Pokolj na Bleiburškom polju

Dogodilo se na današnji dan 15. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 15.05.2020
Pokolj na  Bleiburškom polju
 1851. Janko Kamauf postao prvi zagrebački gradonačelnik. Naime, Zagreb je kao gradska cjelina nastao 1850. godine, kad su spojeni Gradec i Kaptol, zajedno sa susjednom Novom vesi, Vlaškom ulicom i podgrađem.

1926. Počelo emitiranje Radio Zagreba, prve radio postaje u Hrvatskoj koja je kasnije postala sastavnim dijelom HRT-a.

1928. Mickey Mouse, jedan od najprepoznatljivijih i najuspješnijih crtanih i strip junaka na svijetu, doživio je premijeru u animiranom filmu Plane Crazy na današnji dan.

1932. u Brodu, koji je jedan od najjačih esperanto centara u državi, počeo je Kongres esperantista Kraljevine Jugoslavije na kojem se okupilo preko 400 delegata.

1940. godine otvoren je prvi McDonald's restoran u povijesti.

1945. Na današnji dan obilježava se spomen na tragične događaje, kad su Britanci odbili prihvatiti vojnike Nezavisne Države Hrvatske i hrvatske civile, prepustivši ih partizanskom zarobljavanju. Nakon mukotrpnog puta kroz Sloveniju i velikog broja usputnih bitaka uspjeli su se probiti preko austrijske granice i doći 14. svibnja na Bleiburško polje, gdje su se susreli s britanskom tenkovskom jedinicom 5. korpusa 8. armije. Britanci su im pokazali demarkacionu crtu do koje smiju doći i koju ne smiju prijeći. Partizanske osvetničke akcije nad zarobljenicima koje su uslijedile, u obliku masovnih ubojstava i u obliku Križnog puta, predstavljaju zločin koji se ne može ni na kakav način poreći ili opravdati. Ukupan broj žrtava iz redova Hrvata iznosio je oko 50 tisuća.

1956.  U Tomislavovom domu na Sljemenu proradio je prvi televizijski odašiljač u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i u ovom dijelu Europe. Početak je to medija koji će uskoro promijeniti življenje i navike svih nas. Osnivač i prvi generalni direktor je bio narodni heroj Ivan Šibl, po kojem se i danas zove nagrada za životno djelo HRT-a. 

1991. 2. gardijska brigada „Gromovi“ bila je jedna od gardijskih i najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske  ustrojena je na današnji dan u vojarni „Trstenik“, pokraj Dugog Sela. Ratni zapovjednici brigade bili su general-bojnik Božo Budimir, brigadir Vinko Ukota, brigadni general Drago Matanović i brigadni general Zvonko Peternel. 

1992. pokolj na planini Vlašić: srpske agresorske snage ubile 14 zarobljenih pripadnika HVO-a Travnik.

2005.  Na blagdan sv. Ivana Nepomuka na Šetalištu braće Radić u Slavonskom Brodu pred Franjevačkim samostanom Presvetog Trojstva otkriven je spomenik  Dragutinu Tadijanoviću. Poprsje  barda hrvatske književnosti  rad je  akademskog kipara  Stipe Sikirice.

2006. U Zadru otvorene 1. hrvatske svjetske igre na kojima je sudjelovalo 750 natjecatelja iz 25 država.

2013. Francuska tvrtka Atir Rail S.A. s tvrtkom Đuro Đaković Specijalna vozila iz Slavonskog Broda sklopila je novi ugovor za izradu i isporuku teretnih vagona serije Falns, zapremnine 58 kubnih metara namijenjenih za prijevoz krečnjaka. Vrijednost radova je 46 milijuna kuna.

2014. Zbog poplava Vlada federacije  BiH proglasila stanje prirodne nesreće.

2014. Brodsko-posavsku županiju pogodilo je silno nevrijeme. Toga je dana palo 30 litara kiše po četvornom metru, što je utjecalo na nagli porast rijeke Save. Iako su odmah pripremane mjere za obranu od poplave, gotovo nitko nije mogao predvidjeti potonje katastrofalne posljedice. 

2018. Glumac Mihajlo Miša Janketić preminuo je u 81. godini u Beogradu U karijeri je odigrao preko stotinu uloga u kazalištu, a glumio je i u TV serijama i filmovima.

Rođeni na današnji dan su: Claudio Monteverdi, talijanski skladatelj (1567),  Andrija Torkvat ,brodski odvjetnik i političar (1826), Pierre Curie, francuski inženjer (1859), ruski književnik, Mihail Bulgakov (1891.), Vahid Halilhodžić, nogometaš (1952), Danijela Martinović, pjevačica (1971), hrvatska glumica, Iva Šulentić (1983.).

Umrli na današnji dan su:  Anton Pavlovič Čehov, ruski književnik (1860), Vladko Maček, hrvatski političar (1964.), Rita Hayworth, američka filmska glumica (1987),  Tihomir Trnski, hrvatski političar (1994),   Carlos Fuentes, meksički književnik (2012),  Mirko Miočić, najpoznatiji hrvatski kvizoman (2017).

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja