Poplava u Zagrebu

Dogodilo se na današnji dan 25. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 25.10.2020
Poplava u Zagrebu


 1825. rođen jedan od najpoznatijih skladatelja svih vremena, nazivan također i „kraljem valcera“ – Johann Strauss mlađi.

1856. rođen je u Zagrebu znameniti hrvatski paleontolog Dragutin Gorjanović-Kramberger. Otkrio je 1899. Godine nalazište neandertalca u Krapini. Umro je u 81. godini života.

1919. u prostorijama gostionice „Tri gavrana“ u Brodu na Savi osnovna je brodska podružnica Hrvatskog filatelističkog društva. 

1921. rođen je u Starim Mikanovcima Velimir Ručević Pat, dip. Inž arhitekture. Projektirao je u Slavonskom Brodu stambenu zgradu na uglu Gupčeve i Mažuranićeve ulice (1957.), zgradu Zavoda za socijalno osiguranje na Trgu pobjede (1957./1958.), zgradu Srednje tehničke škole (1957./1958.), stambenu zgradu na uglu Pilareve i trga pobjede (1958.), Đački dom u Kumičićevoj ulici (1958./1959.), zgradu DI „Slavonija“ u Aveniji Vukovar (1958./59.), upravnu zgradu Croatia osiguranja na uglu Mažuranićeve i Gupčeve ulice (1958./59.), stambenu zgradu Impregnacije drveta Di „Slavonije“ u Mačekovoj ulici (1960.), zgradu kupališta Poloj (1961.), stambenu zgradu preko puta Brođanke na Šetalištu braće Radića (1961.), stambeni blok Tvornice „Đuro Đaković“ u Pilarevoj ulici (1959./62.), dvije upravne zgrade Tvornice „Đuro Đaković“ (1962.), ambulantu u Budakovoj (1963.), stambenu zgradu Šumskog gospodarstva u Mesićevoj ulici, stambenu zgradu Zavoda za socijalno osiguranje u Krešimirovoj ulici. Kapitalni projekti su mu: prvi gradski neboder u Pilarevoj, Osnovna škola „Vladimir Nazor“ i zgrada suda na Trgu pobjede. Velimir Ručević bio je izuzetna osoba: prvak grada u stolnom tenisu, izvrsni tenisač, vrsni gljivar i cvjećar, uspješno se bavio slikarstvom i nikad se nije odvajao od violine – instrumenata na kojem je javno nastupao u Gradskom violinskom kvartetu i u Gradskom orkestru. Umro je 4. siječnja 2001. godine u 80, godini života. Sahranjen je na Mirogoju u Zagrebu.

1929. slom burze u New York-u, početak velike depresije.

1952. godine otvorena je u Brodu parna pekara. 

1953. današnji dan u Hrvatskoj se  obilježava kao Dan darivatelja krvi, u spomen na prvo organizirano prikupljanje  krvi širom Hrvatske koja je započela 25.10.1953.g. tijekom Tjedna Crvenog križa.  

1964. nabujala Sava probila je nasipe i preplavila trećinu Zagreba gdje je živjelo 183 tisuće ljudi. Smrtno je stradalo 17 ljudi, a 65 je ranjeno. Najviše su stradala naselja Trešnjevka,Trnje, Peščenica i Novi Zagreb.

1976. u tadašnjem Spomen-domu „Đuro Salaj“ održana je premijera cjelovečernjeg igranog filma redatelja Miroslava Jokića „Smrt Đure Đakovića“. Glavnu ulogu glumio je poznati slovenski glumac Bert Sotlar, a ostale Fabijan Šovagović, Predrag Ejdus, Ljuba Tadić, Jelisaveta Seka Sablić, Manca Košir, Stole Arađelović i drugi. 

1991. Hrvatski pilot u JNA, Rudolf Perišin, na današnji je dan sa svojim zrakoplovom prebjegao u Austriju. Novinarima je izjavio: „Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!“ Četiri dana kasnije vratio se u Hrvatsku, gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Za vrijeme operacije Bljesak, 2. svibnja 1995. godine avion mu je pogođen i srušen. Posmrtni ostaci sahranjeni su mu na zagrebačkom Mirogoju.

2007. godine ušao je u komercijalnu upotrebu najveći do sada izrađeni putnički zrakoplov u povijesti – Airbus A380.

2010.  U 76 godini preminuo Stjepan Kokanović, prosvjetni radnik i pedagog. Posebno je zaslužan za osnivanje ali  i upravljanje Društvom naša djeca u Slavonskom Brodu.

2016. Potpisan Ugovor o osnivanju Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu. Sjedište Zavoda  je u zgradi Središnje nadbiskupije i fakultetske knjižnice u Đakovu, a cilj djelovanja je promicanje znanstvene djelatnosti i umjetničkog stvaralaštva u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji te županijama i gradovima osnivačima. U ime BPZ Ugovor je potpisao župan Danijel Marušić, a grada Slavonskog Broda Mirko Duspara.

2017.  Na današnji dan Umro Zvonimir Šimunović – Učo , prosvjetni i dugogodišnji društvenopolitički radnik. Bit će zapamćen i kao  šesnaestogodišnji načelnik Općine Velika Kopanica. Sahranjen je  27. listopada na mjesnom groblju u Velikoj Kopanici. 

2017. U Društvenom domu u Novoj Gradiški započeo festival piva „Craft u srcu Slavonije, za čiji su nastanak zaslužni organizator grad Nova Gradiška, nositelj projekta Slavonija slad d.o.o i koordinator Bošnjak Pivo. 

2017. Predstavnici Gradske  uprave uveli su u posao brodski PZC koji je dobio posao na izgradnji spojne ceste kod kružnog toka u Svačićevoj ulici s Gundulićevom ulicom (kod Kauflanda).

2019. u akciji „Zasadi drvo, ne budi panj“ na Poloju slavonskobrodskom izletištu učenici osnovnih i srednjih škola zasadili 350 sadnica različitih vrsta drveća, a u naselju „Zrinski Frankopan“ zasađen je  drvored koji ograđuje nogometno igralište u naselju.

Rođeni na današnji dan su: Georges Bizet, francuski skladatelj (1838.), Pablo Picaso, španjolski slikar (1881),  hrvatski biolog, svećenik i oceanolog, Ante Ercegović (1895.), Matija Prskalo, glumaca (1966.), glumica Vesna Tominac Matačić (1968.), Mario Kovač, kazališni i filmski redatelj (1975.), Karolina Šprem, hrvatska tenisačica (1984.). 

Umrli na današnji dan su: Abebe Bikila, etiopski atletičar  (1973.), Vladimir Herzog (1975.), Miljenko Smoje, dalmatinski novinar, kroničar i satiričar (1995.), Vesna Parun, hrvatska pjesnikinja (2010.), Aleksandar Flaker, hrvatski slavist (2010).

Zadnje vijesti

Pleternica od Nove godine postaje Tax free grad

Humanitarna akcija Srednje medicinske 'Svi za našu Lavicu'

Udruga Studio B provela istraživanje o rodnom nasilju na području Brodsko-posavske županije

FOTO GALERIJA

Koracima i stopama Andrije Štampara

Kadetsko-juniorska ekipa Karate kluba Slavonski Brod prvaci Hrvatske

Kardinal Puljić; "Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje"

Održana edukativna i razumljiva radionica za novinare u projektu “Zajednica bez granica”

'Big Bike Racing' okrunio sjajnu sezonu domaćinstvom završne svečanosti sezone u disciplini Oldtimer moto utrke