Pola stoljeća vrijednog rada na promicanju kulture i glazbe pretočeno u dokumentarni film

Za Slavicu Panthy, suprugu osnivača brodskog harmonikašog orkestra kao da je bilo jučer.

Autor: Ivana Imrešković / SBTV | Datum objave: 09.07.2016


1966. godina. Bela je imao viziju i uspio okupiti skupinu zaljubljenika u harmoniku u prvi brodski harmonikaški orkestar. Imao je puno ljubavi no očito i veliku karizmu. U vrijeme kada harmonika nije visoko kotirala u svijetu glazbe postigao je gotovo nemoguće.

50 godina svečano su sinoć proslavili bivši, sadašnji članovi Brodskog harmonikaškog orkestra "Bela pl. Panthy" te brojni suradnici i prijatelji. Pola stoljeća vrijednog rada na promicanju kulture i glazbe u Slavonskom Brodu no i diljem Europe orkestar je pretočio u dokumentarni film. Producentica je Sanja Nuhanović, a autorica filma Sandra Buljan.

Kada je teško, naporno, kada se osvajaju nagrade ili kada netko odlazi,i sretni i tužni trenuci orkestar proživljava zajedno. Zato je ovaj orkestar ne samo udruga koja se bavi glazbom već doista obitelj. 

Film u nešto manje od sat vremena gledatelje vraća u prošlost, prolazi kroz povijest nastanka orkestra. U kasne 60-e godine i Panthy-jevu misiju okupljanja zaljubljenika u glazbu, danas čini se mnogima, nemogući pothvat. Film na dokumentaran način prati razvoj orkestra, prve nagrade osvojene ne međunarodnom natjecanju u Puli, prolazi najljepšim trenucima života članova.

Nakon Pantijeve smrti orkestar ipak otvara novu stranicu.Dolazi Sanja Nuhanović, broj članova raste, slijede i velike nagrade poput one u Innsbrucku, a ono jedinstvo i zajedništvo postavljeno prije 50 godina, traje i danas.

Ljubav prema Beciju, muziciranju, glazbenom istraživanju i dostizanju umjetničkih vrhunaca trajne su vrijednosti usađene u ovog 50-godišnjaka zvanog Brodski harmonikaški orkestar.

Zadnje vijesti

92 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 2 osobe preminule

Počeo je play off Homer kupa

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske