Pokrenuto pitanje osnivanja Akademije

Dogodilo se na današnji dan 29. travnja.

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 29.04.2015
 Hrvatski biskup Josip Juraj Strossmayer službeno je na sjednici Hrvatskoga sabora 1861. godine pokrenuo pitanje osnivanja Akademije. Biskupovom zaslugom i materijalnom potporom Hrvatsko sveučilište u Zagrebu otvoreno je 1874. Prije toga, 1866. utemeljio je Jugoslavensku akademiju znanosti i umjetnosti (danas HAZU), te dao izgraditi velebnu Akademijinu palaču čiji je rad trajno podupirao, ostavivši joj vlastitu galeriju slika starih majstora. Strossmeyer je vjerovao da hrvatski narod može biti suveren i ravnopravan europskim narodima samo ako ima svoje najviše kulturne i znanstvene ustanove. Osim što je njegovom potporom i zaslugom Zagreb postao kulturna metropola hrvatskog naroda, moralno je i materijalno pomagao izgradnju i rad svih hrvatskih gimnazija za koje je ustanovio Strossmayerovu zakladu za pomoć siromašnim đacima.

1877. godine Brod je parnjačom posjetio nadvojvoda Wilhelm. Objavio je inspekciju Tvrđave i sutradan otputovao u Zagreb, također parnjačom do Siska.

U vrtnoj restauraciji kafane Cviić 1893. godine sastalo se sedamdesetak brodskih radnika i sitnih zanatlija radi dogovora o javnoj proslavi predstojećeg Međunarodnog praznika rada 1. svibnja. Na sastanak je, međutim upala policija i pod izlikom da je skup nenajavljen, zabranila ga. Nakon ovog iskustva brodski radnici tek 1906. godine slobodno javno obilježavaju Međunarodni praznik rada. 

1944. godine u novogradiškoj župnoj crkvi sv. Stjepana (današnja Bezgrješnog začeća Blažene Marije Djevice) na svečan način obilježena obljetnica mučeničke smrti  Petra Zrinskog i Krste Frana Frankopana te odslužena njima u čast misa zadušnica. Misu je vodio začasni kanonik i novogradiški župnik Franjo Matica. 

1991. godine u Vinkovcima je ustrojena 3. gardijska brigada «Kune», jedna od 4 najelitnije hrvatske brigade. 

2007. godine umro je Ivica Račan, političar, rođen u Ebersbachu 24. veljače 1944. godine. Kad je imao deset godina roditelji su mu iz Gline doselili u Brod, pa je u Brodu završio osnovnu i srednju školu. U Zagrebu je završio pravo i potom je izabran za člana Izvršnog komiteta Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Od 1978. godine član je Predsjedništva CK SKH, a od 1982. direktor je političke CK SKJ u Kumrovcu. U prosincu 1989. godine izabran je za predsjednika CK SKH. Od 1990. godine predsjednik je SDP-a i saborski zastupnik. Godine 2000. postaje premijer vlade Republike Hrvatske. Sahranjen je u Zagrebu.

Ostali događaji:

Francuska heroina i rimokatolička svetica Ivana Orleanska 1429. godine, na čelu samo nekoliko stotina Francuza, zauzela je grad Orleans i natjerala engleske osvajače koji su sedam mjeseci opsjedali grad, u panični bijeg. Toj mladoj seljanki, rođenoj 1412., kojoj su 'glasovi s neba' naredili da spasi Francusku od engleskih osvajača, kralj Karlo VII. povjerio je vodstvo jednog odreda.

1762. godine rođen je Napoleonov maršal Jean-Baptiste Jourdan.

1945., pred sam kraj Drugog svjetskog rata, Adolf Hitler izdiktirao je svoju oporuku. Nalazio su u to doba u berlinskom bunkeru (Führerbunker), a sovjetske trupe već su bile na domak Berlina. Istog dana Hitler se i vjenčao sa svojom dugogodišnjom partnericom Evom Braun. Hitler je oporuku diktirao svojoj tajnici Traudl Junge.

Legendarni američki boksač Muhammad Ali 1967. godine je, navodeći religijske razloge, odbio pristupiti američkoj vojsci.

Tijekom zadnjih dana Vijetnamskog rata Američka vojska 1975. godine provela je akciju pod kodnog imena Frequent Wind. Radilo se o masovnoj evakuaciji civilnog stanovništva iz Saigona samo nekoliko dana prije nego su ga osvojile sjevernovijetnamske i Viet Congove snage.

1980. godine umro je slavni filmski redatelj Alfred Hitchcock.

U potresu u Gruziji 1991. godine poginulo je više od 140 ljudi.

Na preporuku Vijeća sigurnosti UN-a, Generalna skupština isključila je 1993. godine SRJ iz Ekonomsko-socijalne vijeće ove međunarodne organizacije. 

1994. godine tvrtka Commodore proglasila je bankrot. 

Kontaktna skupina u Rimu usvojila je 1999. godine paket sankcija protiv SRJ zbog pogoršanja stanja na Kosovu.

2011. godine održano je najslavnije dosadašnje vjenčanje u 21. stoljeću. Izgledni budući britanski kralj William od Walesa oženio se građankom Kate Middleton.

Rođeni na današnji dan su: Karl Millöcker, austrijski skladatelj (1842.), francuski matematičar i teorijski fizičar, Henri Poincare (1854.), Max Fabiani, slovenski arhitekt (1865.), američki kemičar, Harold Clayton Urey (1893.), Hirohito, japanski car (1901.), hrvatski kipar, Vanja Radauš (1906.), Fred Zinnemann, američki filmski redatelj austrijskog porijekla (1907.), američki stand-up komičar i glumac, Jerry Seinfeld (1954.), Michelle Pfeiffer, američka glumica (1958.), hrvatski glazbenik, Tihomir Fileš (1962.), Kolinda Grbar-Kitarović, hrvatska političarka i diplomatkinja (1968.), američki tenisač, Andre Agassi (1970.), Patrick Staudacher, talijanski alpski skijaš (1980.).

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja