Poplave - odnijele puno, a donijele još više

Sami smo svjedoci nemilih događaja zadnjih dana koja se vežu uz poplave: tužne sudbine, razočaran lica, a nadasve snaga, volja, dobrota i senzibilnosti svih nas.

Autor: Ivica Janković | Datum objave: 29.05.2014


Analizirajući sam svoje misli, boreći se sam sa sobom, trebam li napisati koje slove na sve već rečeno, odlučih za ovu ozbiljnu temu napisati nešto na opet sebi svojstven način pa se neću osvrtati na vodama učinjenu štetu već na dobivenu nadu i snagu za dalje

S obzirom na nastalu situaciju kojom je zaprijetila voljena nam Sava i uključivanjem svih sugrađana u preventivne radnje mjera opreza od poplava čovjek može razumjeti branjenje obitelji, kućnog praga i godinama mukotrpnog stjecanja obiteljskog  „srebra“ od moguće katastrofe.

Ono što me fasciniralo i dirnulo te što mi se duboko urezalo u srce i dušu naziva se „volonter“, ne stavljajući pritom na marginu sve uniformirane službe. Rekla bi jedna pjesma „što to ima u ljudima tužno da ulaze u tuđe živote“… ja se s razlogom pitam što to ima u ljudima toliko snažno, u kojem kutku duše i tijela stoji taj impuls koji te iskonski tjera da dođeš iz dalekih mjesta, ostaviš svoju obitelj i sigurnost toplog doma riskirajući pritom i vlastitu egzistenciju. 

Kolika ljubav i žalost mora biti odlučiti se za taj korak,danima gaziti po nabujaloj rijeci, spašavati ljude, životinje, imovinu, a pritom ne pitati niti gladan za koricu kruha, čašu vode, niti umoran za krevet.

Koliko moraš nešto voljeti, biti hrabar i staviti ono najvažnije na raspolaganje drugima, svoje zdravlje, a samim time i svoj život. Ima li riječi za opisati takvo nešto? Možda nema riječi, ali dobili smo nešto drugo, dobili smo primjer ponašanja „ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe“.

VOLONTER - naziv je za nešto veliko, nešto kao kolektivna svijest, neko iskonsko dobro koje je usađeno u sve nas, naziv je to za nešto koje ću u budućnosti izgovarati sa strahopoštovanjem, naziv je to za nešto što trebamo živjeti...biti svi mi bez obzira na vjeru, naciju i boju kože.

Zahvaliti se tim dobrim ljudima bila bi neugodna stvar koja se ne traži, živjeti život po njihovim djelima, živjeti život bez granica, podijela i predrasuda to je njihova misija.

Ovih nekoliko slova ovog teksta je samo mojih ruku djelo a ispisali su ih svi dobri ljudi koji su se u najtežim trenucima ljudskih sudbina pokazali u pravom svijetlu,pokazali su sreću u nesreći,radost u patnji,sitost u gladi,snagu u iznemoglosti,skromnost života i bogatstvo duše,pokazali su ono što jesmo ali smo to nešto negdje kroz život izgubili a koje nam oni vraćaju ostavljajući za sobom neizbrisiv trag svega što se može nazvati dobrim.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

49 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Brodska bolnica domaćin Hrvatskog tečaja medicinskog odgovora na veliku nesreću

Mjesec je borbe protiv raka dojke i podsjetnik da se ne odgađaju preventivni pregledi

FOTO GALERIJA

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice

Proslavljena 50. obljetnica posvete župne crkve Krista Kralja u Slavonskom Brodu

13. Pečenkijada na Poloju okupila 65 ekipa