Položaj malih obrta nikad gori

O trenutnoj situaciji i budućnosti tradicionalnih i umjetničkih obrta danas se raspravljalo u županijskoj obrtničkoj komori. Sastanak je okupio same obrtnike, predstavnike Odbora za tradicijske i umjetničke  obrte pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali i predstavnike Turističke zajednice. Sami obrtnici slažu se kako situacija nikada nije bila gora, a deseci vrsta tradicionalnih obrta u Hrvatskoj u potpunosti su izumrli.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 31.01.2013


Kako situacija nije ni malo sjajna potvrđuje nam i Nikola Orešković jedini registrirani vlasnih užarskog obrta u Hrvatskoj. Obiteljska tradicija duga je 60 godina, a za budućnost on se ne mora brinuti jer tradiciju nastavljaju dvije kćerke. No, brine ga to što mladi nemaju previše zanimanja za tradicju

Iako država nastoji poticajima stimulirati očuvanje starih tradicionalnih obrta, oni su jednostavno izumiru. O trenutnoj situaciji i budućnosti tradicionalnih i umjetničkih obrta danas se raspravljalo u županijskoj obrtničkoj komori. Sastanak je okupio same obrtnike, predstavnike Odbora za tradicijske i umjetničke  obrte pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali i predstavnike Turističke zajednice.

Suočenima sa smanjenjem tržišta i konkurencijom jeftine industrijske proizvodnje,  i onima koji su ostali na tržištu  prijeti potpuno izumiranje.  Situacija je još ozbiljnija kada  se zna kako upravo iz takvih obrta izlaze naši najbolji i najuspješniji suveniri i ostali proizvodi, a zbog kulturnog nasljeđa i skorog ulaska Hrvatske u EU iznimno je važno da se ti obrti očuvaju. Svjesni su toga i u gradskoj turističkoj zajednici koja  tradicijske obrte vidi i kao turistički potencijal

Tradicijski obrti danas predstavljaju  vrijedan dio kulturnog nasljeđa države. Mnoge zemlje u Europskoj uniji ponosne su na svoje tradicijsko obrtništvo, posebice Njemačka, Slovenija, Austrija, Francuska, Italija. Ondje se tradicijski način proizvodnje  iznimno cijeni i u kombinaciji s gastronomskom ponudom intenzivno koristi u promociji turističke ponude. Zbog toga je potrebno osvijestiti domaće potrošače o vrijednosti, kvaliteti i značaju autohtonih tradicijskih obrta, a same obrtnike podsjetiti i na natječaje i fondove koji daju financijsku potporu razvoju ovog jedinstvenog područja. 

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku i Twitteru

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Policija kod 26-godišnjaka pronašla 77 grama marihuane

Ukrala bankovnu karticu pa lažno prijavila da je i njoj ukradena

Euroherc i Adriatic uručili vrijedne nagrade i dobitnicima u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske