Pokolj u Bleiburgu

Dogodilo se na današnji dan 15. svibnja

Autor: Brodportal | Datum objave: 15.05.2019
Pokolj u Bleiburgu
 1851. Zagreb je dobio svog prvog gradonačelnika u povijesti. Naime, Zagreb je kao gradska cjelina nastao 1850. godine, kad su spojeni Gradec i Kaptol, zajedno sa susjednom Novom vesi, Vlaškom ulicom i podgrađem. Na čelu uprave nije bio je gradski sudac. Posljednji gradski sudac Gradeca bio je Janko Kamauf, a upravo je on postao i prvim novim gradonačelnikom ujedinjenog Zagreba.

1926. Počelo emitiranje Radio Zagreba, prve radio postaje u Hrvatskoj koja je kasnije postala sastavnim dijelom HRT-a.

1928. Mickey Mouse, jedan od najprepoznatljivijih i najuspješnijih crtanih i strip junaka na svijetu, doživio je premijeru u animiranom filmu Plane Crazy na današnji dan.

1932. godine u Brodu, koji je jedan od najjačih esperanto centara u državi, počeo je Kongres esperantista Kraljevine Jugoslavije na kojem se okupilo preko 400 delegata.

1940. godine otvoren je prvi McDonald's restoran u povijesti.

1945. Na današnji dan obilježava se spomen na tragične događaje, kad su Britanci odbili prihvatiti vojnike Nezavisne Države Hrvatske i hrvatske civile, prepustivši ih partizanskom zarobljavanju. Nakon mukotrpnog puta kroz Sloveniju i velikog broja usputnih bitaka uspjeli su se probiti preko austrijske granice i doći 14. svibnja na Bleiburško polje, gdje su se susreli s britanskom tenkovskom jedinicom 5. korpusa 8. armije. Britanci su im pokazali demarkacionu crtu do koje smiju doći i koju ne smiju prijeći. Partizanske osvetničke akcije nad zarobljenicima koje su uslijedile, u obliku masovnih ubojstava i u obliku Križnog puta, predstavljaju zločin koji se ne može ni na kakav način poreći ili opravdati. Ukupan broj žrtava iz redova Hrvata iznosio je oko 50 tisuća.

1956. U Tomislavovom domu na Sljemenu proradio je prvi televizijski odašiljač u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i u ovom dijelu Europe. Početak je to medija koji će uskoro promijeniti življenje i navike svih nas. Osnivač i prvi generalni direktor je bio narodni heroj Ivan Šibl, po kojem se i danas zove nagrada za životno djelo HRT-a. 

1991. 2. gardijska brigada „Gromovi“ bila je jedna od gardijskih i najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske. 2. gardijska brigada ustrojena je 15. svibnja 1991. u vojarni „Trstenik“, pokraj Dugog Sela, gdje je formirano zapovjedništvo brigade i prva pješačka bojna „Crne mambe“, a njezina ratna zastava prvi se put zavijorila 28. svibnja na postrojavanju u Kranjčevićevoj. Ratni zapovjednici brigade bili su general-bojnik Božo Budimir, brigadir Vinko Ukota, brigadni general Drago Matanović i brigadni general Zvonko Peternel. Poslijeratni zapovjednici su stožerni brigadir Renato Romić, general bojnik Josip Stojković, stožerni brigadir Vjeran Rožić, brigadir Ivan Mihalina i brigadir Branko Predragović. 

2005. Na blagdan sv. Ivana Nepomuka na Šetalištu braće Radić u Slavonskom Brodu pred Franjevačkim samostanom Presvetog Trojstva otkriven je spomenik Dragutinu Tadijanoviću. Poprsje barda hrvatske književnosti rad je akademskog kipara Stipe Sikirice 

2006. U Zadru otvorene 1. hrvatske svjetske igre na kojima je sudjelovalo 750 natjecatelja iz 25 država.

2013. Francuska tvrtka Atir Rail S.A. s tvrtkom Đuro Đaković Specijalna vozila iz Slavonskog Broda sklopila je novi ugovor za izradu i isporuku teretnih vagona serije Falns, zapremnine 58 kubnih metara namijenjenih za prijevoz krečnjaka. Vrijednost radova je 46 milijuna kuna.

2014. Zbog poplava Vlada federacije BiH proglasila stanje prirodne nesreće.

2014. Brodsko-posavsku županiju pogodilo je silno nevrijeme. Toga je dana palo 30 litara kiše po četvornom metru, što je utjecalo na nagli porast rijeke Save. Iako su odmah pripremane mjere za obranu od poplave, gotovo nitko nije mogao predvidjeti potonje katastrofalne posljedice. 

Rođeni: Claudio Monteverdi, talijanski skladatelj (1567.), Andrija Torkvat, brodski odvjetnik i političar (1826.), Pierre Curie, francuski inženjer (1859.), ruski književnik, Mihail Bulgakov (1891.), Vahid Halilhodžić, nogometaš i trener (1952.), Danijela Martinović, hrvatska pjevačica (1971.),  hrvatska glumica, Iva Šulentić (1983.). 

Umrli: Anton Pavlovič Čehov, ruski književnik (1860.), Vladko Maček, hrvatski političar (1964.), Rita Hayworth, američka filmska glumica (1987.), Tihomir Trnski, hrvatski političar (1994.),  Carlos Fuentes, meksički književnik (2012.), Mirko Miočić, najpoznatiji hrvatski kvizoman (2017.).

Zadnje vijesti

Na svetkovinu Pedesetnice svečano u župama u Slavonskom Brodu i u Šumeću

Biskup Ćurić: 'Bez Duha Svetoga, Bog je daleko; samo s Duhom, Krist je živ i djelotvoran među nama!

Mlada Brođanka Ena Chiara Teglović upisuje studij kretivnog pisanja i filma u Engleskoj

FOTO GALERIJA

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić