Pogubljeni hrvatski ban i vojskovođa Petar Zrinski i pjesnik Fran Krsto Frankopan

Dogodilo se na današnji dan 30. travnja

Autor: Brodportal | Datum objave: 30.04.2020
Pogubljeni hrvatski ban i vojskovođa Petar Zrinski i pjesnik Fran Krsto Frankopan
 1671. Hrvatski ban i vojskovođa Petar Zrinski i pjesnik Fran Krsto Frankopan, pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu. Dvojica hrvatskih plemića bili su dio organizatora urote hrvatskih i ugarskih velikaša, poznate pod nazivom Zrinsko-frankopanska urota, nezadovoljni politikom Bečkoga dvora, koji je sklapao ponižavajuće mirovne sporazume s Osmanlijama. Kosti dvojice velikana hrvatske povijesti 1919. premještene su u grobnicu u Zagrebačkoj katedrali pod Frankopanovim stihom „Navik on živi ki zgine pošteno“.

1687.godine sastavljen je najveći dio Drnjanske pjesmarice, najstarije i najznačajnije pjesmarice hrvatske kajkavske književnosti. 

1789. George Washington preuzeo je službu prvog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

1900. Havaji postali sastavni dio SAD-a.

1919. održan je prvi poslijeratni skup Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ u povodu obljetnice smrti Zrinskog i Frankopana. Zastoj u radu društva trajao je gotovo pet godina. Inače, osnivanje društva inicirali su bečki đaci Hugo Badalić i Juraj Baumeister. Od 1919. godine on je u punom kontinuitetu i zamahu aktivnosti te usponu kvalitete sve do 1948. godine, kad je utihnuo silom političke volje partizanštine i svekolike zatucanosti. Ponovno je počeo s radom 1971., a definitivno se počeo vraćati krajem devedesetih. 

1925. U obnovljenom Hrvatskom domu, u povodu pogibije Zrinskog i Frankopana, vrlo uspješnu priredbu pripremila je hrvatska mladež, koju su uvježbale Katica Malli i Marija Lanogova. 

1941. Nezavisna Država Hrvatska donijela je Zakon o rasnoj pripadnosti, na osnovu kojeg su počeli progoni Židova, Roma i Srba. U samo nekoliko mjeseci od uspostave vlasti iz nacističke Njemačke „uvezeni“ su rasistički zakoni (Nürnberški zakoni) i postupci. Koncentracijski logori, prvenstveno Jasenovac. 

1944. godine u Novoj Gradiški mjesni Hrvatski radnički savez organizirao je proslavu uoči obilježavanja 1. svibnja, blagdana rada. U sklopu proslave je odigrana prijateljska nogometna utakmica između novogradiških sportskih klubova ŠK „Tvrdko“ i NK „Hrvatski domobran“. Pobjedu su odnijeli nogometaši ŠK Tvrdko rezultatom 3:0.

1945. Na današnji dan oko 15 sati i 30 minuta osoblje Führerovog bunkera u Berlinu čulo je glasan pucanj iz Hitlerove radne sobe. Pronađena su mrtva tijela Hitlera i Eve Braun.

1979. U bazilici sv. Petra, papa Ivan Pavao II. priredio je svečano euharistijsko slavlje u čast 11. stoljetnice međunarodnog priznanja hrvatske državne neovisnosti.

1989.  U Rimu u 60 godini umro Sergio Leone, talijanski filmski redatelj. Leone je poznat po svojim špageti-vesternima i svojim prepoznatljivim stilom.

1990. godine u drugom krugu prvih višestranačkih izbora u nezavisnoj Republici Hrvatskoj, na kojima je Hrvatska demokratska zajednica potvrdila svoju premoćnu pobjedu , u Slavonskom Brodu su izborni rezultati pokazali, kako je od ukupno 134 mjesta u tri vijeća Skupštine HDZ osvojio 110, a njegov glavni politički suparnik SKH-SDP 14. 

1992. godine osnovan je u Brodu Lyonsclub. Jedan od glavnih inicijatora i utemeljivača dr. Ivica Balen izabran je za prvog predsjednika kluba. 

1993. Svojevremeno najbolja tenisačica svijeta, po nacionalnosti Mađarica rođena u Novom Sadu, Monika Seleš je na današnji dan doživjela usred teniskog meča napad nožem od strane jednog od gledatelja.

1994. U restoranu Tvornice „Đuro Đaković“ održana je osnivačka skupština Zajednice izbjeglih iz Bosanske Posavine. Za predsjednika Skupštine Zajednice izabran je odvjetnik Šerif Isaković, a za predsjednika Zajednice prof. Ivo Križanović. 

2003. SAD, Rusija, Europska unija i UN službeno objavile „mapu“ za mirovne pregovore Izraela i Palestine, koji su trebali dovesti do stvaranja nezavisne palestinske države 2005.

2009. Američki proizvođač automobila Chrysler  proglasio bankrot. Istovremeno Chrysler je sklopio dogovor o udruživanju sa talijanskom tvrtkom Fiat.

Rođeni na današnji dan su: Vladimir Vidirć, hrvatski književnik (1875.), češki književnik Jaroslav Hašek (1883.), Bartol Petrić, hrvatski slikar (1899.), Zlatko Kauzlarić- Atač, hvarski slikar i scenograf (1945),  hrvatska liječnica i konzulica RH u Italiji dr. Nela Sršen (1965.), Miroslav Kirin, književnik (1965), Aleksandar Srečković, glumac (1973).

Umrli na današnji dan su: Franjo Sušnik, hrvatski leksikograf (1739),  David Livnigstone, istraživač i liječnik (1873),  (Đuro Sudeta, hrvatski pjesnik  (1927.), Sergio Leone, talijanski filmski redatelj (1989.), Jara Ribnikar, književnica (2007), Benzion  Netanyahu, izraelski političar (2012.), Vladimir Ibler, hrvatski akademik i pravnik (2015).

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"