Položaj malih obrta nikad gori

O trenutnoj situaciji i budućnosti tradicionalnih i umjetničkih obrta danas se raspravljalo u županijskoj obrtničkoj komori. Sastanak je okupio same obrtnike, predstavnike Odbora za tradicijske i umjetničke  obrte pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali i predstavnike Turističke zajednice. Sami obrtnici slažu se kako situacija nikada nije bila gora, a deseci vrsta tradicionalnih obrta u Hrvatskoj u potpunosti su izumrli.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 31.01.2013


Kako situacija nije ni malo sjajna potvrđuje nam i Nikola Orešković jedini registrirani vlasnih užarskog obrta u Hrvatskoj. Obiteljska tradicija duga je 60 godina, a za budućnost on se ne mora brinuti jer tradiciju nastavljaju dvije kćerke. No, brine ga to što mladi nemaju previše zanimanja za tradicju

Iako država nastoji poticajima stimulirati očuvanje starih tradicionalnih obrta, oni su jednostavno izumiru. O trenutnoj situaciji i budućnosti tradicionalnih i umjetničkih obrta danas se raspravljalo u županijskoj obrtničkoj komori. Sastanak je okupio same obrtnike, predstavnike Odbora za tradicijske i umjetničke  obrte pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali i predstavnike Turističke zajednice.

Suočenima sa smanjenjem tržišta i konkurencijom jeftine industrijske proizvodnje,  i onima koji su ostali na tržištu  prijeti potpuno izumiranje.  Situacija je još ozbiljnija kada  se zna kako upravo iz takvih obrta izlaze naši najbolji i najuspješniji suveniri i ostali proizvodi, a zbog kulturnog nasljeđa i skorog ulaska Hrvatske u EU iznimno je važno da se ti obrti očuvaju. Svjesni su toga i u gradskoj turističkoj zajednici koja  tradicijske obrte vidi i kao turistički potencijal

Tradicijski obrti danas predstavljaju  vrijedan dio kulturnog nasljeđa države. Mnoge zemlje u Europskoj uniji ponosne su na svoje tradicijsko obrtništvo, posebice Njemačka, Slovenija, Austrija, Francuska, Italija. Ondje se tradicijski način proizvodnje  iznimno cijeni i u kombinaciji s gastronomskom ponudom intenzivno koristi u promociji turističke ponude. Zbog toga je potrebno osvijestiti domaće potrošače o vrijednosti, kvaliteti i značaju autohtonih tradicijskih obrta, a same obrtnike podsjetiti i na natječaje i fondove koji daju financijsku potporu razvoju ovog jedinstvenog područja. 

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku i Twitteru

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pas ugrizao poštara

Zašto je vlak iskočio iz tračnica?

Popis punktova za cijepljenje do kraja tjedna

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske