanina i popularnog čovjeka Luje Stančića.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 14.08.2016
Popularni čovjek Lujo


 Život Luje Stančića bio je uvijek ispunjen radom za opće stvari, on je svojom nesebičnom aktivnošću i žilavošću bio dugi niz godina duša mnogih brodskih ustanova i društava. Još davno prije rata (I. svjetskog), zapravo u „starome Brodu“ pokojni je Lujo bio zapažen kao istaknuti radnik u općim poslovima. On je bio pokretač, osnivač, („Hrvatskog sokola“, 1904.), organizator, reorganizator svega zbivanja u gradu Brodu. Nije se mogla zamisliti neka akcija a da nije u njoj sudjelovao Lujo Stančić. Okretan, brz, dosjetljiv, uvijek spreman da se našali bio je i te kako dobro došao svim društvima, jer Lujo kad se jednom za jednu stvar oduševi, to oduševljenje ga je dugo držalo i nije se brzo hladio...“.

Gospodin Lujo Stančić bio je urar-satar i radnju je imao na ćošku Starčevićeve i Sv. Ivana ulice, gdje je kasnije sagrađena katnica trgovca Gotessmanna, a do skorog vremna bila trgovina NA-Ma. A, kuća Stančićevih bila je na obali Save, do limara Majeka i sitara Stana. On se i oženio iz susjedstva, sa Gizelom Stano, sestrom Josipa Stana glasovitog violončeliste.
No, gospodin Lujo, nemirnog duha, uvijek na čelu parada, bio je čini se od onih „mnogo htjeli – mnogo započeli“. Zanimljiv je članak iz 1908. godine, kada je uveo „omnibus“ na liniji Brod-brodsko brdo: „Kako saznajemo gosp. Lujo Stančić je ove godine stavio u promet omnibus, koji vozi iz Broda u naše brodske vinograde, odnosno pod brdo i to nedjeljom i blagdanom kroz cieli dan. Time je našem obćinstvu opet pružena prilika za izlete, gdje se mogu nauživati u krasnoj prirodi naših vinogradskih brda. Kako je pristojba od 40 filira po osobi zbilja veoma umjerena sigurni smo da će obćinstvo tu priliku mnogobrojno upotrijebiti, pa i mi sa naše strane taj brodski „omnibus“ najtoplije preporučamo“.
Građani su s ovim omnibusom, kojega su vukli „legendarni“ konji Fuksa i Cezar svakojake peripetije doživljavali. 
Samo Stančićev omnibus je vrlo kratko vrijeme vozio, već godine 1909. preuzeo ga je Franjo Graff. Ali, zato je g. Lujo opet sve iznenadio „pucajući“ na još više, spominju ga kao vlasnika prvog autotaxija u Brodu, bilo je to 1. rujna 1920. godine. Onda, njemu je, čini se dojadilo stare satove rasklapati, cajdere popravljati, federe natezati..., pa se tridesetih godina zapošljava u općinskom poglavarstvu gdje je prošao kroz razne službe: tržni nadzornik i dezinfektor, dnevničar, vodio arhiv tehničkog odjela...
Bio je g. Lujo i brodski Scherloch-Holmes, oberdetektiv iz „Americanbara“ u „Centralu“, urednik novina „Brodska tribuna“... i što sve ne, prava brodska „prd-galama“ kako ga posprdno nazvaše. Ali, ono što je Brođane još najviše s popularnim čovjekom g. Lujom Stančićem zabavljalo, bila je njgova veza s udovom, gospođom Helenom Horvatić koja je držala finu slastičarnicu u prizemlju stare zgrade Prve hrvatske štedionice na „Maloj pijaci“. Za g. Luju se reklo – „gleda se s gospođom Horvatić“, „upali mu svikeri u sladoled“... Evo tih peckarija na njegov račun iz ondašnje humorističke štampe i karikature karakterisičnog nosa, velikog nosa, s cvikerima.
„Ondulirani jež“, 1927. godine piše: „Danas je konačno nađen Lujo Stančić, za koda smo javljali da je netragom iščezao. Jedan gost u slastičarni Horvatić primjetio je u sladoledu cvikere. To je saopćio posluzi, koja je pretražila sadržinu u velikoj posudi za sladoled, i na najveće zaprepaštenje izvukla već skoro „usladoleđenog“ – Luju Stančića. Prizvan je liječnik koji je umjetnik disanjem i trljanjemstradalniku spasio život. Istragom je utvrđeno da je Stančić prilikom pravljenja sladoleda upao u spravu, - a da to na nesreću nitko nije primjetio.“
„Njuškalo“ – humoristički list iz 1938. godine, šalje poruku g. Luji Stančiću: „Čuo sam da su Vam nedavno nestali cvikeri, pa javljam da sam jedan dio našao u šampiti. Sad ke neosporno da će se i ostali dijelovi naći u drugim slastičarskim proizvodima“.
Ta veza, g. Luje i gospođe Helene, trajala je, kako se kaže, do posljednjeg daha, naime, g. Lujo je izdahnuo kod gđe. Horvatić, ali ne baš u ljubavnom žaru. Popravljao je struju, udarila ga je kap i spao je s ljestava, te je na mjestu ostao mrtav. To su bili stari švaleri, zar ne?
 
Zadnje vijesti

Uništavanje prirode na štetu leptira i kukaca značio bi kraj i samog čovječanstva

Vozač (40) pod utjcajem alkohola pokušao prijeći granicu

Od kreativne radionice u Kući ciglica do glazbeno-poetske večeri i projekcije filmova

VIJESTI

Zanimljiva izložba "Leptiri Slavonije-Leteći biseri Panonskog mora"

Uništavanje prirode na štetu leptira i kukaca značio bi kraj i samog čovječanstva

NAJČITANIJE DANAS

Četvrtkom u Gradskoj knjižnici

Projekt ženskom stranom književnosti dovodi Ivanu Šojat

FOTO GALERIJA

Od kreativne radionice u Kući ciglica do glazbeno-poetske večeri i projekcije filmova

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

Mladi vaterpolisti u Korčuli

Slavonski Brod svečano zaplovio u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Jedna osoba ozlijeđena u sudaru automobila i motora u Gupčevoj