Pojavio se u prodaji u Brodu list Naš borac

Dogodilo se na današnji dan 28. travnja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 28.04.2015
1819. godine rođen je general Josip Filipović. Potiče iz graničarske obitelji. Nakon vojnog školovanja službuje u stožerima zemaljskih zapovjedništava u Češkoj, Italiji i Ugarskoj. Godine 1848. u stožeru je bana Josipa Jelačića. Za austrijskog ratovanja se istakao i dobio barunstvo, a vojno napreduje do podmaršala. Kad je odlukom Berlinskog kongresa Austro-Ugarska dobila mandat da okupira Bosnu, taj zadatak je povjeren Filipoviću. U okupiranoj Bosni bio je i vojni i civilni upravitelj. Umro je, kao zemaljski zapovjednik Praga, 6. kolovoza 1889. godine. Josip Filipović je počasni građanin Broda.

Cijeli mjesec 1824. godine obilježile su u Posavini silne kiše i visok vodostaj Save, koja je poplavila brojna mjesta uz rijeku.

Feuerbach Vlado je rođen u Brodu 1923. godine. Gimnaziju je završio u Vinkovcima, a tehnički fakultet u Zagrebu. Doktorirao je 1953. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Radio je u Tvornici vagona i mostova u Brodu 1942.-1944., a potom počinje sveučilišnu karijeru u Zagrebu. Od 1974. do 1986. godine bio je izvanredni profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje u zagrebu, a potom je od umirovljenja radio na Strojarskom fakultetu u Brodu. Područje njegovog rada su toplinska mjerenja i strojevi. Izradio je stotinjak stručnih i znanstvenih studija.    

1926. godine rodio se u Sv. Klari hrvatski pjesnik, publicist i novinar Stanislav Geza Milošević. Pjesme je počeo pisati u najranijoj mladosti, a prva zbirka „Jesenje lišće“ izlazi mu 1943. u Sarajevu. Nakon toga surađuje s brojnim časopisima i pjesme mu se objavljuju u nekoliko antologija, a neke i uglazbljuju. U Brodu se bavio novinarstvom i uređivanjem književnih časopisa i biblioteke Posavski tokovi. Godine 1970. objavio je zbirku pjesama «Svjedok bezimene», a 1971. jedinstveni sonetni vijenac u hrvatskoj književnosti «Domovina Hrvata». Pred likvidatorima Hrvatskog proljeća bježi u emigraciju i u Njemačkoj uređuje list Hrvatska pravda. Umro je 26. svibnja 1981. godine u Brodu. 

Pojavio se u prodaji u Brodu 1935. godine list Naš borac. Izdavač i urednik je bio Stanislav Defar. List se tiskao u tiskari Schulman u Mesićevoj 41. Politička boja lista očituje se već iz naslova uvodnog članka: „Za kralja, narod i državu“ u kojem se veliča „Njegovo pokojno Veličanstvo“. 

1961. godine u Bosanskom Brodu rodila se kiparica Aida Alikadić. Diplomirala je na Akademiji u Zagrebu 1985. godine u klasi Branka Ružića. U svojim komornim i intimističkim skulpturama sjedinjuje arhaično i moderno. Izradila je ciklus terakota s motivima ljudskih ruku, shvaćenih kao simbolične građevine u prostoru. Slika u tehnici tempere. Samostalno i kolektivno je izlagala na brojnim izložbama. 

1991. godine osnovana je Četvrta gardijska brigada «Pauci».

Hrvatski boksač Stipe Derviš postao je 2007. godine svjetski prvak u profesionalnom boksu u poluteškoj kategoriji po inačici WBA. 

Ostali događaji:

1192. godine pripadnici sekte Asasina ubili su vladajućeg jeruzalemskog kralja Konrada od Montferrata.

1716. godine umro je sv. Ljudevit Montfortski, jedan od najzaslužnijih svećenika za promicanje štovanja Blažene Djevice Marije i moljenja krunice.

Fletcher Christian pokrenuo je 1789. godine vjerojatno najpoznatiju pobunu u povijesti pomorstva, onu na britanskom brodu Bounty.

1900. godine rođen je Hitlerov šef Gestapa Heinrich Müller. Budući da je prezime Müller (sa značenjem „mlinar“) vrlo često u Njemačkoj, nazivali su ga i „Gestapo-Müller“ radi razlikovanja od drugih Müllera.

1914. godine umro je poznati atentator Gavrilo Princip, koji je u Sarajevu ubio austrijskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Taj događaj postao je povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. Zanimljivo je da je Gavrilo Princip u trenutku atentata imao samo 19 godina.

Benita Mussolinija uhitili su 1945. godine talijanski partizani komunisti kad je pri kraju Drugog svjetskog rata pokušavao pobjeći iz Italije u Švicarsku. Uhićen je u mjestu Dongo, samo 12 kilometara od švicarske granice. S njim je bila i njegova ljubavnica, glumica Clara Petacci, 28 godina mlađa od njega.

Stupanjem na snagu sporazuma iz San Francisca Japan je 1952. godine još jednom postao nezavisna država.

1977. godine završilo je suđenje članovima njemačke ljevičarske militantne skupine Rote Armee Fraktion (RAF), poznate i pod nazivom skupina Baader-Meinhof, jedne od najutjecajnijih ljevičarskih militantnih organizacija koja je službeno djelovala od 1970. do 1998.

Diplomirani aeronautičar i magistar inženjerskih znanosti Dennis Tito 2001. godine proslavio se postavši prvim svemirskim turistom.

Rođeni na današnji dan su: James Monroe, američki predsjednik i političar (1758.), austrijski prozaist, publicist i dramatik, Karl Kraus (1874.), Ferruccio Lamborghini, osnivač tvrtke Automobili Lamborghini (1916.), američki filmski glumac i redatelj, Jack Nicholson (1937.), Terry Pratchet, engleski pisac znanstvene fantastike (1948.), hrvatski novinar, Dubravko Merlić (1960.), Jean-Luc Cretier, francuski alpski skijaš (1966.), španjolska filmska glumica, Penelope Cruz (1974.), Jessica Alba, američka glumica (1981.), hrvatski glumac, Emil Sućeska (1984.).

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja